Uyuşmazlık bedeli = fatura tutarı.
Değişim istediğin için malı nyenisi ile değiştirilmesi.
Hocam arkadaşa sordum şey dedi değişim iste ya da faiziyle para iadesi ben bunu tek dilekçede isteyebilir miyim? Sizce hangisi daha mantıklı sadece değişim mi yoksa öncelik değişim olmazsa vergisiyle para iadesi istemem mi ?
22.11.2024 tarihinde QP Bilişim elektronik hizm. İç ve dış tic. LTD. Şti.'nden (fatura no: Qpb024******) mushkin mknssdvt1TB-D8 Vortex 1TB modeli SSD'yi 2.578, 33 TL bedelle satın aldım. Ürün kısa süre içinde arıza göstermiş ve tarafımca yetkili servise gönderilmiştir.
02.12.2025 tarihinde servise giriş yapan ürün için 08.12.2025 tarihli servis raporunda ürünün arızalı olduğu, tamir veya değişim yapılamadığı ve yalnızca iade işleminin uygulanabileceği belirtilmiştir.
Satıcı firmaya “değişim” talebimi iletmeme rağmen satıcı, stoklarında ürün bulunmadığını gerekçe göstererek yalnızca para iadesi yapabileceklerini belirtmiştir. Ayrıca ürünün stoklara ne zaman geleceğine dair kesin bir süre verilmemiştir.
6502 sayılı Kanun'un 8. maddesine göre ürün ayıplı mal kapsamında olup servis raporu ile bu durum kesinleşmiştir.
Kanun'un 11. maddesi, tüketiciye dört seçimlik haktan birini seçme hakkı verir ve satıcı tüketicinin seçtiği talebi yerine getirmek zorundadır. Satıcı, seçimlik hakkımı değiştirerek yalnızca iade dayatmasında bulunamaz. Bu nedenle mağduriyet yaşamaktayım.
6502 sayılı Kanun'un 8, 9 ve 11. maddeleri gereğince, satın aldığım ayıplı ürünün:
Aynı ürünün ayıpsız misli ile değiştirilmesine,
Aynı ürün stoklarda bulunmuyor ise teknik özellik olarak eş değer veya üst modeli ile değiştirilmesine.
Aynı ürün stoklarda bulunmuyor ise teknik özellik olarak eş değer veya üst modeli ile değiştirilmesine.
Karar verilmesini arz ederim.
Olmuş mu hocam?