Bisikletime arkadan araba çarptı

Suç araç sahibinde. Arkadan bile bile çarpıyor, başka bir açıklaması yok.

Arkadaşlar bilginiz olmayan konularda neden bu kadar emin şekilde konu sahibine saldırıyorsunuz onu da anlamıyorum. Bisikletler kaldırımda kullanılan araçlar değillerdir. Türkiye'de kanunlar çerçevesinde bisikletler belli karayolları hariç tüm yollarda, belli kriterleri doldurmuş kişiler tarafından kullanılabilir. Buradaki kullanımda da bir sorun yok. Tek kişiyken sağdan gitmesi gerekiyor olayı bu tür dar sokaklarda hele ki mazgal varsa zorunlu değil. Siz arabayla giderken sol tarafınızda bir engel varken o engele doğru mu sürüyorsunuz?
 
Bisikletler, bisiklet yolu olmayan yerlerde sağ şeridi kullanırlar, tek şeritli yerlerde yolun sağına yapışıp kullanacaklar diye bir şey yok. Bunun tek istisnası otobanlar, bisikletlerin otobana çıkma izni yok sadece. Bu kazada (ki kaza değil art niyet) yol zaten tek şerit. Burada bisiklet de trafiğin bir parçası, üstelik öndekiyle benzer hızda gidiyor. Araba sürücüsü burada direkt art niyetli, takip mesafesine uymuyor üstüne karşıdakinin hayatını bilerek tehlikeye atıyor.

Başka ülkede mahkemelik olacak araba sürücüsü, ülke Türkiye olunca haklı görülüyor...

Yolun sağ şeridi (ki tek şeritli yol) ile şeridin en sağı kavramları arasındaki farkı algılamak bu kadar zor mu?

Karayolları trafik kanunu madde 46 ve madde 66 ile bunu gayet iyi anlatıyor.
Bisikleti, oyuncak sanıyorlar galiba. Kendisi de en az o bindikleri arabalar kadar bir ulaşım aracı ve haklara sahip. Konu sahibi arkadaş burada haklı. Avrupa'da olsa sürücünün ceza alacağı bu kaza, bizim ülkede bisiklet sürücüsünü haksız çıkartıyor. Aradaki gelişmişlik farklarından birisi sanırım bu. :)
 
Her şeyi geçtim yolda bisiklet şeridi olmadığı için sizin alanınızı kısıtlayan bir durum yok. İster ortadan sürersiniz ister kenardan. Ayrıca aracın bir anda önüne geçmiyorsunuz. Sizi görmesine rağmen hızını artırıyor. Sürücü takip mesafesini de korumuyor. Haksız olacağınızı zannetmiyorum. Yine de işi iyi bilen birilerine danışmalısınız. Buraya yazılanlarla hareket etmeyin.
 
Saygısız araba şöverü işte. Zannediyor ki yol hep arabanın. Takip mesefesini korumuyor burada araba haksız.
 
Neden anlayamıyorsun bilmiyorum ama yoldan gidemez diyen yok zaten. Yolun sağından gidecek. Kaldı ki zaten benim düşüncem diye belirttim. Cevap vermek zorunda değilsin katılmak zorunda değilsin kendi fikrini belirtirsin konu kapanır.
Canım benim, adam sağ taraf müsait değildi demiş. Sen neyi anlamıyorsun?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yolun ortasından gitmişsiniz, adamda bile bile size çarpmış gibi. İki tarafta hatalı bence.
Büyük ihtimalle bisiklet yolu değil diye.
Benim düşüncem iki tarafta hatalı. Sizin hatanız yolun ortasından gitmek.
Evet hocam gördüm ama ilk başta arkadaş doğru gitse bile sonradan yolun ortasına doğru ilerliyor.
Bisikletler bisiklet şeridi olmadığı yerlerde yasal olarak en sağ şeritte istediği yerde gitme hakkına sahiptir. En sağ şeritte kast etmek istediği şey şeridin sağı değil, örneğin 2 gidiş şeritli yolda sağda bulunan şeridi kullanmalı. Tek şeritli ve bisiklet yolu olmayan yerlerde yolda istediği yerden gidebilir.

"2918 sayılı TCK KARAYOLLARI Trafik kanununda Bisiklet için;
  • Madde 3 c (10) bendi : Bisiklet motorsuz bir Taşıttır.
  • Madde 37 Sürücü için Ehliyet ve Taşıt için Plaka gerekmez.
  • Madde 46 Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.
  • Madde 66 Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda sürülemez.
  • Madde 66 a.) bendi Karayolunda ikiden fazla bisiklet yanyana sürülmez.
  • Madde 66 b.) İşaret verme dışında, çift elle sürülmesi ve genel kurallara uyulması zorunludur.
  • Madde 66 c.) Yük ve eşya taşınamaz."
 

Geri
Yukarı