"Bir evren nasıl yaratılır?" Adlı Rehberimsi Seri-1. Bölüm: Evrenin kuruluşu ve başlangıç

benveflütümle

Hectopat
Katılım
26 Ocak 2020
Mesajlar
1.340
Makaleler
1
Çözümler
2
Yaklaşık üç aydır çalışmam sonucunda en azından 2-3 bir şey öğrendiğimi düşünerek böyle bir şey hazırlama ihtiyacı hissettim. Tabii bu görüşlere katılmak zorunda değilsiniz ve "Ulan mal herif o iş öyle mi yapılır?" diyebilirsiniz. Bu sizin kararınız. Ben kesinlikle herkes bunu kabul edecek demiyorum. Şunu da söyleyeyim ben kesinlikle profesyonel değilim. Sadece başka kişilere katkım olması için yazıyorum bunu.

1) Motivasyon ve yapma isteği
Burası işin en önemli kısmıdır. Masaya oturup işe başladığınızda eğer ki motivasyonunuz veya isteğiniz yoksa o işle 20 yılda uğraşsanız 1 haftalık yol alamazsınız.

2) Tema seçimi
Masaya oturdunuz, "Ben bu işi yapacağım." dediniz ve başladınız çalışmaya. İlk olarak nasıl bir evren kuracağınıza karar vermeniz lazım. Fantastik-Kurgu'mu, Bilim-Kurgu'mu veya başka bir şey mi? Aniden bir gece yarısı fikrinizi sevmeyip yeniden başlamamak için bu kısmı iyice düşünüp emin olmak lazım.

3) Harita
Temanız tamam, artık işe başlamaya hazırsınız. Şimdi ilk olarak bir harita çizeceğiz. "Kardeş hemen haritadan mı başlanır?" demeden önce okumaya devam edin. Bu harita %98 ihtimalle evreninizin başından sonuna kadar gidecek bir harita olmayacak (kendimden biliyorum haritamı 6-7 kere falan değiştirdim). İlk başta kara parçasının boyutlarını belirleyin ve kenara köşeye dağlar, ormanlar falan atın. Bunların olayı sadece laf olsun torba dolsundur. Ha belki de ilk yaptıklarınız durur ve çevrelerine yenileri eklenir. Yine söylüyorum; bu yaptıklarınız kalıcı olmak durumunda değil. Hikayeniz ilerledikçe o dağ yıkılır ve yerine bir orman gelir, sonra o orman yıkılır ve bir şehir olur. Haritanızı GIMP üzerinden yapıp, ileride İllüstratörler ile çalışarak güzelleştirebilirsiniz.

4) Harita ölçüleri
Benim en çok düşündüğüm ve hala daha zorlandığım kısımdır. Tam olarak nasıl yapacağımı bilmesem de bu konu hakkında 2-3 fikrim var. O da şu; ilk önce kıtanın veya bölgenin boyutunu beirlemek, daha sonra üzerindeki ormanların, dağların boyutlarını belirlemek. Belki saçmadır emin değilim ama mantıklı gibi duruyor. Veya üstat J.R.R. Tolkien gibi haritanızın pek çok köşesine notlar alın. Şu şehir Türkiye'de ki Batman ile aynı ölçülere sahiptir gibi gibi.

5) Irkları belirlemek
Haritanız bittiyse sırada yarattığınız evrende yaşayacak ırkları belirlemek kaldı. Ben kendi projemde Mitolojilerde ki Elflerin, Cücelerin belli özelliklerini alıp, kendim de yeni şeyler katarak başka ırklar çıkarmayı tercih ediyorum. Veya çevremde gördüğüm (bir oyun, bir film veya bir dizi gibi) şeyleri kendi yorumumla evrenime katıyorum. Siz isterseniz direkt Elfi de Cüceyi de evreninize koyabilirsiniz. Kimse size bir şey diyemez.

6) Irkları detaylandırmak
Yarattığınız ırkları detaylandırmanın zamanı geldi. Şimdi yarattığınız her ırkın dili, geleneği, yaşam tarzı, ordu yapısı gibi pek çok özelliğini belirlemeniz lazım. Mesela Cüce ordularının temelleri piyadedir. Süvarileri ve okçuları yoktur fakat özel savaş araçları kullanırlar gibi gibi. Yukarıda bahsettiğim haritanın şekillenme süreci de burada başlıyor. Mesela Cücelere dağlarda yaşarlar dediniz ve onların Kuzey'de yaşamasını istediniz. Bu durumda Kuzey'de büyük dağlar yapacaksınız ki Cüceler o büyük dağlarda şanlı krallıklar kursunlar. Şurada şöyle bir şeyi de unutmamak gerekiyor; yaptığınız her şey zamanla gelişir. Mesela Elflere bir dil yazarsınız, o dil direkt bitip hazır olmaz. Evrenin hikayesi uzadıkça, o dil de öyle gelişir. Her şeyi tak diye yapmak gibi bir hedefiniz olmasın, ilk başta çoğu şey yarım yamalak olacaktır ve zamanla toplanacaktır.

7) Hikayelere başlamak
Irkları bitirdiniz, detaylandırma da tamam (en azından küçük bir kısmı). Artık başlayabiliriz. İlk olarak hikayelere her zaman sıfırdan başlanılmasını tercih ederim. Tutup ta tarihin 3018. yılından başlamayın. Bu, siz tarihi yazarken sizi 3018. yıla kadar kısıtlar. Yazdıklarınızı 3018. yılda yaşanacak şeylerle bağlamak zorunda kalırsınız. En temizi sıfırdan başlayıp her şeyi sırasıyla yapmak. Sıfırdan kastım da henüz ortada hiçbir şey yokken ve meydanda sadece bir tanrı varken ki kısım.

Hikaye yazılırken dikkat edilmesi gerekenler:
1) Her zaman hikayenizin taslağı olsun. Mesela büyük bir savaşın öncesine kadar ki kısımın taslağı elinizde var. Siz savaş boyunca ve ondan sonra yaşanan şeylerden memnun olmayıp çöpe atmak isterseniz hemen taslağa dönüp onun üzerinden bir şeyler yazabilirsiniz. Taslak olayı özellikle uzun yıllar süren olayları beğenmeyip yeniden yazmak istediğinizde geri dönüş için işe yarar.
2) Yazı yazarken arkada ortamla ilgili bir müzik olsun. Mesela bir kar fırtınasında açın YouTube'u, bir kar fırtınası videosu açın ve kendinizi oradaymış gibi hissedin.
3) Yarattığınız karakterlerle adını yazdığınız anda bağ kurmak gibi bir beklentiniz olmasın (benim öyle bir beklentim vardı da ondan diyorum). Siz o karakteri yazdıkça aranızdaki bağ daha da artar. Baktınız olmuyor; o karakteri koyun bir köşeye dursun. Bakın atın çöpe demiyorum, dursun diyorum. Bir an gelir, o karakter o an da değerlenir.
4) Yazdıklarınızı en az 2-3 kere okuyun. İlk yazdığınızda gözünüze batmayan, fakat 3. okuyuşunuzda "Ben bunu niye yazmışım?" dediğiniz şeyler mutlaka çıkar.
5) Yapabileceğinize inanın. G.R.R. Martin'e veya J.K. Rowling'e bakın. "Bunlar yapabiliyorsa ben de yapabilirim." diyin. Hiç olmadı Şeyma Subaşı'na bakıp "Ulan bu kitap yazabiliyorsa ben de yazarım." diyin. Tolkien'e elleşmeyin. Zira onu rakip olarak karşınıza alırsanız daha projenizin en başında pes edip küfrede küfrede ayrılırsınız masadan. Onu ilham alın ve onu üstadınız olarak görün.
6) Rakiplerinizi her daim inceleyin. Günümüz fantastik edebiyatının popüler isimlerinden Game of Thrones, ismi lazım olmayan eser (Harry Potter) gibi eserleri inceleyin. Beğendiğiniz kısımlarını ve yanlışlarını not edin. Hem aklınızda bir kaç fikir olur, hem de yanlış dediğiniz şeylere düşmemiş olursunuz.

Kendim ilerledikçe bu serinin devamını getiririm. Daha bu kısım evrenin ilk yaratılışını kapsayan kısım. İlerde ki kısımlarda tanrısal varlıklardan ziyade dünya üzerinde yaşayan varlıkların hikayeleri nasıl anlatılır onu paylaşmayı düşünüyorum. Tabii en az 2-3 ay lazım o iş için de. Sağlıcakla kalın, keyfiniz bol olsun.

Bonus: Yapay dil eğitim serisi
Nomuli dilinin kurucusu Mustafa Kaptan'ın çektiği bu video serisi, yapay dil yapacak fakat yapmaya korkanlar için güzel bir nimet.

Bonus 2: Uluslararsı Fonetik Alfabe
Yazacağınız dil için buradan da 2-3 harf söker götürürsünüz.

Bonus 3: Bir yazarda olması gereken itemler
1) Rahatlığı açısından Microsoft Word.
2) Kağıt ve kalem.
3) Türkçe sözlük ve Yazım Kılavuzu.
4) Bir İllüstratör. Bu ileride ki yıllarda lazım olacak. En başta bunu pek düşünmenize gerek yok.

Bonus 4: GIMP
 
Abi eline sağlık gerçekten çok yararlı oldu kendi evrenim üzerinde kullanacağım pek çok fikrim oldu.
Tekrardan teşekkürler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı