Büyük firmalar web sitelerine neden yatırım yapmıyor?

Mucosoft

Megapat
Katılım
5 Mart 2014
Mesajlar
5.508
Makaleler
12
Çözümler
41
Facebook, Google ve Microsoft gibi firmaların web siteleri yeterince hızlı değil. Örneğin Google Drive kullanırken bazen aşırı yavaş çalışıyor. Facebook yeterince hızlı değil. Mesela bazı sayfalar geç yükleniyor. Microsoft, Windows 11 etkinliği düzenlediğinde sitede çökmeler yaşadı. Verdikleri hizmet o kadar zayıf ki benim web sitem bunlarınkinden daha hızlı açılıyor.

Şimdi onların web sitelerinin çok kullanıcı çektiğini söyleyeceksiniz. Peki neden performansı, kapasiteyi ve verimliliği yükseltmiyorlar? Neden daha kaliteli bir altyapı oluşturmuyorlar?
 
Google ana sayfasının yüklenme süresi:
1632257699665.png

Senin kodladığın kısmın yüklenme süresi:
1632257757070.png

Senin forumun yüklenme süresi:
1632257831738.png

Resimlere bakmak istemeyenler için kısaca, Google 482ms, kodlanan kısım 547ms, forum kısmı 882ms toplam sayfa yüklenme süresine sahip.

Gelelim senin bahsettiğin büyük firmalara. O bahsettiğin firmaların sistemleri yetersiz, verimsiz falan değil. Sana ücretsiz olarak "anlık" olarak tanımladığı sunucu kaynağı senin isteğini işlemekte zaman kaybedebiliyor. Bak "anlık" diyorum, önceden verilmiş bir kaynak ayırma yok. Sunucu taraflı esnekliği hayal etmen gerekli. Bunu ise senin gibi direkt PHP değişkeni ile veritabanına yaptığı istek ile değil aradaki socket, RestAPI ve kendine özel API'ler vasıtasıyla yapıyor. Ki bunların hepsi birbirine iç içe bağlı şekilde çalışıyor. Arada tek bir API isteği de yok yani. Socket yapısı olmasa senin her işleminde ekranda güncelleme alabilmek için F5 tuşunu tokatlaman veya Google'un senin tarayınca saniyelik olarak F5 tuşunu tokatlaması gerekiyordu. Tahmin edebileceğin gibi senin tarayınca yapılacak F5 tokatlaması senin binlerce "seçimlik" fotoğraf yüklemeni iptal edecek ve sıfırdan tekrar seçmeni gerektirecek.

Sadece bu bilgileri bile biraz araştırsan bahsettiğin konunun ne kadar saçma olduğunu anlayacaksın. O sistemlerin arkasında çalışan mühendisler boşuna gece gündüz çalışmıyorlar, merak etme. Senin siten senin ihtiyaçların için yeterli ve sahip olduğu teknolojisi de yeterli. Ama senin siten durumu, seni o sunucuların bakımlarıyla uğraşan insanları küçük görmeni sağlayacak duruma getirmiyor. Çünkü onların kullandığı teknoloji çok başka bir seviyede ve ölçeklenebilirlikte. Senin siten o yapıların yanında okyanustaki kum tanesi kadar kalır, emin ol.

Bu dediklerimi büyük ve kurumsal projelerin içerisine girince daha iyi anlarsın.
 
Bunu Facebook'un resmî birimi mi söyledi? Bizimle belgelerle konuş.
Facebook'un domain kayıt sunucusuna dahi erişilemediği için alan adı satışa uygun olarak gözükmüş.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Facebook'un resmi açıklaması:

CloudFlare'in resmi blog açıklaması:

1633422766771.png
 
Bunu Facebook'un resmî birimi mi söyledi? Bizimle belgelerle konuş.
"facebook.com" domainin boşa düşmesi bile sorunun DNS kaynaklı olduğunu gösteriyor zaten. Onun dışında @SypeR iyi bir şekilde açıklamış zaten.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı