Bir oyunun souls olması için içeriğinde neler olmalı?

Oyunun kendi içerisinde bulunan online sisteminden ziyade Seamless Co-op Modu da ayrı bir tatlı bu arada, bu kadar bitirdim bunların en az 5'i arkadaşlarla beraber oynadığım oyunlardır. Kusursuz bir mod değil hala sorunları var ancak günden güne iyi oluyor, NPC invade gerektiren görevler dışında ciddi hiçbir sorun yaşamıyoruz mesela.

Varsa oynayan arkadaşlarınız bu mod sayesinde beraber oynayarak oyundan daha fazla keyif alabilirsiniz. Benim sürekli bir yerlerden düşen bir arkadaşım var mesela, adam bosslarda hepimizden daha iyi performans gösteriyor ama gördüğü her boşluktan düşüyor çünkü önüne bakmadan oynuyor, battal gazi gibi dalıyor her yere, biz de buna çok gülüyoruz mesela arkadaşlarla ayrı bir tatlı oluyor bu sayede.

Souls-like türünü bazı aRPG oyunlarda etiket olarak işaretlendiğini görüyorum. Son olarak Path of Exile'da etiketlenmişti. Mesela bu doğru bir etiket olmayabilir. Ben Souls-like türünden şunu anlıyorum:

Karakterimiz mezardan çıkar öldürmeye başlar. Öldürdüklerimizin ruhları bizde toplanır ve ruhlar(Souls) bize önemli sonuçlar kazandırır. Level atlama tamamen bu ruhlara bağlıdır ama bazı miktarlarından feragat edersek satıcıda faydalı itemlar da alabiliriz. Bonfirea geldiğimizde yenileniriz ama öldürdüğümüz büyük bosslar hariç tüm düşmanlar da tekrar yenilenip dirilir. Karakterimiz de öldüğünde tekrar dirilir ama topladığımız bosslar öldüğümüz yerde kalır. Bir kereye mahsus öldüğümüz yere gider alırsak ruhlar yine bizim olur ama 2.'ye ruhları kaybederiz.

Ben türün tam özelliğinin bu olduğunu düşünüyorum. Yani zor olması, karanlık fantezi, korku, boss hareketlerini takip etme vs. gibi öğeler Souls-like değil. Siz yukardaki bir mekanikle çiçek böcek bir oyunu Souls-like yapabilirsiniz. Veya aşırı karanlık bir oyunu Souls-like ile alakası olmayan Souls-like dışında bir tür de yapabilirsiniz.

Bu arada Rogue-like türünü çok bilmem ama o türde de Act'ler var ve Act içerisindeki ana bossu öldürseniz dahi, siz ölürseniz o boss da tekrar diriliyor. İşte Souls-like - Rogue-like türleri bu tip mekaniklerle belirleniyor diye biliyorum.

Ben önce normal bir şekilde bitiririm oyunu ve bitirmeden önce save alırım. Biraz dinlenirim ancak oyun bitmiş olmaz benim için orada.

Sonraki 2-3 gün boyunca ya finall boss ya opsiyonel boss. Bu ikisinden birini no hit keserim ve daha sonra oyun benim için bitmiştir derim. Amaç? Ekstra başarı hissi, ego tatmini.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı