Çözüldü Bir dizinin neden 18 yaş üstü etiketi aldığını öğrenme

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ArticWolf

Hectopat
Katılım
9 Aralık 2020
Mesajlar
732
Çözümler
5
Mesela hocam The Walking Dead 18 yaş artı ama şiddet yüzünden ve bunun nedenini öğrenemiyoruz, mesela Rick and Morty seyredeceğim niye 18 yaş olduğunu bilmem lazım bunu nereden öğrenebilirim?
 
Çözüm
İşte hocam nedenini öğrenmem lazım çoğu güzel dizi 18 yaş olduğu için.
Netflix'te nedeni yazıyor. Bölüme girdiğinizde sanırım sol üstte yaş sınırlaması ve nedenleri yazıyor. Mesela +18 cinsellik, şiddet vs. yazıyor.
Hocam mesela cinsellik, uyuşturucu, alkol gibi veya korku filmi ise artı 18 oluyor filmler tyada diziler. İçinde bulundukları şeylere göre yani. Bir çocuk filminde aileye yönelik ifadesi ile artı 6 veya artı 8 simgesi çıkıyorsa buda öyle bir şey. Rick and Morty izlemedim fakat içinde küfür veya alkol olabilir.
 
Hocam mesela cinsellik, uyuşturucu, alkol gibi veya korku filmi ise artı 18 oluyor filmler tyada diziler. İçinde bulundukları şeylere göre yani. Bir çocuk filminde aileye yönelik ifadesi ile artı 6 veya artı 8 simgesi çıkıyorsa bu da öyle bir şey. Rick and Morty izlemedim fakat içinde küfür veya alkol olabilir.

İşte hocam nedenini öğrenmem lazım çoğu güzel dizi 18 yaş olduğu için.
 
Diziyi yayınlayan kurum o ülkede yayınlamak için belirli izinler alıyor. Ülkelerin genelde koyduğu kurallardan biride yas kısıtlaması, yas kısıtlamasını genelde diziyi yayınlayan kurum yayınladığı ülkeye göre kendisi belirliyo ( Bu kurumlar sürekli olarak ülkelerin tv ve dijital yayın ile ilgilenen bölümleriyle görüşme halinde oluyorlar ) eğer o ülkenin kanunlarına, insanlarına ve toplumuna ters bi durum varsa o ülkelerin bölümleri devreye giriyor ve yayınlayan kurumdan bu durumu düzeltmesini istiyor. Türkiyede izlenen populer dizilerin çoğu amerikan yapımı olduğundan ordaki TV-MA ibaresi amerika halkına göre yapıldığından orda olan +18 baska ülkelerde yasaklı veya her yaştan izlenebilir olabillir. Yani kısaca yas kısıtlamasını belirli bir şekilde yapan bir kurum/yer yok. Diziyi yapan ekip, halk, devlet, yayınlayan kurum, sosyal medya, ünlü biri, rtük, ve 80 milyon herkes birlikte yapıyo kimisi bu +18 olsun diyor kimisi +13 kimisi bu türkiyede yayınlanmasın diyor kimisi dünyadada yayınlanmasın diyor kimisi bu neki 3 yaşındaki çocuğuma izletcem diyor. Ben şahsen sinemada ve tv de yasaklara yas kısıtlamasına taraftarım.​
 
IMDB sitesinde her film ve dizi hakkında bilgi var ve neden +18 olduğunu görebilirsin. Filmin veya dizinin içerdiği şiddetli, cinsellik içeren ve küfürlü sahneler hakkında kısaca cümleler yazıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı