Boeing 737 MAX'e Biner misiniz?

Biner misiniz?


  • Oy verenlerin toplamı
    40
  • Anket kapandı .
Eğer o batarya yüzünden çıkan yangınlar en yakın meydana yüzlerce kilometre uzakta olsaydı durum 737-MAX'den farksız olacaktı Boeing ve ölecek insanlar adına. Biri yazılımın parametreleri yanlış okuyup yapması gerekmediği zaman müdahale etmesi sonucu oluşan bir facia, öteki ise sorunlu olduğu seri üretime geçmeden 1 yıl öncesinden beri bilinen bir parçanın sonucunda şans eseri kıyısından dönülen bir skandal.

Boeing'in hükümet içindeki gücü de ortada, inceleme raporlarının sonucunu bekleme zahmetinde bulunmadan bu süreçte yüzlerce uçak daha üretme cüretini gösterebildiği de ortada. Daha önceki bir konuda demiştim 777X benim gibi bir sürü kişinin sonucunu beklediği son uçak, eğer o da bilinen sorunları düzeltilmeden satışına başlanırsa kimsede Boeing'in kredisi kalmaz. Gerisini ise o uçakların tercih edilmediğini ve müşteri kaybettiğini fark eden operatörler halleder zamanla.
 
Eğerlerle iş yaparsak havacılık yürümez ki. A330 fuel dump konfigürasyonuna sahip olmayan bir uçağın da havada çift motoru yansa, maksimum iniş ağırlığına ulaşabilmek için ne yapacak? Ya öyle inip iniş takımlarını kıracak, ölüm riskini arttıracak. Ya da yanan motorlarıyla maksimum iniş ağırlığını bekleyecek. (işe bak sen) Felaket tellalı olursak seçenekler çok havacılıkta...

Sen benim soruma cevap istersen.
 
Eğerlerle iş yaparsak havacılık yürümez ki. A330 fuel dump konfigürasyonuna sahip olmayan bir uçağın da havada çift motoru yansa, maksimum iniş ağırlığına ulaşabilmek için ne yapacak? Ya öyle inip iniş takımlarını kıracak, ölüm riskini artacak. Ya da yanan motorlarıyla maksimum iniş ağırlığını bekleyecek. Felaket tellahı olursak seçenekler çok havacılıkta...

Teknik bir hata ile güvenliği daha fazla artırabilecek bir özelliğin eksik olması aynı şeyler değil. Ayrıca A330'larda fuel dump opsiyon olarak tercih edilebiliyor, tıpkı eskiden alacağı arabada ABS opsiyonu olduğu halde opsiyonu seçmeyen birinin yağışlı havada yapacağı kaza gibi bunun sorumlusu da operatör olur.

Airbus, Embraer ya da başka bir üretici Boeing gibi bilinen sorunlarla uçakları piyasaya sürüp insanların ölümüne neden olduğu zaman da onlar için böyle konuşuruz. Aradaki fark, Boeing'in arkasındaki desteğin çeyreğine Airbus'ın bile sahip olmaması.
 
Test sırasında düşen bir uçak sipariş alıp, seri üretime geçebilir miydi? Bariz batarya sorunlarına rağmen bataryayı üreten ülkeden güzel siparişler aldılar. Buyur buradan bak :)
Sen benim soruma cevap istersen.

Boeing'i güçlü yapan piyasa değeri ya da 100 yıllık şirket olması değil. ABD hükümeti. Airbus da ABD menşeili olsaydı aynı ayrıcalıkları o da yaşardı. Güçlü güçsüze karşı her zaman avantajlıdır, olay bu. Ayrıca ABD sadece Boeing'e karşı böyle değil, bütün markalarını savunur, destekler. O ayrı konu

Boeing, Ayrıca ABD ordusunun savunma sanayisi kısmında en büyük geliştiricelerinden. Öyle sallayacakları bir şirket değil.
 
@Jira Boeing'in bu kadar güçlü olmasının nedeninin ABD olduğunu zaten söyledim. Askeri alandaki projelerde de nasıl üstünlük kurdukları herkes tarafından biliniyor. Airbus, Embraer fark etmez, hangisi Boeing yerine ABD'de kurulmuş olsa şu anda Boeing'in yerinde onlar olurdu zaten bu kadar basit.

Bu Boeing'in arkasındaki hükümet desteğine güvenip insanların güvenliğini tehlikeye atmasını, insanların hayatını hiçe saymasını haklı çıkarmıyor. 12 yılda 3 skandal var ortada üstelik 2 tanesi önceden bilinen ve bağıra bağıra dile getirilen sorunlar yüzünden oldu. Avrupa'nın desteğini alan Airbus bu skandallardan ikincisini yapmış olsa şu anda öyle bir şirket olamazdı, bu yüzden Boeing'e göre bu tür şeyleri "şimdilik" daha çok ciddiye aldıkları ortada.

777X projesinde 4. skandala imza atarlarsa (umarım atmazlar) o zaman ABD desteğinin bile yetersiz kalabileceğine şahit olabiliriz.
 
O konuyu kendileri de biliyorlar. Bu sebeple Boeing'e piyasayı kaptırma riski olsa dahi bu yüzden hata yapacak duruma düşmezler. Milyar dolarlar harcarlar, zaman kaybederler ama yine düşmezler. Bu konuda kendileri hep bir adım önde oluyorlar Boeing'e göre, şans mı yoksa planlamaları mı çok iyi bilmiyorum. Haata yaparlarsa da ne olacaklarını biliyorlar. A320 olayı da ders oldu onlara. Boeing sivil havacılık kısmında mantığından çok duygularıyla hareket ediyor, bu sebeple kaybediyorlar.

20-30-50 yıl önce yaptıkları uçaklara bak, şu anki düştükleri boş hatalara bak. 777X gibi bir uçak yap, kapın basınç hesaplamaları hatası yüzünden patlasın. Olacak iş mi, değil, ama bazı şeyleri salınca demek ki oluyormuş. Biz ne dersek diyelim dediğim gibi bu uçaklar uçacak, Boeing ise umarım ders alır.

Seviyorum, sayıyorum ama boş hatalar yapınca da üzülüyorum adlarına.
 
@Jira 50 yıl önce yaptıkları uçaklarda da böyle sorunlar çıkabiliyordu, ilk nesil 737'nin rudder sorunu gibi şeyler yüzünden ölen bir sürü kişi gene oldu. Fakat o zamanki fark şimdiki kadar arkalarındaki desteğe sahip olmadıkları için burunlarının dikine gitmek yerine sorunların olmaması için uğraşmalarıydı. Yakın zamana kadar Boeing'in saygınlığının nedeni de o dönem yaptıkları hataların düzeltilmesi için gösterdikleri tavırdı.

Şu anda ise kalite ve kontrol regülasyonlarını umursamayan, FAA'e sürekli baskı kurup kendi standartlarını dayatan, uçaklar daha test aşamasındayken bilinen sorunlarını gözardı edip satışa çıkarabilen ve yaptıkları şey ortaya çıktığı zaman bile soruşturmanın bitmesini beklemeden aynı şekilde üretime devam edebilen tamamen para odaklı bir Boeing var ortada.

Sadece ben hiçbir şey olmayabilirim ama benim gibi milyonlarca kişi 777X gibi bayrak taşıyıcı modelde bu test sırasındaki sorunlar yüzünden benzer skandal yaşanırsa Boeing'in son uçaklarına binmemek için operatörleri değiştirecek. O zaman müşteri kaybı yaşayacak operatörlerin refleksinin ne olacağı ortada.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı