Bilimsel deneyler her zaman gerekli midir?

Ulan ben sallanmış mı diyorum? Elbette elde bir veriler var ki bu teorilere ulaşılıyor. Deneyler sonucunda ulaşılmıyor bunu anlatmaya çalışıyorum. Vallaha adamı kanser edersiniz ya. Konuyu takipten çıkıyorum. Size laf anlatmakla uğraşamam. Okuduğunu anlayabilen zaten zorlanmaz bunları anlamakta.
 
Deneyler sonucunda ulaşılmıyor bunu anlatmaya çalışıyorum.
Deneysel olması için bir şeyi gözlemlemen lazım, bu bulgular da gözlemleyerek çıkıyor. Gözlem olmadan sen deneyselliği nasıl yapacaksın? Sen elektronları çarpıştırdığında bu deneyin sonucunu gözlemliyorsun. Gözlemler deneylerin sonucunda çıkar.

Size laf anlatmakla uğraşamam. Okuduğunu anlayabilen zaten zorlanmaz bunları anlamakta.
Okuduğunu anlayanlar şu anda çaresizlik içinde yaptığı hatayı kabullenmeyen seni anlıyor. :D Verdiğin görsel de sana hatanı söylüyor. Aynı hatayı yapıp sonra hatasının farkına varan da hatanı söylüyor. En başından doğru bilen de hatanı söylüyor.
 
Ne diyon la? Allah aşkına ne diyon? Sen deneyin ne olduğunu da bilmiyorsun. Bir olayın deney kabul edilebilmesi için o olay dışarıdan manipüle edilmeli, etkenlere maruz kalmalıdır. Gözlemde ise bu iki durum da yoktur. Olay olduğu gibi incelenir. Kullandığın kavramların tamamını yanlış kullanıyorsun. Önce onları öğren.
 
Bir olayın deney kabul edilebilmesi için o olay dışarıdan manipüle edilmeli, etkenlere maruz kalmalıdır.
Yıldızdan gelen bir ışığı gözlemlediğinde, o ışığın Güneş etrafında kırılmasını gördüğünde ışık burada etkene maruz kalıyor. İnsan kaynaklı bir etken olmak zorunda değil.

Konuşurken "la" falan diye konuşarak da haklılığını değil kontrolsüzlüğünü gösteriyorsun şu anda.
 
Allah aşkına boş yapma. Git öğren de gel. Google'a girip hoşuna giden yanıtları atma buraya. Deneyin ne olduğunu bile bilmeden tartışmayacağım, bir de deney olduğunu savunurken. Alıntılama n'olur, uğraştırma. :)
 
Allah aşkına boş yapma. Git öğren de gel. Google'a girip hoşuna giden yanıtları atma buraya.
Arkadaşım bak yukarıda bize kanıt diye bir görsel koydun buraya. Görsel bile bas bas bağırıyor teorilerin deney ve gözlemsel sonuçlar sonunda ortaya çıktığını.

Bu konuda seninle ilgili tüm forum olarak şunu anladık. Güneş'in büyüklüğü bile egonun büyüklüğünün yanında ufak kalıyormuş.

Deneylerde manipülasyon ve etki insan tarafından yapılmak zorunda değil.
 
Ben kanıt koymadım teorinin açıklamasını koydum hani beni anlamıyorsunuz, kabul etmiyorsunuz ya. Bir de deneyin ne olduğu bilgisi var. Sizin yüzünüzden bilgimi sorgulayıp eski notlarımı açtım baktım. Teori de, deney de aynen dediğim gibi. Bilimsel kaynaklardan çalışın, İnternet'ten değil. ;) Bays.
 
Ben kanıt koymadım teorinin açıklamasını koydum hani beni anlamıyorsunuz, kabul etmiyorsunuz ya.
Sen diyorsun ki teori deneysel ve gözlemsel olmak zorunda değil...

Sözde bizim anlamamız için koyduğun görsel ise teorilerin gözlemsel dayanağı olması gerektiğini söylüyor. 🤣

Yemezler öyle "notlarıma" baktım söylemleri falan. Benim zamanımda da yanlış öğretiyorlardı teori kelimesinin anlamını. Bunu sonradan düzeltmek ve hatanı kabul etmek bir erdemdir. Bunun bende olduğunu gördüm bugün tekrar, darısı sahip olmayanlara...

Ben de senin gibi deneysel olmadıkları için teori olduklarını biliyordum. Oysa bir şeyin teori olması için bir hipotezin gözlemlenmiş ve deneyinin onu desteklemesi gerektiğini yeni öğrendim kavram olarak.
 
Ancak bunun için can almaya gerek yok.
Gören diyecek hiç can almıyorsun. Sivrisinek yanından geçse canını okursun. Öyle bir diyorsun ki hiç hayvan eti yemiyorsun. Bu şeyleri savunacaksanız hayvan eti de yememeniz lazım. Bugün o deneyler sayesinde şu an insanlık neslini devam ettiriyor. Evet hoş bir şey değil ama yapacak başka bir çaremiz yok şu an.
 
Bilimsel deneyler her zaman gerekli midir?
Evet.
Peki ya bu deneylerde kurbanlar da oluyorsa ?
Deneylerde sadece hayvanlar kullanılmıyor. Yakın bir tarihte Naziler esir kamplarındaki insanları bilimsel deneylerde çok fazla kullandı. Yaptıkları deneyler ile birçok bilim dalı gelişti, hatta bugün o deneyler sonucu keşfedilen birçok şey şu an hala geçerli ve hayatımızda mevcut.

Senin sorman gereken soru ne kadar etik olduğu. Hayvanlara da, insanlara da yapılan deneylere tabii ki etik değil. Bu farklı bir tartışma konusu. Ancak dönem dönem yapılmış ve bilime de katkı sağlamış. Peki bilimin böyle gelişmesi ne kadar doğru? Bence değil ama bu testler birilerinin üzerinde denenmesi gerekiyorsa illa denenir. İsteyerek veya istemeyerek.*

Örneğin sen yeni bir x uçağına binersin. O uçak düşer, sen ölürsün. O kazadan sonra hatalar fark edilir ve sonra uçaktaki o sorun düzeltilir, uçak mühendisliği, dolayısıyla bilim gelişir ancak sen bilimin gelişmesi için talihsiz bir deney kaynağı olmuş olursun :)

İlla olaya zorla tutulan insan deneyleri ya da deney için yetiştirilen hayvanlar olarak bakmaya gerek yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı