Bilimsel deneyler her zaman gerekli midir?

Evrim teorisi, genel görelilik teorisi, büyük patlama teorisi... Bunlarla ilgili nasıl deney yapabiliriz ki? :D Ben de zaten teori tanımına göre yanıtladım. Bilimsel teoriler yapılan gözlemler ve araştırmalar sonucu yapılan açıklamalardır. Kanun ve teori aynı şey değildir. Bilimsel bilgiler arasında hiyerarşi yoktur.

Ne demek rolativite ile ilgili deney yapilamaz?
Ozel goreliligin uzerine insa edildigi Fizu deneyi diye kocaman bir mevzu var. Bunun gibi farkli deneyler de var. Oturup tek bir deneyle bilimsel teori olusturulamaz ya da tek bir deneyle teori deneylenemez, parca parca farkli kisimlari test edilir, bilgiler olusur ve teoriye giden yol acilir.

Ustteki deney henuz daha rolativite yokken piyasada var. Bunun gibi testler ve kavramlar uzerine teori olusur. Senin dedigin biraz arastirma yapayim, biraz gozlem yapayim ve teori ortaya atayim diye bir sey yok.

CERN'de bulunan Atlas dedektoru de BigBang kosullarini simule edip bu kosullari izole ortamda test etme amacini da guduyor.

Yine basit arastirma ile evrimsel biyoloji alaninda da zibilyon tane test yapildigini gorebilirsin. Bilgisayar simulasyonlari ile dahi genetik dagilimin secilime ve mutasyona verdigi tepki bir cesit "deney"dir.
 
Bilim kendini hep günceller. Mesela eskiden bilimde doğru olarak kabul edilen şey şimdi yanlış olarak kabul ediliyor.
 
Kardeşim ne alakası var? Yani teorinin ne anlama geldiğine baksan anlarsın zaten. Teoriler uydurulmuş değildir ancak çoğunlukla deneysel de değildir. Olayları açıklamak için kullanılan, gözleme dayalı düşünce sistemleridir.
 
Kardeşim ne alakası var? Yani teorinin ne anlama geldiğine baksan anlarsın zaten. Teoriler uydurulmuş değildir ancak çoğunlukla deneysel de değildir.
Öncelikle evrim konusunu geçelim, o bir teori değil bizim fosillerden, kalıntılardan, geçiş formlarından ve her türlü mutasyondan sürekli gördüğümüz bir gerçektir. Darwin sadece bu evrim mekaniği teorisini oluşturan kişidir, evrimin hangi durumda nereye doğru gitmesi gerektiğini teorize etmiştir. Evrimi Darwin değil, evrimin kendisini ortaya çıkaran kişi Antik Yunanistan döneminde yaşamıştır. Tür sınıflandırması da ilk olarak Lesbos (Midilli) körfezinde yapılmıştır.

Teori kısmına gelelim. Teoriler için Einstein gibi düşünsel deneyler yapılabilir ama bu bilimsel bir gerçeklik olmaz. Senin bu teorinin gerçekliğini doğrulaman ya da yanlışlaman için uygun bir metotla deneyini yapman gerekiyor. Einstein'in teorilerinden hâlâ deneysel gözlemlerle doğru çıkan yeni bulgular görüyoruz, bunları gözlemleyene kadar hepsi sadece bir teori olarak kabul ediliyordu. Atom parçalanamadan önce de bu sadece bir teoriydi, karadelikleri gözlemleyene kadar da bu sadece bir teoriydi, 4. boyutta kütlenin yarattığı çöküntünün ışık üzerindeki etkisi de gözlemlenene kadar sadece bir teoriydi.
 
Teori olması onu yanlış mı kılıyor? Teoriden kanuna dönüşmez bilimsel bilgiler. Kanundan da teoriye dönüşmez. Bu kavramların arasında hiyerarşi yoktur. Elli kere yazdım bunu, hala yazıyorum. Arkadaşlar lütfen gidip bu kavramların ne anlama geldiğini öğrenin. Google'dan falan bakmayın ama. Önüne gelen bir şeyler yazıyor.
 
Hafife aldığım yok. Yanlış bilgiyi ölümüne savunuyorsun bir de. Teoriler de bilimsel gerçeklerdir, aksi ispatlanana kadar. Tıpkı diğer bilgi türleri gibi. Evrim de bir teoridir ve bilimsel gerçektir. En basit örneği bu.
 
Teoriler de bilimsel gerçeklerdir, aksi ispatlanana kadar.
Ortaya atılan her teorinin doğru kabul edildiğini zannediyorsun, bilimsel metotta ise ortaya atılan her teori kanıtlanana kadar doğru kabul edilmez.

O kadar ününe rağmen, hem de 1. Dünya Savaşı döneminde Einstein ve onun teorisini kanıtlaması için o kadar kişi boşuna çabalamış. Akif'e sorsaymış hiç kanıtlaması gerekmezdi. :D
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı