Herkese iyi forumlar. Zaten bozulmak üzere olduğunu düşündüğüm harici diskimin (WD Elements 1TB) içindeki önemli verileri yedeklemek adına yeni bir disk almıştım. Bugün bu işlemi tamamlamak için iki diski birden bilgisayarıma bağladığımda bahsettiğim diskin bozulduğunu gördüm. Kendisi bilgisayarlar konusunda acemi olduğum yıllarda edindiğim bir diskti, bundan dolayı da yanımda taşıma bağlamında biraz hor kullanılmıştı. Okuma ve yazma sırasında da kendisiyle yine aynı model olan ikinci diskimden daha yüksek ses çıkarıyordu. Bugün ise bilgisayara bağladığımda daha çıkardığı seslerden farklı olarak "tır tır tır" ve "zzzz" karışımı, düzensiz, arada bir gelen bir ses çıkarmaya başladı. Bununla beraber diske hiçbir şekilde erişememekteyim, ancak bilgisayar tarafından görülüyor. Dosya gezgininden erişmeye çalıştığımda ise cevap vermiyor, bilgisayar donuyor. "Donanımı güvenle kaldır" butonu da çalışmıyor. HD Tune, EaseUS Data Recovery, CrystalDiskInfo gibi programlar bu disk bilgisayara bağlı iken açılmıyor, kabloyu çıkardığımda açılıyorlar.
Açıkçası bu ilk gerçek "disk bozulma" tecrübem diyebiliriz. Dosyaların kurtarılabileceğinden pek umudum yok, açıkçası içinde gerçekten çok önemli bir dosya var mıydı, onu da bilmiyorum. Belki kaybetmek istemediğim bazı fotoğraflarım olabilir. Son çare olarak internette gördüğüm ve bayağı bir kişiye yardımcı olmuş birtakım elle onarım videolarına başvurmayı düşünüyorum, fakat bu yöntemlerin öncesinde foruma ne yapabileceğim konusunda danışmak istedim. İstendiği takdirde diskin çalışmasını gösteren kısa bir video yükleyebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Ses kaydı:
Vocaroo | Online voice recorder
Bu cızırtı 20-30 saniye boyunca geliyor, 10 saniye civarı gelmeyip sonra tekrar gelmeye başlıyor. Duyulduğu kadar yüksek bir ses değil, biraz daha kısık geliyor. Kaydın sonlarına doğru tuhaf bir cızırtı daha duyabilirsiniz.