Büyük abdestin önemi

  • Konuyu başlatan sial
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 1B

sial

Hectopat
Katılım
1 Ekim 2020
Mesajlar
311
Makaleler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Birazdan okuyacağınız makale, internet araştırmalarına dayanmaktadır. Yazı bana aittir.

Dışkı ( büyük abdest ) nedir?

Sindirim sistemine sahip bütün canlıların, besin artıklarından oluşan ve anüs yoluyla vücuttan atılan katı - yarı katı maddedir. Sindirim ağızda başlar, ve zorlu bir yolculuktur. Bu yolculuk sırasında vücut gereken besinleri alır gerekmeyen yani dışkı olarak adlandırdığımız besinleri dışarı atar. Kakanızın yaklaşık %80'i bağırsaklarınızda yaşayan ve yiyecekler bağırsaklarınızdan geçerken onlara tutunan bakterilerden oluşmaktadır. Kakadaki bakterilerin çoğu yaşamaktadır sadece birkaçı cansızdır, bunlar zaten yediğiniz besinlerle beslenip kısa süre sonra ölürler.

Günde ortalama kaç kere dışkı için tuvalete çıkılmalı?
Günde 1 - 2 kez tuvalete çıkmak bir insan için gayet normal ama bu sayı genelde sabit kalmıyor. Kişinin gün içinde yedikleri, içtikleri, kullandığı ilaçlar ve bireyin kilosu bu durumu etkiler.

Gün içinde defalarca tuvalete gitmek zararlı mı?
Araştırma bilimcisi Damien Belobrajdic'e göre her gün dışkı çıkarmak sindirim sisteminizin düzgün çalışması için gerekli değildir. Ama gün içinde aşırı fazla tuvalete çıktığınızı düşünüyorsanız bir doktora gözükmekte fayda var.

Tuvalete çıkamıyorum, ne yapmalıyım?
Tuvalete çıkamamak çok yüksek olasılıkla kabızlık belirtisidir. Eğer ki haftada 3'ten az olacak şekilde dışkılamaya çıkıyorsanız bu kabızlığın " ben yoldayım! " deme şeklidir. Beslenme sırasında yeterli su ya da lifli besin alınmaması bir başka nedendir. Ve şaşıracaksınız belki ama çok fazla su tüketmekte bazı bireylerde kabızlığa neden olabilir? Tuvaletiniz gelmişken tuvalete çıkmamak, kendinizi tutmak kabızlığa yol açabilir ve hepsinin aksine streste kabızlığa yol açabilir. İçinde kalsiyum veya alüminyum bulunan antacid ilaçları da kabızlığa neden olabilir? Kurtulmak için, bol bol egzersiz yapın bol bol su ve lifli besinler tüketin. Tuvaletinize bol bol zaman ayırmalısınız, ve asla kendinizi tutmamalısınız. Gündelik su içme oranınızı ciddi oranda arttırın, meyve ve sebzeyle aranızı iyi tutun.

Midenizi bulandırmak istemem ama bu önemli bir konu. Sindirim sağlıklı bir hayat için en önemli faktörlerden birisidir. Ve bu konuyu gülmeden, utanmadan, çekinmeden konuşuyor olabilmemiz en büyük hakkımız :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı