Bitcoin işlemci ya da ekran kartıyla üretiliyor demek pek doğru değil. Ek olarak, bunun DeepWeb ile de alakası yok.
Yani ekran kartı ve işlemciyle Bitcoin üretilir demek yanlış bilgidir. Çünkü bir şey üretmiyorsun. Ekran kartın ve işlemcin, içinde seninki gibi birçok sistemin bulunduğu bir ağa bağlanır ve belli başlı denklemleri çözmek için kullanılır. Bu denklemleri çözmeyi ilk başaran ve doğru çözen makine ya da makine topluluğuna belirli bir miktarda Bitcoin parası verilir, ödül oalrak.
Blokchain ağında, işlemler "Transaction" diye geçer. Ethereum ağını ele alalım mesela.
Gas price denen bir kavram vardır. Bu, Ethereum ağında işlem yapman için ödemen gereken parayı temsil eder, Ethereum cinsindendir.
Sen her işlem yaptığında, bunun yeni bir bloğa kaydedilmesi ve onaylanması gerekir. Bu kayıt ve onaylama işlemlerini ise, ağa bağla binlerce bilgisayar yapar. Gas price ise, ilk başta anlattığım mantıkla, bu makinelere dağıtılır.
Hani makineyi bağladım, Bitcoin üretiyor tarzı bir şey yok. Senin makinen çalışıyor ve karşılığında ödül olarak küçük miktarda Bitcoin kazanıyor.
Tabii sistem bundan daha detaylı, ben sadece kabaca anlatmaya çalıştım.