Binadaki altyapı bağımsız kaynaktan nasıl sorgulanır?

316219

Hectopat
Merhaba,

Binamızdaki internet altyapısının hangi marka ya da markalardan oluştuğunu bağımsız bir kaynaktan sorgulayabilir miyiz?

Bağımsız kaynak derken demek istediğim; Türk Telekom'un, TurkNet'in, Kablonet'in ya da Turkcell'in kendi sitesine girmeden; bağımsız bir siteden genel olarak ve gerçekçi bir sorgulama yapabilir miyiz? Yapabiliyorsak hangi siteden?

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamamen bağımsız bir DSL altyapı olmaz. Farklı yerlerden sorgulama en iyisi. Sebebi ise birinde olmayan port, diğerinde olabilir. Fiber olarak ise Türk Telekom, TurkNet ve Superonline var.

O şekilde bütün firmaların bilgisini içeren benim bildiğim tek bir site yok ama TT ve Superonline altyapısını sorgulayabileceğiniz şöyle bir site var: Altyapı Sorgulama - Abonesepeti

Zaten hepsini tek bir sitede toplamak zor. Çünkü altyapı sahibi her firmanın API'ına bağlanıp verileri oradan çekmesi lazım. Bu da meşakkatli ve maliyetli bir proje olur. Birçok firma zaten Türk Telekom altyapısından hizmet verdiği için oralardan bakabilirsiniz.
Bir de şöyle bir şey var: Büyük firmaların adam akıllı bir altyapı sorgu servisleri yok. Mesela Türk Telekom'un Kapsama Haritası var. Santral mesafesi nedir, en fazla ne kadar destekler vs. gibisinden detaylı bilgiler yok. Sadece isim vermiş altyapıya. VDSL'e de HiperNet diyor saçma sapan. Superonline da aynı şekilde doğru düzgün bir bilgi vermiyor. Vodafone'un zaten altyapı sorgu servisi yok. Telefon numarası falan istiyor. Çok saçma ve anlamsız anlayacağınız.
En mantıklısı binayı inceleyip hangi firmanın kutusu, kabini bilmem nesi varsa oradan anlamak.

Öncelikle teşekkür ederim detaylı cevabınız için. Dediğiniz siteye ayrıca bakacağım ama şimdilik şu görseli göndereyim, görselin kaynağı Göknet sitesi.

Bizim evimizde alabileceğimiz maksimum internet verimi nedir? Hani hız olarak, altyapı olarak, genel olarak? Şu an Türk Telekom kullanıyoruz ve çok kötü. Hız testinde mb olarak 33 indirme 6 yükleme çıkıyor ama sürekli kesinti sorunu var. 2-3 saatte bir modemi aç kapa yapmak gerekiyor. Birkaç defa telefonla aradım, bir şeyler güncellediklerini söylediler ama sonuç değişmedi.

Dediğiniz siteden de şimdi sorgulamayı yapıyorum, görselle ilgili yorumunuzu bekliyorum, teşekkürler.

Resime göre 40 Mbps civarında gözüküyor.

Rica ederim.
Göknet, Türk Telekom altyapısından hizmet verdiği için altyapı sorgu servisi de Türk Telekom'un altyapı durumunu gösteriyor. Fotoğrafa göre yukarıda yener999 nickli arkadaşımızın da dediği gibi 40 Mbps destekliyor. 40'lık altyapıda 33 civarı almanız normal.

FTTX-V2 derken orada VDSL'i kastediyor zaten aynı şey yani.

Dolaba kadar fiber gelen ve daha sonra ise bakır kablo ile gelen altyapı olarak gözüküyor. VDSL ile arasında fazla fark gözükmüyor. Elbette kullananlar daha iyi bilir.

Tamamdır teşekkür ederim. Gönderdiğiniz linkten yaptığım sorgulamaya göre; Superonline yok, Türk Telekom da 40 Mbps VDSL. Ama dediğim gibi; Türk Telekom'un kendisinden bıktık. Evde internetten ayrı olarak ev telefonu da var dolayısıyla splitter da var. Onlardan kaynaklanıyor olabilir mi sorun? Eve gelen internet kablosunu splitter'den çıkarıp direkt modeme taktım ve birkaç gün öyle denedim ama yine kopmalar ve anlık/devamlı hız düşmeleri devam etti.

Türk Telekom'dan çıkmak yerine ev telefonunu iptal ettirsek sorun çözülebilir mi acaba? Yoksa başka bir İSS'ye geçmemi önerir misiniz? Önerirseniz hangisi olabilir?

Modem üzerindeki hat değerlerini atarsanız ne kadar hız alabileceğinizi söyleyebiliriz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…