Bulut Depolama Sitesi Nasıl Yapılır?

Makaleler
4
Yer
İstanbul, İzmir, Antalya, Moskova
Selam arkadaşlar:

Yandex Disk Alternatifi bulut depolama sitesi yapmak istiyorum. Site şu şekilde olacak:

Verilerini yedeklemek isteyen kişi açtığım siteye gelip dosyalarını upload edecek ve şifre ile giriş olacak. Ben diyorum ki server açayım. Domain alayım, siteyi inşa edeyim ve kullanılsın. Ne yapmam lazım ve kullanabileceğim malzemeler nedir? İlerde yapacağım işlerin projelerini online ortamsa saklamak istiyorum. Belki bu işi ticarete bile dökebilirim. Konuya uzman olmanız gerekmiyor. Sadece yorum bile yazabilirsiniz. Teşekkürler.

Web sitesi yapmayı biliyorsan kolay. Büyük bir bir proje istiyorsan kiralık sunucular ile yapılacak bir iş değil. Yok ben kendim için diyorsan ufak bir şey istiyorum diyorsan, web sunucusu kiralayıp, wordpress ile hazır siteler pluginler var onları kullanarak yapabilirsin.

Öncelikle hedeflediğin kullanıcıya göre bir hosting veya sunucu kiralamak gerekli. Etkili bir domain reklam ve ilgi çekicilik yönünden çok etkili. Eğer ciddi bir iş yapılırsa günümüzde ihtiyaç potansiyeli çok fazla olan bir konu kesinlikle dikkat çekeceğini düşünüyorum. Eğer bütçen script satın almaya yeterse ücretsiz Wordpress veya ücretsiz script kullanmaktan çok çok daha etkili olacaktır. Projenin diğer upload platformlarından özgün bir yanı olmalı ki rakiplerinin önüne geçsin diye düşünüyorum. Konuyu takipteyim gelişme aşamalarını burdan bizimle de paylaşırsanız sevinirim.

Depolama için ayrı br sunucuya ihtiyacın olacak.Tam verim için.
Her üye olana ayrı bir kullanıcı oluşturacaksın ve her kullanıcıya ayrı bir Home klasörü atayacaksın.
Home klasörüne FTP servisiyle nasıl dosya gönderiyorsan yapacağın şey sadece bunun web arayüzünü oluşturmak.

Yanlışım mı var bilmiyorum ama bu is için ciddi bütçen olması lazım. 5GB'den 100 kişiye hizmet versen bile SSD parası, verilerin güvenliği için RAID yapman gerekir yine para, elektrik, soğutma, talebi karşılayacak İnternet derken bence baya bir masraf olur. SSL sertifikası, web sitesi için domain, hosting falan onlarıda katmak lazım.

Yanlışım mı var bilmiyorum ama bu is için ciddi bütçen olması lazım. 5GB'den 100 kişiye hizmet versen bile SSD parası, verilerin güvenliği için RAID yapman gerekir yine para, elektrik, soğutma, talebi karşılayacak İnternet derken bence baya bir masraf olur. SSL sertifikası, web sitesi için domain, hosting falan onlarıda katmak lazım.
Haklısın. Tabi ssd zorunlu değil.Sonuçta burada önemli olan veri aktarma hızı = internet

Öncelikle hedeflediğin kullanıcıya göre bir hosting veya sunucu kiralamak gerekli. Etkili bir domain reklam ve ilgi çekicilik yönünden çok etkili. Eğer ciddi bir iş yapılırsa günümüzde ihtiyaç potansiyeli çok fazla olan bir konu kesinlikle dikkat çekeceğini düşünüyorum. Eğer bütçen script satın almaya yeterse ücretsiz Wordpress veya ücretsiz script kullanmaktan çok çok daha etkili olacaktır. Projenin diğer upload platformlarından özgün bir yanı olmalı ki rakiplerinin önüne geçsin diye düşünüyorum. Konuyu takipteyim gelişme aşamalarını burdan bizimle de paylaşırsanız sevinirim.

Hocam ben tamamladım. Kendi çapımda internet ağı gibi bir şey kurdum. Anlatayım.

1 tane ana bilgisayarımız var. Bu ana bilgisayar hem depolamayı üstlenecek hem de veri takibi yapmamızı sağlaya bilecek. Normal kasalı bilgisayardan farksız. 32 tane 1TB' lik HDD bağladım. 3 TB' lik yerim oldu. Hani şu internet antenleri var ya modemlerden internet çekmek için işte onu ana bilgisayara bağladım ve ana bilgisayarı aynı modem gibi kullandım. Benim kullanacağım bilgisayarlar 4 tane. Bu 4 tane bilgisayarda yapılan projeler ana bilgisayara upload edilecek. Bu şekilde bir sistem yaptım. Çalışır durumda.

Web sitesi yapmayı bilmekle Dropbox benzeri sistem yapmak arasında fark vardır. Bu meseleye kolay diyen arkadaş bu işten zerre anlamıyordur. Detaylar Filesystemwatcher vs. ,karşına çıkabilecek sorunlar yazmak bile yorucu. En temizi sabit IP ve WD 3,5" 4TB My Cloud Home Gigabit Ethernet Kişisel Bulut Depolama bundan al işini görsün dostum. Datacenter'da kabin varsa cihazı oraya kurmak da çözüm olabilir.

Bir kere upload-download hizinin cok iyi olmasi gerekiyor. Turkiye'de bunu yapacak serverin hosting parasi bile zaten insani yipratir. Yalnizca cloud uygulamasi olmasi yetmez, ayni zamanda lokal bir client da olmali. Senkronizasyonu yapmak icin. Degisiklik oldugunda algilayarak senkron edecek. Bunun icin guvenlik katmanini duzgun olusturmak gerekecek. Ayrica versiyonlama secenegi olmali. Lokal makineden sildigin seyi yeniden oraya "koyabiliyor" olmalisin. Bu sebeple "soft-delete", "hard-delete" kavramlari olmali cloud makinede. Web arayuzu farkli server da olmali, depolamala ve yedekleme farkli serverda olmali. Bu kadar ugrasana kadar basit bir FTP server yap, isini gorsun.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı