Bir Bilgisayar Macerası :)

Mert

Megapat
Katılım
11 Haziran 2012
Mesajlar
6.858
Makaleler
9
Çözümler
49
Merhaba arkadaşlar. Bu hikayeyi sizlere anlatmak istiyorum.

Her şey arkadaşımın 6200GT ekran kartlı sisteminde başlıyor. Ben ona, forumda bir konu açmasını söylemiştim.

https://www.technopat.net/forum/mas...una-girince-ekran-klavye-ve-fare-donuyor.html

Her neyse, şimdi size anlatacağım olay şu. LoL oynarken, bizim arkadaşın PC donuyor ve öylece kalıyor. Reset attıktan sonra, ekranda çizgiler oluşmaya başlıyor. Tabii ekran kartı öldü sanınca, hemen beni arıyor.

Garip garip çizgiler varsa, bilin ki ekran kartınız hasar almış, işte fırınlama yöntemi burada devreye giriyor. Ama biz bunu kasanın içinde yapacağız !

Ben bu sorunun büyük ihtimalle bir şeylerin eridiği için olduğunu düşündüm. Kendi PC'me takınca da aynı sorun vardı. Sonrasında arkadaşım umutsuzca evine dönerken ekran kartını merdivenlerden düşürüyor. Artık umudu kesilen arkadaşım, kasaya takıyor ekran kartını ve o da ne ? Çalışıyor !

Artık anladık ki bu sorun gerçekten bir şeyler eridiğinden oluyor. Arkadaşım oyuna atlıyor ve oyunun 35. dakikasında PC kafayı yiyor. Bu sefer bilgisayarı resetleyince, yine çizgiler oluşuyor. Fakat aklıma ilginç bir şey geliyor.

Madem fırına atamıyoruz, kasada pişirelim !

Çizgili görüntü ile PC'yi iyice zorluyoruz. İlginçtir ki sıcaklık 180 derecelere vuruyor ve bilgisayar çalışıyor ? Ben büyük ihtimal sensörleri bozulduğunu düşünüyorum. Tek bildiğim, gerçekten de sıcak olduğu. Yarım saat geçirdikten sonra bilgisayarı direk fişten çekiyoruz. Ve açıldığımızda çizgisiz bir ekran bizi karşılıyor !

Bundan sonrasında arkadaşımda ne zaman çizgiler çıkarsa, bu yöntemi uyguluyor.

NOT: Ekran kartı eski olduğundan, sıcaklık arttığında hiçbir şekilde kapanmıyor.

Buradan bir sonuç çıkarabiliriz. Bozuk dediğiniz kart, aslında bozulmamış olabilir. Ve kartı fırınlama olayı gerçektir !

2.NOT: Bunu evde denemeyin !
 
Aynı olay çizgiler yani eski ekran kartımda 8500 GT de olmuştu. İlk olarak soğutucusunu sökerek GPU ya saç kurutma makinesi ile 10 dakika kadar uyguladım. Sonra bilgisayara taktığımda çalışıyordu. İyi güzel ama ertesi gün aynı sorun çıktı bende bir videodan gaza gelerek verdim fırına ama fırında fazla tutmuşum. Çıkardığımda kart kömür olmuştu. :D Ama aslında gpu ya ısı tabancası ile uygulamak daha mantıklı olabilir. :D

Kömüre dönüştürdüğüm güzelim kart.
Asus-EN8500GT-SILENT-MAGIC-HTP-512M__42490326_0.jpg
 
Fırınlama olmamış o sadece işlemci 180' olmuş fırınlamada diğer bileşenlerin lehimleri eriyor parçayı tekrar lehimlemek olmasada hemen hemen aynı.
 
Kalıcı çözüm değil ayda 10 TL kenera atsa arkadaşın HD7750 alabilir.
Arkadaşımız çok doğru söylüyor. Günde 33 kuruş, ayda 10 lira eder.

Kart zaten 190 lira. Yani 19 ay beklememiz gerekecek. Gerçekten çok güzel bir çözüm :D Kartı alana kadar yıllar geçiyormuş :D
Günde 10 lira atmak gerek günde.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı