Bilim her zaman yararlı mıdır?

Bilim rasyoneldir. Mantık sizin iyi veya kötü duygularınızı takmaz. Nükleer bombanın kötü insanların eline geçmesi bilimin suçu değildir.
 
Atom bombasını yaratan kişinin nasıl iyi bir amacı olabilir açıklar mısınız? Ayrıca İncil'in bilim ile alakası yok.
Atom bombası ABD tarafından savaşta kullanılması için geliştirildi, bilimi ilerletmek veya derde deva olmak için değil.
Ben orada bir yolda ilerleyenlerin o yola verdiği zararın suçunun yola yüklemesinin yanlış olduğunu örnekle anlattım, bunu anlamamak için efor sarf ettiniz mi?
 
Bildiğim kadarıyla atom bombasının hikayesi biraz değişik. Bir adam fizik üzerine çalışmalar yapıyor ve önemli katkılarda bulunuyor, başka bir adam bu bulguları kendine verilen emirler doğrultusunda kullanıyor ve atom bombası ortaya çıkıyor. Bu hikaye dinamitin hikayesi olabilir, hangisi olduğunu hatırlamıyorum.
Hocam atom bombası sadece bir örnek, gelmiş geçmiş tek vaka değil ki.
 
Bilim yararlıdır fakat kullanımı konusunda aynı şey söylenebilir mi tartışılır?
 
Bilim açıkladığı olaylarda rakibi olmadığı için her zaman yararlıdır. Bu konuda dogmatik dinlerin, mitolojilerin, hatalı felsefi düşüncelerin de görüşleri olmuştur fakat her zaman bilim usa dayalı çıkarımlarla önde kalmayı başarmıştır.
 
Yarardan kastım toplumsal olarak. Zararlarına örnek verebilir misiniz?

Vereceğim örnek bilimin getirdiği sonuçlardan. Buna örnek vermek gerekirse hayvanların bilim deneylerinde kullanılması olabilir. Toplumsal olarak da daha önce verdiğim örneği yine vereyim atom bombası ama bunun yanında bilimin getirdiği onlarca faydayı göz ardı etmek aptallık olur. Yani daha önceki mesajlarda belirttiğim gibi bilim ne tamamen fayda me tamamen zarar getirmez.
 
Bazen zararlı olabilir bilim deneme yanılma yoluyla bir şeyleri bulur ilk önce birisi bir teori atar ortaya bilim de bunu biraz araştırır örneğin paralel evrenler teorisi tabii herhangi bir teori olmadan da bulabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı