Büyüklerimiz neden "üniversite oku" diyor?

The Tribal Chief

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
6.721
Makaleler
44
Çözümler
9
Bugün kendime tahtalardan dolap yapacaktım. Babamın arkadaşı geldi ve "ya meslek öğren veya üniversite kazan." diyor. Bu bana tamamen saçmalık geliyor. Arkadaş, hayat benim hayatım. Gelecek kaygısı bende de var ama kendi yapamadıklarını bize diretiyorlar.

Bu babamın arkadaşı ortaokul mezunu ve bana ders veriyor. Hangi akılla söylüyor anlamadım. Ben okumak istemiyorum üniversite falan diyorum. Adam tutturmuş bana elin kalem tutsun. Güzel yerler kazan diyor. Biri 40 yaşında avukat olmuş. Kaç tane öyle kişinin olup olmadığını soruyorum ama cevap yok. Bu kişiler istisna bana göre. Ve okumanın yaşı var olduğuna inanan birisiyim. 30 yıl hiçbir ders görmeyen kişi nasıl hukuk kazansın?

Ders olmuyor diyorum. "çalışırsan olur. Kafaya takma. Çalış, istediğin yeri kazanırsın rahat bir şekilde." diyor. Ya arkadaş böylelerine deli oluyorum. Büyüklerimiz bile "oku yavrum. Okumazsan iş bulamazsın." diyen tiplere ayrı bir ayar oluyorum.
 
Onların zamanında üniversite değerli, özel bir şeydi. Şimdiyse her yerde üniversite var. Tabii ki aralarında iyi nitelikli olanları var ancak büyük bir çoğunluğu sadece öğrenciler ''üniversite diplomam var.'' diyebilsin diye açılmış okullar.
 
Her sene on binlerce diploma dağıtılıyor. Yani diplomanın basıldığı kağıt diplomadan daha değerli. Üniversite okusan bile bir şey değişmeyecek kısacası. Tabii onların zamanında üniversite çok iyiydi, değerliydi, ayrıcalıklıydı. Çünkü az kişi gidebiliyordu.
Nam salmış üniversiteler hariç diye düşünüyorum.
 
Ben üniversite okumak gerekiyor diye düşünüyorum. O ortam insanin gözünü açıyor sorumluluk sahibi olmayı öğretiyor değişik insanlarla muhatap olunca özgüven artıyor. Bu yüzden yani yoksa ders mers hikaye.
 
Onların zamanında üniversite okumak için ya zengin ya da çok fazla çalışkan olmak lazımdı. Üniversiteler elit yerlerdi hocam. Şimdi ise adam akıllı çalışmayan serseri insanlar bile üniversiteye gidiyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı