Bilimsel olarak Aptallığa neden tahammül edemeyiz?

Kimse

Kilopat
Katılım
6 Ekim 2014
Mesajlar
1.900
Makaleler
21
Çözümler
2
Bilim bölümüne açtım konuyu çünkü bilimsel arka planını merak ediyorum. Evrimsel süreçte bir şeyle bağlantılı olarak geliştirdiğimiz bir mekanizma mı yoksa başka bir şey mi onu öğrenmek istiyorum. Aptallık diye genelledim veya aptallıktan örnek verdim ama aslında aptallık dışında normlara uymayan farklı kişiler ve davranışlarda da oluyor bu his. Örneğin sokakta çok kötü hatta gayet anormal sayılacak bir giyim zevki olan birisini görsem yine olur veya ortama göre alakasız bir davranış sergileyen ama bana zararı dokunmayan birisini görsem yine olur. Öğrenmek istiyorum çünkü aptallık gibi ama aptallık dışında bazı başka beni aslında zerre ilgilendirmeyen, bana zararı dokunmayan kişiler ve davranışlar da benim sinirimi bozar ve alay etme, dışlama, aşağılama hissi uyandırır. Herkesin hayatına kimse karışamaz, isteyen istediğini yapar, istediği gibi davranır, herkesin kendi özgürlüğü gibi saçma argümanlara da karşılık olarak bir açıklama yapamıyorum. Argümanlar saçma çünkü alay etmem veya sinirimin bozulması politik bir duruş veya karar değil, tamamen dürtüsel. Psikolojik veya nörolojik olarak açıklayabilecek, kaynak gösterebilecek veya akıl yürütebilecek olan varsa beklerim.

Kendi tahminimi söylüyorum, ortama uygun olmayan, normlara uymayan yani anormal bir davranış, kişi veya bir obje fark etmez hepsi sinir bozucudur. Zihnimizde ortama uygun olmadığı için ortamdan kaldırılması hissi öfke olarak uyandırılıyor olabilir. Palyaçolardan korkma hissine benzer, yüz tuhaf geldiği için tehlike gibi algılanıp korkuluyor onda da.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlış bilmiyorsam alıştığın bir normal var çoğunluk olarak, o normalin dışında bir şey görürsen otomatik olarak farklı hissedebilirsin, bu his güzel bir şekilde de olabilir, tanımsız tarzı bir şeyde olabilir(Karışık deniyor sanırım buna başka bir şekil ile.), belki de her şey senin bildiğin normalin dışında bir şey gördüğün için bu bir yandan senin olaylar hakkında ki bilgi ve kontrol tarzı düşüncelerine bir değişiklik getiriyor ve bu değişikliğin ne yapıcağını ilk başta sezemiyorsun, başka bir değiş ile bundan korkuyorsun ve korktuğun için ona bir şekilde savunma yapmak istiyorsun, bu aşşağılama ile de olabilir, onu yok etme gibi bir düşünce de olabilir, onun senin yanında olmama isteği de olabilir, ama çok fazla buna maruz kalırsan veya kişiden kişiye bu süre belki değişiklik gösterir, maruz kalmadan sonra 0 ve 1 seçenekleri gibi 2 seçenek oluyor sanırsam, ya bunu kabullenirsin, ya da kabullenmezsin, kabullenirsen sonralarda artık bu senin normalin oluyor ve öyle agresif tepkiler ve korku pek beslemiyorsunuz ilk gördüğünüz zaman ki gibi, kabullenmez iseniz yine ilk başta ki gibi duygular çoğunlukta olur diye düşünüyorum. Bunlara artı olarak değişiklikten hoşlanmıyorsanız bu da yüksek ihtimal korkudan kaynaklı olabilir, aslında bakarsanız çoğu şey korku ile bağlantılı gibi. Aklıma gelenler bunlar.

@Kimse, başlık için konuşmam gerekir ise yukarıda yazdıklarım ile bağlantılı sanırım, ama farklı bir şeyler daha var gibi, bilemedim.
 
Son düzenleme:
@00PARZIVAL00 Ben de benzer bir sebepten olduğunu düşünüyorum. Bilimsel bir kaynak bulamadım bu dürtü için, belki yanlış bir başlıkta arıyorumdur, bilemiyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı