Brave tarafından hizmete sunulacak arama motoru: Brave Search

Brave_Search.png

Brave Software, 3 Mart 2021 tarihinde yayınladığı duyuru ile Tailcat arama motorunu satın aldığını duyurdu. Bu sayede Tailcat arama motoru temelde bulundurularak, Google arama motoruna alternatif bir arama motorunun kullanıma sunulacağının da haberini verdi. Brave Search adı ile hizmete girecek olan arama motorunun, IP adreslerini toplamayacağını ve arama sonuçlarını iyileştirmek için kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri kullanmayacağını genel özellikleri olarak belirtmektedirler. Brave Search şu özelliklere sahiptir:
  • Brave Search özeldir: Kullanıcıları izlemez veya profil oluşturmaz.
  • Brave Search, her şeyden önce kullanıcı önceliklidir: Brave, reklam ve veri endüstrisine değil, her şeyden önce kullanıcıya hizmet eder.
  • Brave Search seçenek sunar: Reklamsız ücretli arama ve reklam destekli arama için seçenekler sunacağız. Brave kullanıcı reklamları için yaptığımız gibi, aramaya özel reklamları getirmek için çalışıyoruz.
  • Brave Search bağımsızdır: Brave Search'ü geliştirmek ve iyileştirmek için topluluğun anonim katkılarına güveneceğiz. Bu yenilikten önce, kaliteli sonuçlar üretmek, yalnızca tüm interneti sürekli olarak taramak için uzun yıllar ve on milyarlarca dolar alan büyük teknoloji şirketleri tarafından elde edilebilir.
  • Brave Search şeffaftır: Sonuçları yanlı hâle getirmek için gizli yöntemler veya algoritmalar kullanmayacağız. Çeşitliliği sağlamak, algoritmik yanlılığı ve düpedüz sansürü önlemek için birden fazla topluluk küratörlüğünde açık sıralama modelini keşfedeceğiz.
  • Brave Search sorunsuzdur: Kullanıcı türleri olarak kişiselleştirmeden anlık sonuçlara kadar, gizlilikten ödün vermeden tarayıcı ve arama arasında sınıfının en iyi entegrasyonunu sunacağız.
  • Brave Search açıktır: Duvarlarla çevrili bahçelere inanmıyoruz ve bu nedenle, diğer arama motorlarına güç sağlamak için Brave Search sunacağız.
Brave Search ile kullanıcılar, gizliliğe saygılı tam bir deneyim sağlamak için Brave internet tarayıcısı ile sorunsuz bir şekilde çalışan varsayılan bir arama motoru seçebileceklerdir. Buna ek olarak Brave, e-ticaret kullanımı da dahil olmak üzere blockchain tabanlı seçenekleri ve yeni gelişmeleri keşfedecek. Bu yeni gelişmeleri var olan konudan duyurmaya devam edebilir veya İnternet Araçları kategorisi içerisinde yeni bir başlık olarak eklemeye devam edebiliriz.



Duyuru içerisinde Brave Software'in CEO'su ve kurucu ortağı Brendan Eich:

"Brave, geçen yıl 11 milyon aylık aktif kullanıcıdan 25 milyondan fazla kişiye önemli ölçüde büyüdü. 2021'de Brave için daha fazla talep görmeyi bekliyoruz, çünkü daha fazla kullanıcı Big Tech'in istilacı uygulamalarından kaçınmak için gerçek gizlilik çözümleri talep ediyor. "Brave'in misyonu, kullanıcıyı ilk sıraya koymaktır ve gizlilik koruma aramasını platformumuza entegre etmek, kullanıcı gizliliğinin gözetim ekonomisini körüklemek için yağmalanmamasını sağlamak için gerekli bir adımdır.” sözleri de yer almaktadır.



Duyuru içerisinde Hubert Burda Media CEO'su Paul-Bernhard Kallen:

”Teknolojimizin Brave'de kullanılmasından ve sonuç olarak, tarama ve aramanın temel web işlevlerinde Google'a gerçek, gizlilik dostu bir alternatif oluşturulmasından çok memnunuz." sözleri ile birlikte, “Bir Brave hissedarı olarak bu heyecan verici projeye dahil olmaya devam edeceğiz.” cümlesi ile söylemek istediklerini belirtti.



Duyuru içerisinde Tailcat projesinin Başkanı Dr. Josep M. Pujol:

"Big Tech'e kişisel veri toplama alışkanlığıyla karşı koymanın tek yolu, kullanıcıların beklediği kaliteyi sağlayan sağlam, bağımsız ve gizliliği koruyan bir arama motoru geliştirmektir. İnsanlar gizlilik ve kalite arasında seçim yapmak zorunda kalmamalı." sözleri ile birlikte "Ekip, piyasada bulunan büyük teknolojiye tek gerçek özel arama/tarayıcı alternatifi üzerinde çalışmaktan heyecan duyuyor.” cümlesi ile söylemek istediklerini belirtti.



Brave halihazırda; Verizon, The Home Depot, The New York Times, Progressive Insurance, Chipotle, PayPal, Amazon, Harry's Razors, CBS, ve KIND Snacks gibi büyük reklamverenlerle 200 ülkede yaklaşık 3.000 özel reklam kampanyası sunan Brave Ads ile gizliliği koruyan bir reklam platformu sunuyor. Brave kısa süre önce gizliliği koruyan bir haber okuyucu olan Brave Today'i ve bir güvenlik duvarı + VPN hizmetini piyasaya sürdü ve gizliliği koruyan bir video konferans hizmeti olan Brave Together'ı test ediyor. Gizliliği koruyan aramanın eklenmesiyle Brave, kullanıcılara çevrimiçi deneyimleri üzerinde hak ettikleri kontrolü sağlamak için tarayıcısını süper bir uygulamaya genişletiyor.

Eğer Brave Search'ü test etmek istiyorsanız, şimdiden https://brave.com/search/ adresindeki bekleme listesi aracılığıyla kaydolabilirsiniz. Ardından bekleme listesi için girdiğiniz e-posta adresinden sonra hesabınızı doğrulamak için, e-posta hesabınızı kontol ediniz. Onay e-postasını doğruladıktan sonra bekleme listesine alınacaksınız ve Brave tarafından test kullanıcılarına açıldığı zaman, test etme hakkına sahip olabileceksiniz. Ben de aynı şekilde deneyimlemek için şimdiden kayıt oluyorum. Konu içerisinde, Brave Search hakkındaki gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Duyuru Kaynağı: Brave Search
Görsel Kaynağı: Brave Search Logo
 
Qwant gibi ülkenizde yok gibi şey olmasın da.
Son zamanlarda insanların, gizlilik konusunda daha çok duyarlı olmaya çalıştıklarını ve gizliliklerine önem verdiğini belirttikleri şirketlere yöneldiklerini biliyoruz. Bu yüzden adını; sunduğu tarayıcıdan beri çokça duyuran Brave'in, Qwant veya daha az bilinen gizliliğe önem veren arama motorlarından daha az kullanılacağını düşünmüyorum.
Alternatiflerin olması güzel fakat hiçbiri Google kadar işlevsel olamadı. Bakalım Brave nasıl bir iş çıkaracak.
İlerleyen zamanlarda Brave Search hizmetinin nasıl bir yapı içerisinde olduğunu hep birlikte göreceğiz. Brave Software, bu konuda beklentileri yükseltiyor gibi de gözüküyor. Yine de bir anda Google gibi bir arama motorunu geçecek ekosisteme sahip olamayabilir ama Brave kullanan birçok kullanıcıyı da Brave Search hizmeti ile kendisine çekebilir.
Brave'in bu arama motoru paralı olabilir. "Bu arama motoru için para ödemek ister misiniz?" diye bir soru falan var da.
Brave Search adına bağış yapmak isteyenler olabileceği için bu tarz bir soruyu da belirtmiş olabilirler. Çünkü şirketin daha da gelişebilmesi için para desteğine de ihtiyacı olacaktır. Bildiğimiz gibi DuckDuckGo da bağışlar sayesinde destekleniyor.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Kısa zamanda public beta olarak açılacakmış.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı