Bir bilgiyi kalıcı olarak hafızaya atmak

Öyle bir şey mümkün mü, bilmiyorum. Fakat arkadaşların dediği gibi görseller ile desteklenen bilgiler çok daha kolay öğreniliyor ve kafamızın içinde yer ediniyor. Ben maalesef çoğu zaman görsel destekli kitap ya da makale vesaire bulamıyor olsam dahi her şeyden kopup, kendimi o an okuduğum yazıya odaklıyorum. Yani tüm konsantrasyonumu ona veriyorum. Anlayarak, hissederek, düşünerek okumaya çalışmak çok önemli. O makaleyi kendimiz yazmışız gibi bayağı derin düşünerek, hesaba katarak incelemeyle mümkün olacağını düşünüyorum. Bu şekilde zor unuturum. Fakat konsantre olmak zor ama pes etmeden başarmak lazım. Faydası hem o gün, hem de gelecek için çok önemli.

Merhaba. Bazen bir gün aklımıza gelen bir isim, obje, sembol, görüntü başka bir gün veya tam hatırlamak istediğimizde bu asla da gerçekleşemiyor. Bunun en temel nedeni ise, beyinde bu işlem için gerekli elektriksel iletişimin (Sinapslar arasındaki) elektrik telleri bağlantısı benzeri gibi bir iç bağlantınn hiç kurulamaması veya elektriki iletimin bu hatırlanamama anlarında tam olarak olmasıdır.

Geçici hafızada bir bilginin (datanın) belirli veya çok kısa sürelerde kaybolmaması için bu bilginin (bazı telefon numaraları gibi) sürekli olarak tekrarlanılması gerekiyor. Ancak kalıcı hafızaya bu bilgiyi sürekli kalan şekliyle, yani ileride kolayca hatırlayacağımız şekliyle kayıt ederken bu bilgiyle kolay olarak hatırlayacağınız başka bir sembol veya resimle, görüntüyle ilişkilendirerek kalıcı hafızada o şekliyle saklamanız, bir sonraki hatırlama dönemlerinde çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu konuyla ilgili olarak TV'lerde eğitici (Hafıza kuvvetlendirme yöntemleri veya daha etkili, unutulmadan kalıcı öğrenme teknikleri gibi) olarak bazı seminer programları şeklinde yayınlanmıştı örneğin.

Örneğin Müslim adını sürekli unutarak hiç hatırlayamayanlar için, o hatırlama anlarında merhum ve ünlü arabeskçi Müslim Gürses'i bu yeni (zor) isimle tam olarak ilişkilendirip kolayca da hatırlayabilirler. Bazı telefon numaralarında yer alan rakamlar başka rakam dizilimlerine banzetilerek veya özel gruplama teknikleri şeklinde yapılarak hiç unutulmadan hatırlanabilir. Çok daha uzun ve çok daha karmaşık olan bilgilerin hatırlanmasında ise, küçük bir öyküden veya sıralı bir olaydan bu bilgi dizilimine indirekt bir benzetma yapılıp, bu benzetme uzun veya daha karmaşık olan bu bilginin hiç unutulmasını istemediğimiz bilgi kümesine indirgenerek çok uzun sürelerde bile hiç unutulmadan hatırlanmasını sağlayabilir.

Bir bilgiyi kalıcı olan hafızadan çağırıp tam olarak hatırlamak istediğimizde, kendimizce oluşturduğumuz bu benzetimli hikaye veya özel senaryolu bazı olaylar dizini (Silsilesini) o anda bu çok uzun olan bilgiyle ilişkilendiriip hatırlayarak dolaylı yoldan nispeten karmaşık yapıdaki bilgi grubunu, kalıcı hafızadan çok daha hatasız ve kolayca geri çağırma imkanını da bulmuş oluruz.

Bir de beyin sürekli veya hiç kullanılamayan bazı bilgileri, ayni DVR (Güvenlik kamerasının HDD kayıtları mantığıyla) ilk önce öğrenilmiş bilgileri bir inisiyatif kullanarak en sondan en başa doğru olan bir tercih sıralamasıyla genellikle silmiş oluyor, bunu engellemek için arada bir de olsa bu bilginin kalıcı hafızadan çağrılarak arada bir kullanılıp aktif görünmesi gerekiyor veya bazı ilişkilendirme tekniklerinden herhangi biriyle saklanmış olması da gerekiyor. Bazı yaşanmış çok önemli olan anılarımızıi sanki daha dün olmuş gibi çok net hatırlamammızın asıl nedeni, geçmişteki bu tür olaylarla yaşanan o tür olaylarda, görüntü - ses- koku - olay - vb. bir ilişkilendirilmenin mutlaka da bulunmasıdır, bunun başka bir açıklaması olamaz, kendi kanaatimce. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı