Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Denetim yok ki kardeşim, ben şu yaşıma kadar birinin gelip de binaları kontrol ettiğini görmedim. Vatandaş kendi kendini korumaya almaya çalışıyor. Bulunduğun yer 5.0 sallanmaya bile dayanmıyor ise o deprem çantasının da bir anlamı kalmıyor. Yapılar kötü, kendiniz gördünüz bugün olanları, masanın altına girsen ne yazar böyle kötü bir yapıdaki binada. Denetim olması gerekiyor, her binanın bir karnesi olsun 6 ayda bir kontrol edilsin her noktasına kadar.
 
Benim oturduğum binada 99 depreminden hemen önce yapılmış ve o depremde hasar almamış. Ama şuan binanın dış kolonlarında çatlaklar var. Merdivenler bile çatlak.
 
Bizim binamız 3 katlı. 2012'de yapıldı. Yapılır yapılmaz daha inşaattayken aldık. Geçen yıllarda olan -5.6 olması gerek- depremde hiçbir şey olmamış annemin dediğine göre. Sallantı illa olur. Fakat çatlak bile yok şuanlık. İstanbul depremi olursa kesin hasar alır. Fakat çökmesi biraz zor. Yan binalara bitişik olduğu için çökebilir ama. Dayanıklı olup olmadığı da çok anlaşılır bir şey değil. Müteahhitler malzemeden çalıyor bazen. Kötü malzeme kullanıyorlar ya da. O zaman iş sıkıntılı. Fakat temeli düzgün atılmış, malzemesi kötü olmayan bina iyidir.
 
Bina 15 yıllık ve 5 katlı. Olası bir depremde yıkılabilir mi? Temeli sağlam diyorlar raylı değil.

Hocam bunu bizim anlamamız çok zor evinize bir devletten görevli getirin binaya test yaptırın bizim bina sağlam çıkmasına rağmen dedem amcam babam konuşup binayı yıktırttılar yeni bina yaptırıyoruz az kaldı bitecek 1 aya inşallah.
 
Bina 15 yıllık ve 5 katlı. Olası bir depremde yıkılabilir mi? Temeli sağlam diyorlar raylı değil.
  1. Raylı bina diye bir şey yok. Fore kazık, radye temel ve sismik izalatör var.
  2. Radye temel varsa sorun yok. Bitişik nizam değilse komşular da etkilemez.
  3. Mantolama varsa yağmur ve güneşten yıpranma olmamıştır.
  4. Su kaçağı yoksa yapı donatıları zarar görmemiştir.
  5. Derzler sağlamsa nem sorunu yoktur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı