Biri size zorbalık yaptığı an ne yaparsınız?

Arkadaşlar kesinlikle sinirli biri olamıyorum. Veya biri bana zorbalık benzeri saygısızlık yaptı ya da sebepsiz vurdu karşılık veremiyorum. Kendimden küçük büyük veya yaşıtım olsun neden böyleyim anlamadım. İçimde böyle bayağı sinir oluyor ama dışa vuramıyorum. Ama çok sinirlediğimde dışa vurunca epey çıldırmış oluyorum. Bugün mesela internet cafede benden yaşca küçük biraz sohbet edeyim dedim bayağı güleryüzlü davrandım. Sonra böyle seni döverim falan demeye başladı. Bende bir şey demedim. Sonra enseme vurdu gitti. Anlamadım yani. Kalkıp dövelim mi? İyilik yaramıyor mu? Bayağı zoruma gitti. Zorba serseri mi olalım? Bundan mı anlıyor millet? Geçende bu mevzu yaşandı. Geçen çocuk bir abiye bulaştı. Abi yerden yere serdi. Oradan esnaf abinin birisi döven abiye bayağı kızdı. Hatta dövecekti o derece. Napmak gerekiyor bunlara? Nerede karşılaştığımın hiçbir önemi yok. Nereden çıakcağı belli olmuyor belanın.
Bu arada okulda sınıfta dolu. Ama alıştık. 1 seneye bitecek onu geçtim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar kesinlikle sinirli biri olamıyorum. Veya biri bana zorbalık benzeri saygısızlık yaptı ya da sebepsiz vurdu karşılık veremiyorum. Kendimden küçük büyük veya yaşıtım olsun neden böyleyim anlamadım. İçimde böyle bayağı sinir oluyor ama dışa vuramıyorum. Ama çok sinirlediğimde dışa vurunca epey çıldırmış oluyorum. Bugün mesela internet cafede benden yaşca küçük biraz sohbet edeyim dedim bayağı güleryüzlü davrandım. Sonra böyle seni döverim falan demeye başladı. Bende bir şey demedim. Sonra enseme vurdu gitti. Anlamadım yani. Kalkıp dövelim mi? İyilik yaramıyor mu? Bayağı zoruma gitti. Zorba serseri mi olalım? Bundan mı anlıyor millet? Geçende bu mevzu yaşandı. Geçen çocuk bir abiye bulaştı. Abi yerden yere serdi. Oradan esnaf abinin birisi döven abiye bayağı kızdı. Hatta dövecekti o derece. Napmak gerekiyor bunlara? Nerede karşılaştığımın hiçbir önemi yok. Nereden çıakcağı belli olmuyor belanın.
Hiç zorbalığa uğramadım, ama bi ara kavga da biri küfür ile zorbalamıştı. O anı çok iyi hatırlıyorum, gözüm bir anda bulanıklaştı, kafamın ortasında bi acı hissettim. Sonra çocuğa ani bi hareketle girdim, göz dönmesi bu sanırsam. Sen de tepkisiz kalma zorbalayana.

İnsanlara güler yüzlü olma, sonra bir yerleri kalkıyor ve her şeyde üste çıkıyorlar, ben güler yüzlü oldum, sınıfın kekosu kalemimi alacaktı yürü git lan uğraştırma beni dedim biraz tersleyip gitti, bir daha da bana bulaşmadı. Prestiji gitmesin diye kekolar böyle yapar, ortamda sinirli olmak zorundasın yoksa millet niyeyse havalı olmak için seni ezer.

Dostum ben de aynı sıkıntıyı yaşıyordum, birisi bana herhangi bir olumsuz davranış gösterdiğinde gerekli karşılığı veremiyordum ve öncelikle babamla konuşmuştum. Babam bana birkaç öneri verdi ve eğer bunlara gerekli karşılığı vermezsen kurtulamazsın dedi. Bir de şöyle dedi; tepkini kendi içinin soğuması için değil, o kişinin buna sadece sana karşı değil, herkese karşı son vermesi için yap. Babam beni destekleyince zorlanarak da olsa bazı tepkiler vermeye başladım ve sonuç gösterince zamanla kendime kurallar koydum. Benim bu konuda prensibim şu şekilde. Anneme, babama aileme edilen küfürler uyarısız olarak fiziksel şiddet ile cezalandırılır. Kendime edilen küfürlere karşı ilk başta uyarırım tekrar ederse ne yapacağım küfrün ağırlığına ve o anki duygusal durumuma göre değişkenlik gösterebilir. Fiziksel olarak çok sıkıntı çıkmıyor biraz büyük göründüğüm için. Yani sen de bunu bir sistematiğe bağlarsan ve iyi sonuç vermeye başlarsa canın sıkılsa da yapman gerekiyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı