Bina altındaki boş depoyu atölyeye dönüştürmek için hangi izinler gereklidir?

Daha fazla  
25-30 yıllık bir sitede yaşıyorum. Binamızın altında zemin katta, geçmişte dükkân olarak yapılmak istenmiş ancak tamamlanmamış, şu anda kullanılmayan ve zamanla depo gibi değerlendirilen alanlar bulunuyor. Yıllar içinde site sakinleri bu alanları sahiplenip kişisel çöp sayılabilecek eşyalarını atmaya başlamış.

Bizim aile olarak sahiplendiğimiz bu alanı düzenleyip atölye amacıyla kullanılabilir hâle getirmek istiyorum. Arada bilgisayar tamir işlemleri, arada spor yapabileceğim yer olarak düşündüm. Bu dönüşüm için hangi izinleri almamız gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba.

Öncelikle bu tür zemin altı alanları genellikle “ortak alan” kabul ediliyor. Yani sizin ya da binanızın bağımsız bir dairesi gibi tasarruf edemezsiniz; site yönetiminin onayı şart.

1-) Site yönetimi ve karar: Öncelikle yönetim kuruluna resmi bir talep ile başvurun. Planladığınız kullanım amacını ve dönüşümün siteye sağlayacağı faydayı net bir şekilde belirtin. Yönetim kurulunun kararı, sonraki adımlar için temel.

2-) Belediye ve ruhsat: Atölye veya spor alanı gibi kullanım için genelde belediye “işyeri ruhsatı” veya “etkinlik ruhsatı” talep edebilir. Elektrik, havalandırma, yangın güvenliği gibi standartlar da belediye tarafından denetlenir.

3-) İmar durumu: Eğer alan aslında dükkan olarak planlanmış ama kullanılmamışsa, belediyeden “kullanım izni” almanız gerekebilir. Bu, binanın planına göre değişiyor; bazen sadece depo olarak kalmış alanlar atölyeye çevrilemiyor.

4-) Sigorta ve güvenlik: Spor veya tamir gibi faaliyetlerde kaza riski var. Alanın kullanımına uygun şekilde sigorta yaptırmak faydalı.

Özetle: Önce site yönetimi, sonra belediye ve ruhsat işleri. Eğer bu adımlar eksiksiz yapılırsa, hem yasal hem de sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı