Normal ve mantıklı işleyişte önce binaya (genelde turuncu renkli olan) fiber kablonun çekilmesi ve bunun sonrasında da OFDK denilen bina içi fiber sonlandırma ve dağıtım kutusunun takılması gerekiyor. Ancak bu iki ayrı işi Telekom'un iki ayrı taşeronu yaptığından çoğu zaman eşzamanlı ya da mantık sırasında işlem yapıl(a)mıyor!
Tabi OFDK konulmasıyla her iş bitmiş sayılmaz: bir de OFDK'dan abonelere (dairelere) ince fiber optik kabloların çekilmesi söz konusu. (Yeni inşaatlarda müteahhit bu kabloları çekip hazır bırakıyor. Ama eski inşaatlarda ya Telekom binaya OBK denilen bu ince fiber kablolardan bırakıp "siz çektirin" diyor ya da başka bir taşeron ekip gelip onlar çekiyor. Bu hangi Telekom Md. ise, onların seçiminde).
Herşey tamamsa, (bu sefer taşeron değil de Telekom'un elemanı gelip dışarıdan çekilmiş kablonun OFDK'ya bağlantısını da yaparsa...) OFDK'larda bir ölçüm yapılıyor ve yeterli sinyal olup olmadığı ölçülüyor. Bu etap da olumlu geçerse Santral OFDK'da Fibernet'i aktif ediyor. Bunun için de bir süre vermek zor. 1-2 gün de olabilir 3 ay da! Şaka etmiyorum, maalesef olumsuz trajikomik örnekler var.
Bu durumda, başlığı açan arkadaşa: hemen şikayetçi olmayın hiç değilse 1 ya da 2 hafta binaya F/O kablo çekilmesini bekleyin. Kablo halen ortada yoksa, bağlı olduğunuz Telekom Md'ne gidip oradakilerden bilgi isteyin. Herşeyi oturduğunuz yerden telefonla halletmekle uğraşmayın. Bildiğim kadarıyla BTK'da da bu tür şikayet veya talepler için özel bir birim yok. "Ben şikayetçi oldum, işim halloldu!" diyenin şansı yaver gitmiş olabilir ya da o kişi aslında yapmadığı bir işi yapmış gibi göstermektedir...
Not: Binanıza kutulan kutunun sağını solunu gösteren bir foto yollarsanız (ve de kapağı açıksa, iç bölümünün de fotosunu) sizdeki durumu daha kesin konuşabiliriz.