Bir üniversiteden mezun olduktan sonra yurt dışına çıkılabilir mi?

Katılım
16 Kasım 2018
Mesajlar
10.670
Makaleler
15
Çözümler
61
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
--[Ekran Kartı]: GIGABYTE Radeon RX 6600 EAGLE 8 GB
--[İşlemci]: AMD Ryzen 5500
--[RAM]: GoodRam 8GB IRDM PRO 3600MHz CL18 DDR4 [2x8]
--[Anakart]: GIGABYTE B450M K
--[NVMe SSD] Kingston NV2 1 TB

--[Monitör] Gigabyte G24F-2
--[Klavye-Mouse] Logitech MK120
--[Kulaklık] Corsair HS50 Pro

_
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Merhaba, sorum saçma olursa affediniz. Merak ettiğim aklımı kurcalayan bir soru var.

Ben bilgisayar animatörlüğü hedefliyorum. Sanırım sanat sektöründen mezun olanların yurt dışında iş bulmaları çok daha zormuş. Animatör olarak mezun olsam yurtdışına çıkmam imkansıza yakın mı olur?
 
Yine zamanında kendi araştırmalarım ve çevremden tecrübe ettiğim kadarıyla kısaca aktarmaya çalışayım. Öncelikle 'sanat sektöründen mezun olanların yurt dışında iş bulmaları zordur' diye bir şey kesinlikle yok. Aksine akademik eğitimde tarih dışındaki müfredat hemen hemen aynı olduğu için çok daha faydalı olacaktır. Tabi eğer imkan varsa Almanya, Polonya, İtalya, Japonya gibi sanat dallarında eğitim konusunda üst noktada ülkelere gidip eğitim almak daha mantıklı fakat maddi boyutu artık eskisinden çok daha ağır. Yabancı ülkelerde bizdeki gibi bir anlayış yok, gerçi bizde bir anlayış ta yok, değer verilmiyor. Mezunlar asgari ücret ve stajyerlik arasında kalıyorlar, sektörden soğuyorlar. Bu konuyu atlıyorum, ucu sivri.

Eğer eğitimi yurt dışında alma gibi bir lükse sahip değilseniz burada mümkün mertebe kendinizi geliştirerek, bol bol iş yaparak, projelere atlayarak, en önemlisi de Türkiye'ye göre değil uluslararası değerlere, standartlara göre işler çıkarmanız ve tecrübe etmeniz lazım. Çünkü 0 ile 1 denk değil, yabancılar her zaman bizden daha öndeler, gerek akademik gerek teknolojik imkan olsun. En basitinden animasyonda çok lazım olacak bir alet; çizim tableti. Şu an bir üniversite öğrencisi kendi imkanlarıyla kariyeri için uzun vadeli bir tablet alabilir mi? İmkansız. 8-10 bin liralardan başlıyor. Ee eğitim desen, hocalar desen durum ortada. Ülkemizin parmakla gösterilen okullarının bile artık içleri boşaltılıyor, mezun olmak bir anlam ifade etmiyor. Bu yüzden ne yapıp ne etmeli kendimizi geliştirmeye odaklanmalıyız.

Benim önerim bol bol çalışarak, pratik yaparak belli bir seviyeye gelmek akabinde okul bitmeden mutlaka bir yurt dışına çıkıp (work&travel vardı vaktinde, halen var mı bilmiyorum) oranın havasını içinize çekmek. Hem sosyal hem eğitim bakımından çok şey katacaktır insana. Gerekirse bunun için part-time çalışıp para biriktirilmeli, bunu yapan arkadaşlarım vardı, bazıları geri dönmedi. Okul bitince de acemiliği üzerinizden atmak için birkaç sene iyi yerlerde iyi koşullarda çalışıp (öncelik uluslararası ajanslar olmalı. Ben bu şansı zamanında teptim ve pişmanım. Çünkü portfolyo önemlidir) sektörün nabzını tutmanız lazım. Artık bu kıvama gelince iş size kalmış oluyor, imkanınız ya da şansınız varsa yurt dışını zorlarsınız.

Bana destek olacak, yönlendirecek kimse yoktu. O yüzden çok bocaladım, çok vakit kaybettim, yanlış yollara girdim. Bu hataları gençlerin de yapmaması için elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
 

Geri
Yukarı