Büyük patlamadan önce ne vardı?

Ne olduğunu bilmemizin imkanı yok. Hiçlik teorisi var ama hiçlik kavramının kendisini hayal etmen dahi zorken açıklaması nasıl yapılabilir?

Bundan sonrasını evrimagaci'ndan alıntı yapıyorum:

"Çin'deki Wuhan Fizik ve Matematik Enstitüsü'nde çalışan Dongshan He ve arkadaşlarının Amerikan Fizik Cemiyeti'nin dergisi olan Physical Review D'de yayınlanan makalelerinde, Büyük Patlama'nın gerçekten de kuantum dalgalanmaları sebebiyle kendiliğinden olmuş olabileceğinin ilk net matematiksel kanıtını ortaya koydular. Bu yeni kanıt, Wheeler-DeWitt denkleminin özel bir çözüm kümesine dayanıyor. Makalelerinin sonuç kısmında şöyle yazıyorlar:

Özet olarak, bu makalede evrenin hiçlikten, kendi kendine (spontane olarak) yaratılabileceğinin matematiksel bir kanıtını sunduk. Küçük bir gerçek vakum balonu, metadengeli sahte vakumda meydana gelen bir kuantum dalgalanmayla yaratıldığında, eğer ki düzenleme faktörü p, -2'ye ya da 4'e eşitse eksponansiyel olarak (giderek hızlanan biçimde) genişleyebilir. Bu sayede, erken evren geri döndürülemez biçimde var olur. Burada, kuantum potansiyelinin, baloncuğun eksponansiyel olarak büyümesi için gereken gücü verdiğini gösterdik. Dolayısıyla, erken evrenin doğumu, tamamen kuantum mekanizmaları tarafından belirlenmektedir.

Kişi; zaman, uzay ve maddenin erken evren içinde hiçlikten nasıl var olduğunu sorabilir. Baloncuğun eksponansiyel genişlemesiyle, uzay ve zamanın oluşacağı şüphesizdir. Heisenberg'ün Belirsizlik İlkesi'ne göre, kuantum dalgalanmaları sonucu sanal parçacıklar oluşacaktır. Genel olarak konuşacak olursak, sanal bir parçacık, doğumundan hemen sonra yok olacaktır. Ancak tek bir çifte ait 2 sanal parçacık, yok oluşlarından hemen önce, baloncuğun eksponansiyel genişlemesi nedeniyle ayrılabilir. Bu nedenle, vakum balonu eksponansiyel olarak genişlerken büyük miktarda gerçek parçacık oluşur. Baloncuğun eksponansiyel genişlemesiyle oluşan parçacık yaratılışının karmaşık matematiksel hesaplamalarını, ilerleyen çalışmalarımızda göstereceğiz."

Bir kere konuyu bilim bolumune acmissin, din ile ilgili herhangi bir seyin burada yeri yok. "Hiclikten nasil olustu" bilimsel bir soru degil, cunku "hiclik" bilimsel bir kavram degil. Bilim, enerjinin yoktan var edilemeyecegini soyler. Dogru soruyu sorabilmek, bilimsel calismada ilk adimdir. "Hiclikten nasil geldi" sorusu, hiclikten geldigi on kabulunu icerir, bilimde on kabul yapmazsin. ( Aksiyom baska bir sey )

BigBang oncesi de problemli bir tabir. Zamanin kendisi BigBang ile olusuyor, cunku zaman bagimsiz bir meta degil. "Uzay-zaman" kavrami buradan geliyor. Uzay yoksa, zaman da yoktur.

Son olarak da, BigBang in calisma mekanigi kimse tam olarak bilmiyor. BigBang'e gelesiye kadar, milyonlarca kara delikten herhangi birinin merkezinde ne oldugunu bilmiyor insanlar. Kara deliklere gelesiye kadar, notron yildizlarinin da merkezinin nasil bir sey oldugunu bilmiyorlar.

Lazanya var, merak ederseniz: The Pasta in Our Stars

"Hiçlik" kavramı aslında biraz net şekilde bir açıklama olmadığı için var. Yani büyük patlamanın olduğu kabul ediliyor ama büyük patlama öncesinde nasıl bir ortam vardı veya ne vardı sorularına şu an bir yanıt yok gibi.

Ateistlere göre evren ezeldir, başı ve sonu yoktur. Müslümanlara ve Hrisriyanlara göre Allah ezeldir, başı ve sonu yoktur. Deistler'de aynı şekilde. Zaman kavramını insanlar yarattı. Halbuki saat hiç ortaya çıkmasaydı yine aynı soruyu sorar mıydın?
Zaman kavramı zaten vardı ancak biz bunun farkında değildik. Zaman kavramı olmasaydı hareket olmazdı zaten.

Ateistlere göre evren ezeldir, başı ve sonu yoktur. Müslümanlara ve Hrisriyanlara göre Allah ezeldir, başı ve sonu yoktur. Deistler'de aynı şekilde. Zaman kavramını insanlar yarattı. Halbuki saat hiç ortaya çıkmasaydı yine aynı soruyu sorar mıydın?
Zaman insanın yarattığı bir kavram olamaz, hatta zaman bir kavram değil bir boyuttur. Şuan için bildiğimiz evren 3+1 boyuttan oluşur ve bu +1 dediğimiz boyut zamandır. (Sicim teorisini hesaba katmassak tabii :) )

Hiçlik demek bile aslında bir varlık belirtisi olduğu için ne olduğuna dair sadece varsayımlarda bulunabiliriz. Çünkü hiçlik kelimesinin akılda oluşturduğu fikirler soyut kavramlar oluşturur.

Bu işin felsefi kısmıydı. Bilimsel kısmına gelirsek, Big Bang'in ortaya çıkışına madde-antimadde sebep olduğu yönünde kuvvetli söylentiler var. Bu ikililik sürekli olarak oluşup birbirini yok ediyordu. Nasıl olduysa bu ikilikten biri kaçarak bir patlama yarattı ve gözlemleyebildiğimiz evreni yaratmış oldu. Keza zamanın başlangıcı da burasıdır. Yani sıfır noktası.

Nasıl başladığını bilmek için nasıl sonlandığını da anlamak lazım. Tüm etrafımız entropi ile çevrilidir. Yani var olan her şey bozunuma uğrayacaktır. Bu bozunum ve çürüme her şeyi yok edecek ama sonrasında yeniden oluşacaktır. Buradan çıkan farklı bir görüş de Bing Bang öncesinde başka bir evren olduğu ve onun yok olmasıyla birlikte bizim evrenimizin oluştuğu yönündedir.

Aşağıya birkaç tane video linki paylaşıyorum. Bu konuyu düşünürken bana çok güzel yardımcı olmuşlardı. Altyazı imkanı da mevcut hepsi için.

Büyük Patlama'dan Önce Ne Oldu?
Her Şeyin Başlangıcı
Zamanın Sonuna Yolculuk

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı