Bisiklet nasıl yıkanır?

MustafaCem

Hectopat
Katılım
8 Nisan 2021
Mesajlar
327
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Yakınlarda bir bisiklet aldım ve yarın yıkamayı düşünüyorum. Ama bazı yerler de hortum ile yıkamanın bazı sorunlara(paslanma vb) yol açtığını okudum. Sizce nasıl temizlemeliyim?
 
Merhaba. Yakınlarda bir bisiklet aldım ve yarın yıkamayı düşünüyorum. Ama bazı yerler de hortum ile yıkamanın bazı sorunlara(paslanma vb) yol açtığını okudum. Sizce nasıl temizlemeliyim?
Ağır kir yoksa hortuma gerek yok yüzey temizleyicileri kullanabilrisin.
 
detaylı yıkayabilirsiniz paslanma sorunu olmaz lakin zincir kısmını detaylı yıkanmayın vites de sorun çıkarabilir pas için kola & pas sökücü sıkabilirsiniz. su pas yapmaz yağmur suyu pas yapar yıkadıktan sonra kurulmayı unutmayın. 🙂
 
Merhaba, öncelikle güle güle kullan hayırlı olsun.

Yıkama işleminden önce bisikletin etrafında paslanmaya açık bir bölge var mı diye kontrol et mutlaka; bu bölgelerden kastım, çıplak metal -ki özellikle demir ise- ıslak kaldığı anda paslanacaktır. Gerekirse bu bölgeleri su gelmeyecek şekilde poşetle izole et. Aluminyum gövde ise bisikletin ve vites sistemin Sram, Shimano, Campagnolo markaysa korkmadan su vurabilirsin bir problem yaratmaz; Ön aktarıcının zincire değen iç bölümü kontrol etmelisin -ki bu bölge kaçınılmaz şekilde aşınır, çıplak metal görünebilir- ve yay kısmını kurutup premium gresle yada zincir yağı yağlamalısın.

Disk frenlerine kesinlikle ama kesinlikle doğrudan su vurma, mümkünse onu da poşetle izole et. En önemlisi rublenin bulunduğu bölge çünkü suyu vurduğun anda zincir ve rubledeki yağ zerrecikleri direk disk frenin üzerine bulaşacak ve büyük ihtimalle ilk kullanımda balatalarını çöp edecektir. Muhtemelen sıcak havada yapacağını varsaydığım için sıcak metale su gelmesi metali yamultacağından fren diski gibi bela birşeye bunu yapmanı katiyen önermem...

Zincir-ruble-aynakol yapraklarını temizlerken bir bulaşık fırçası yada uzun telli bir kaşık fırça kullanabilirsin, fırça telleri uzun olması ruble temizlerken avantaj sağlar. Sakın bulaşık süngeri yada tel fırça gibi zamazingolara gitmesin aklın.. :)

Gidonu; kurulama beziyle, gövdeyi temizledikten sonra temiz ve nemli olacağı için silerek temizleyebilirsin. Doğrudan su sıkmanı önermiyorum çünkü o bölgede iyi yağlama yapamayacaksan, temizlik yapmak yarardan çok zarar sağlayacak.

En önemli kısım kimsayal seçimi. Ben eskiden Motul Chain Cleaner kullanıyordum ama artık 250 ml dizeli fışkıye ile püskürterek bekleyip fırçayla kirlere işletip tazyikli suyla yıkamak daha bir kolay ve ucuz geliyor. Bisikletin geneline istersen araç sampuanı kullanabilirsin, fırçalamak yetiyor normalde... Sakın balata spreyi, WD-40, domestos, klorax gibi gibi şeyleri nüfuz ettirme bisiklete. Kolay gelsin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı