Binaya fiber nasıl getirtilir?

Dostlar selamlar, acil yardımınıza ihtiyacım var. Akıl danışmaya geldim. Apartmanımızda VDSL altyapı var ve çok kötü gerçekten 50 Mbit zor alıyoruz. Konuyu baştan size anlatayım.

Nisan 2024: yaşadığım şehirdeki Afyon Türk Telekom müdürlüğüne gittim ve sıra aldım. Fiber altyapı hakkında bilgi almak istediğimi söyledim. Projemizin onay aşamasında olduğunu söyledi.

Haziran 2024: Dayanamadım ve Linked'ınden ümit Bey'e mesaj attım.

Merhaba ümit bey. İsmim Hüseyin... De ikamet etmekteyim. İkamet ettiğim binada eski internet altyapısı bulunmaktadır. Öğrenci olduğum için internet ihtiyacımı yer yer karşılayamamaktayım. Mahallemde birçok binada ve yan dairelerimde fiber altyapı bulunmasına rağmen bizim bina es geçilmiştir. Fiber kablolar dairelere kadar gelmektedir. Sadece apartmana fiber çekilip dairelere fiber verilebilir. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Yaklaşık yarım saat sonra beni aradılar ve süreci takip ettiklerini, Afyon müdürlüğünden aldıkları bilgiye göre projenin onay aşamasında olduğunu ve ağustos sonu fiber altyapının tamamlanmasını öngördüklerini söylediler. Ayda 1 kez arayıp bilgilendireceklerini söyleyip kapattılar.

Ağustos 2024: ne arayan ne de soran vardı. Tekrardan ümit beye yazdım.

Merhaba ümit bey. İsmim Hüseyin... De ikamet etmekteyim. Sizlere yaklaşık 1 ay önce yaşamış olduğum sorunu dile getirdim. Mahallemizde tüm binalarda fiber olmasına rağmen bizim binada hala eski altyapı olduğunu (yan binada bile var) ve apartmanca bu durumdan rahatsız olduğumuzu belirtmiştim. Sizden sonra beni arayan arkadaşlar ayda bir durum ile alakalı bilgi vereceklerini söylediler ancak ne arayan ne de soran var. Türk Telekom Online işlemler merkezinden edindiğim bilgiye göre ağustos sonu altyapı çalışması tamamlanacak olarak öngörülmekte. Bu nedenle apartmanımıza yazı astık ağustos sonu fiber çalışması tamamlanacak. Fiber internet kullanmak isteyen Türk Telekom'a geçiş yapsın diye. Bu konu hakkında apartman sakinleri benden bilgi istiyor. Bilgi almak istiyoruz. Aynı zamanda öğrenciyim ve sosyal medyada içerik üretiyorum. Canlı yayınlarımı sürdüremez durumdayım. Kendim için de apartman için de Türk Telekom kalitesini son damlasına kadar kullanmak faydalanmak istiyoruz. Gereğinin yapılmasını arz eder iyi çalışmalar diliyorum.

Yaklaşık 1 saat sonra tekrardan aradılar ve fiber altyapı hattının yetersiz olduğunu, bu yüzden apartmana fiber çekilemeyeceğini söylediler.
Online işlemlerden de şunu yazmışlar "müşterimizin fiber altyapı talebine istinaden TT ekiplerimizce yapılan kontroller sonrasında fiber altyapı uygun olmadığını fakat altyapı sürecinin hızlanması için bilgilendirme yapacağımız iletildi."

Resmen dalga geçiyorlar. Önce ümitlendirip sonra yapamayacaklarını söylüyorlar. Yan binada süper Online fiber altyapısı var. Karşı binalar ve çevre binaların neredeyse çoğunda fiber olmasına rağmen bizim apartmanı bakır kabloya mahkum bırakmışlar. Ev yapılırken dairelere kadar fiber çekilmiş. Boş boş duruyor kablolar çelik kapıların üstünde.

Bana akıl verin. Apartmana fiber getirmek için ne yapabilirim? Tecrübelerinize ve yardımlarınıza ihtiyacım var.
Superonline ve Türk Telekom topolojisi farklıdır.

Superonline, mahalle bazlı alır ve genelde her binaya T/OFSD (Superonline OFSD) üzerinden f/o rotasında binalara çoklayıp, FTTH'i kavuşturur.

Fakat burda da Santral tarafında yetersizlik olabiliyor. Superonline topolojisinde OLT kartlarda Büyük bir çoğunlukla GPON kullanıp, 1:144, 1:267 gibi çoklama yapılıyor. Bu durum bazı bölgelerde hız sorunu yaşatabiliyor. Tabi onların OLT kartları da aynı T.T gibi 10G ve 25GE PON'a teçhiz edilebilir düzeyde.

Türk Telekom topolojisi böyle değil. Türk Telekom Mahalle üzerinde her binaya FTTH getirmez. Mahalle içinde belli sokaklar üzerinde OFSD veya MUFA üzerinden Binalara çoklama yaparlar. Bazen Mahalle bazlı alırlar. Türk Telekom genelde OLT Kartlarda 1:128 çoklama yapıyor bazı durumlarda 1:64. OLT kartlar büyük çoğunlukla combo dediğimiz durumda yani GPON/XGS (10G) sistem kullanıyorlar. Türk telekom tarafında FTTH tarafında hız sorunu çok fazla olmuyor. Olsa bile OLT ekleyip çoklamaları düzenleyip, Dağıtım yapıyorlar FAKAT Acses switchlerde bir sürü cihaz var, bunların durumu bilmek gerekiyor.

Ha, bu demek değildir ki FTTH asla gelmez, elbette gelir fakat Santral durumunu bilmeden, FTTH gelir diyemeyiz, ama dediğim gibi, Türk telekom bunların önlemini genel olarak baştan alıyor.

Santral durumunu görseydim, daha net bir cevap verebilirdim.

Dostlar selamlar, acil yardımınıza ihtiyacım var. Akıl danışmaya geldim. Apartmanımızda VDSL altyapı var ve çok kötü gerçekten 50 Mbit zor alıyoruz. Konuyu baştan size anlatayım.

nisan 2024: yaşadığım şehirdeki Afyon Türk Telekom müdürlüğüne gittim ve sıra aldım. Fiber altyapı hakkında bilgi almak istediğimi söyledim. Projemizin onay aşamasında olduğunu söyledi.

Haziran 2024: Dayanamadım ve Linked'ınden ümit Bey'e mesaj attım.

Merhaba ümit bey. İsmim Hüseyin... De ikamet etmekteyim. İkamet ettiğim binada eski internet altyapısı bulunmaktadır. Öğrenci olduğum için internet ihtiyacımı yer yer karşılayamamaktayım. Mahallemde birçok binada ve yan dairelerimde fiber altyapı bulunmasına rağmen bizim bina es geçilmiştir. Fiber kablolar dairelere kadar gelmektedir. Sadece apartmana fiber çekilip dairelere fiber verilebilir. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Yaklaşık yarım saat sonra beni aradılar ve süreci takip ettiklerini, Afyon müdürlüğünden aldıkları bilgiye göre projenin onay aşamasında olduğunu ve ağustos sonu fiber altyapının tamamlanmasını öngördüklerini söylediler. Ayda 1 kez arayıp bilgilendireceklerini söyleyip kapattılar.

Ağustos 2024: ne arayan ne de soran vardı. Tekrardan ümit beye yazdım.

Merhaba ümit bey. İsmim Hüseyin... De ikamet etmekteyim. Sizlere yaklaşık 1 ay önce yaşamış olduğum sorunu dile getirdim. Mahallemizde tüm binalarda fiber olmasına rağmen bizim binada hala eski altyapı olduğunu (yan binada bile var) ve apartmanca bu durumdan rahatsız olduğumuzu belirtmiştim. Sizden sonra beni arayan arkadaşlar ayda bir durum ile alakalı bilgi vereceklerini söylediler ancak ne arayan ne de soran var. Türk Telekom Online işlemler merkezinden edindiğim bilgiye göre ağustos sonu altyapı çalışması tamamlanacak olarak öngörülmekte. Bu nedenle apartmanımıza yazı astık ağustos sonu fiber çalışması tamamlanacak. Fiber internet kullanmak isteyen Türk Telekom'a geçiş yapsın diye. Bu konu hakkında apartman sakinleri benden bilgi istiyor. Bilgi almak istiyoruz. Aynı zamanda öğrenciyim ve sosyal medyada içerik üretiyorum. Canlı yayınlarımı sürdüremez durumdayım. Kendim için de apartman için de Türk Telekom kalitesini son damlasına kadar kullanmak faydalanmak istiyoruz. Gereğinin yapılmasını arz eder iyi çalışmalar diliyorum.

Yaklaşık 1 saat sonra tekrardan aradılar ve fiber altyapı hattının yetersiz olduğunu, bu yüzden apartmana fiber çekilemeyeceğini söylediler.
Online işlemlerden de şunu yazmışlar "müşterimizin fiber altyapı talebine istinaden TT ekiplerimizce yapılan kontroller sonrasında fiber altyapı uygun olmadığını fakat altyapı sürecinin hızlanması için bilgilendirme yapacağımız iletildi."

Resmen dalga geçiyorlar. Önce ümitlendirip sonra yapamayacaklarını söylüyorlar. Yan binada süper Online fiber altyapısı var. Karşı binalar ve çevre binaların neredeyse çoğunda fiber olmasına rağmen bizim apartmanı bakır kabloya mahkum bırakmışlar. Ev yapılırken dairelere kadar fiber çekilmiş. Boş boş duruyor kablolar çelik kapıların üstünde.

Bana akıl verin. Apartmana fiber getirmek için ne yapabilirim? Tecrübelerinize ve yardımlarınıza ihtiyacım var.

Sen şanlısın bizim internet 16 Mbps.

Superonline ve Türk Telekom topolojisi farklıdır.

Superonline, mahalle bazlı alır ve genelde her binaya t/ofsd (Superonline ofsd) üzerinden f/o rotasında binalara çoklayıp, FTTH'i kavuşturur.

Fakat burada da santral tarafında yetersizlik olabiliyor. Superonline topolojisinde olt kartlarda büyük birçoğunlukla GPON kullanıp, 1:144, 1:267 gibi çoklama yapılıyor. Bu durum bazı bölgelerde hız sorunu yaşatabiliyor. Tabii onların olt kartları da aynı TT gibi 10G ve 25ge PON'a teçhiz edilebilir düzeyde.

Türk Telekom topolojisi böyle değil. Türk Telekom mahalle üzerinde her binaya FTTH getirmez. Mahalle içinde belli sokaklar üzerinde ofsd veya mufa üzerinden binalara çoklama yaparlar. Bazen mahalle bazlı alırlar. Türk Telekom genelde olt kartlarda 1:128 çoklama yapıyor bazı durumlarda 1:64. olt kartlar büyük çoğunlukla combo dediğimiz durumda yani GPON/XGS (10G) sistem kullanıyorlar. Türk Telekom tarafında FTTH tarafında hız sorunu çok fazla olmuyor. Olsa bile olt ekleyip çoklamaları düzenleyip, dağıtım yapıyorlar fakat acses switchlerde bir sürü cihaz var, bunların durumu bilmek gerekiyor.

Ha, bu demek değildir ki FTTH asla gelmez, elbette gelir fakat santral durumunu bilmeden, FTTH gelir diyemeyiz, ama dediğim gibi, Türk Telekom bunların önlemini genel olarak baştan alıyor.

Santral durumunu görseydim, daha net bir cevap verebilirdim.

Hocam bu engin bilgiler için çok teşekkür ederim. Santral hakkında nasıl bilgi alabilirim size bilgi verebilmek için soruyorum. Tavsiyeniz nedir? TT direltmeli miyim yoksa Superonline ile görüşme başlatayım mı?

Superonline ile görüşmeyi başlatmanı tavsiye ederim.

Hocam bu engin bilgiler için çok teşekkür ederim. Santral hakkında nasıl bilgi alabilirim size bilgi verebilmek için soruyorum. Tavsiyeniz nedir? TT direltmeli miyim yoksa Superonline ile görüşme başlatayım mı?
Estağfurullah. Santral hakkında bilgi almak biraz zordur, bölge santral'e gidip durum bildirimi almak gerekli fakat bilgi vermeyebilirler,
T.T tarafında, bilgileri 3. Şahıslara vermiyorlar.

Misal Access Switchlere bağlı SSR/SSG SR, ISAM'lar var. Edge Switch ve fpp'ye bağlı Ek cihazlar var. ODF Üzerinde yapılan çoklama (örnek T.T 1:4 1:6 çoklama yapıyor) OLT üzerindeki kartlarda kullanılan port sayısına bağlı çoklama nasıl, F/O rotası nasıl, bunları görmek gerekiyor. Bunlar hakkında bilgi alabilirsen, üç aşağı beş yukarı fikir verebilirim. Eğer alamazsan, Ümit Bey'e tekrar tekrar mail atıp, darlaman lazım maalesef.

Ayrıca Superonline tavsiye etmem, FTTH gelecekse türk telekom olmalı. Superonline FTTH mahalleyi almış olabilir, Türk Telekom FTTH gelmiyeceğini göstermez. İki f/o rotası farklı gelir, yukarı da topolojiden bahsettim. Ayrıca T.T Santral tarafında Daha Kalitelidir. İstersen Santral tarafında edge router'lerden, network upt'lerine, çoklamalar nasıl oluyor, hangi cihazlar var, ne, ne işe yarar hepsini anlatabilirim.

Estağfurullah. Santral hakkında bilgi almak biraz zordur, bölge Santral'e gidip durum bildirimi almak gerekli fakat bilgi vermeyebilirler,
TT tarafında, bilgileri 3. şahıslara vermiyorlar.

Misal Access switchlere bağlı SSR/SSG sr, ısam'lar var. Edge switch ve Fpp'ye bağlı ek cihazlar var. Odf üzerinde yapılan çoklama (örnek TT 1:4 1:6 çoklama yapıyor) olt üzerindeki kartlarda kullanılan port sayısına bağlı çoklama nasıl, f/o rotası nasıl, bunları görmek gerekiyor. Bunlar hakkında bilgi alabilirsen, üç aşağı beş yukarı fikir verebilirim. Eğer alamazsan, ümit Bey'e tekrar tekrar mail atıp, darlaman lazım maalesef.

Ayrıca Superonline tavsiye etmem, FTTH gelecekse Türk Telekom olmalı. Superonline FTTH mahalleyi almış olabilir, Türk Telekom FTTH gelmeyeceğini göstermez. İki f/o rotası farklı gelir, yukarı da topolojiden bahsettim. Ayrıca TT santral tarafında daha kalitelidir. İstersen santral tarafında Edge Router'lerden, network Upt'lerine, çoklamalar nasıl oluyor, hangi cihazlar var, ne, ne işe yarar hepsini anlatabilirim.

Büyük saygı duydum hocam. Bilgileriniz için teşekkür ederim. Tekrardan apartmandan imza toplama kararı aldım. Sizce bu TT ayağında işleri hızlandırır mı?

Superonline ile görüşmeyi başlatmanı tavsiye ederim.

Hocam dediğim gibi Superonline son çare. Bakacağız artık duruma göre.

Estağfurullah, evet hızlandırır.

Hocam TT'den umudu kesip Turkcell'e yazmaya karar verdim.

Turkcell'e şunu yazdım;
"Merhaba, 6 yıldır mobil hat olarak sizden hizmet almaktayım. Taşınmış olduğum binada Türk Telekom VDSL bakır kablo bulunmakta. Binamızın kapısının dibinden fiber hattınız geçmekte. Hatta bitişik plan yan binada fiber internet hizmetiniz mevcut. Biz apartman olarak eski usul bakır kablo internetinden bıktık. Bize fiber internet hizmeti sağlamanızı istiyoruz. Apartman vekili olarakdan gereğinin yapılmasını arz ederim."

Açık adresimi istediler. Hemen gönderdim ve şu cevabı aldım;
"Sokağınızda iki binada aktif fiber altyapımız görünüyor. Talebinizi değerlendirmek için ekibimizi bilgilendireceğiz. Olumlu bir gelişme olması halinde sizi arayacaklar. Umuyoruz ki güzel haberler alırız"

Ama bizim binada aşağıda fiber sonlandırma veya fibere dair hiçbir şey yok. Sadece kapılara kadar çekilen fiber kablolar var sarı olanlar. Sizce durum nedir?

Hocam TT'den umudu kesip Turkcell'e yazmaya karar verdim.

Turkcell'e şunu yazdım;
"Merhaba, 6 yıldır mobil hat olarak sizden hizmet almaktayım. Taşınmış olduğum binada Türk Telekom VDSL bakır kablo bulunmakta. Binamızın kapısının dibinden fiber hattınız geçmekte. Hatta bitişik plan yan binada fiber internet hizmetiniz mevcut. Biz apartman olarak eski usul bakır kablo internetinden bıktık. Bize fiber internet hizmeti sağlamanızı istiyoruz. Apartman vekili olarakdan gereğinin yapılmasını arz ederim."

Açık adresimi istediler. Hemen gönderdim ve şu cevabı aldım;
"Sokağınızda iki binada aktif fiber altyapımız görünüyor. Talebinizi değerlendirmek için ekibimizi bilgilendireceğiz. Olumlu bir gelişme olması halinde sizi arayacaklar. Umuyoruz ki güzel haberler alırız"

Ama bizim binada aşağıda fiber sonlandırma veya fibere dair hiçbir şey yok. Sadece kapılara kadar çekilen fiber kablolar var sarı olanlar. Sizce durum nedir?
O kabloların fotosunu hem yakından, hemde biraz uzaktan çeker misiniz?

Dosya Ekleri

• IMG_5031.JPG
    IMG_5031.JPG
    82,6 KB · Görüntüleme: 44
  • IMG_5033.JPG
    IMG_5033.JPG
    315,2 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_5034.JPG
    IMG_5034.JPG
    141,8 KB · Görüntüleme: 45
  • IMG_5035.JPG
    IMG_5035.JPG