Boeing 737-NG Uçaklarında Çatlak Problemi

Katılım
6 Ekim 2014
Mesajlar
14.322
Makaleler
7
Çözümler
83
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Havacılık Sektörü
Profil Kapağı
1522248089
ABD’li imalatçı Boeing’in 737 MAX’ten sonra başı şimdi de Next Generation (NG - Yeni Nesil) olarak adlandırılan 600-700-800 ve 900 serilerinde, kanat ve gövde bağlantısını sağlayan 4 ana parçada çatlak tespit edilmişti.

Bu gelişmeler üzerine FAA havayolu şirketlerinden 737NG’lerin kontrol edilmesini istemişti. Gerçekleştirilen bakım işlemlerinde 25 uçakta çatlak tespit edildi. Southwest Havayolları, kendi filolarındaki iki uçakta çatlak tespit edildiğini kamuoyu ile paylaştı.

UÇUŞ ÖMRÜ KISALDI

Normalde bu parçaların ömrü 90 bin iniş kalkış. Ancak yapılan kontrollerde, 35 bin iniş kalkışta oluşan çatlaklar tespit edildi. Geçen hafta FAA yaptığı açıklamada, bu çatlağın yaklaşık 1900 737NG’yi kapsadığını açıklamıştı.

Boeing'de zor günler katlanarak devam ediyor anlaşılan.

737ng catlak.jpg
 
Gövde ile kanadının birleştiği noktada kullanılan “pickle fork” adlı parçada “çatlak” sorunu var. Uçağın gövdesini kanatla birleştiren ve yapı üzerinde oluşan stres ile tork’u kontol eden parçanın normal şartlardaki ömrü düşmüş oluyor bu sebeple.

Eski Boeing mühendisi durumun sıradışı olduğunu söylemiş ve şaşırmış. Üretim kısmında sorun olmasi muhtemel. Zira bu parca çatlak oluşturmayacak şekilde üretiliyor.
 
Aynen üretim bandında yaşanan bir sorun ve aktif uçuşta olan uçakların kapsamlı kontrolü ile ortaya çıkarılmış. İyi ki MAX tarzı bir olay NG'de yaşanmadı. Güzelim 737 defteri kapanabilirdi bile bu yüzden.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı