Sen bayağı uzun bir yazı yazmışsın. Vatan haini misin?Merhabalar. Eleştirilerin hepsini okudum, eleştiri sahiplerine de hak vermeden geçemeyeceğim. Fakat bazı şeylerin de atlandığını gördüm. Bunlar eğitimde "başarılı" olunması, yurt dışına "para harcamadan" çıkmak gibi şeyler. Bizim ülkemizde, maalesef, "çok iyi" sayılan üniversitelerden veya bölümlerden mezun olmak ya da her yıl bir-iki milyon kişinin girdiği üniversite sınavında belli bir aralığa girmek "başarı" olarak gözüküyor. Kağıt üzerinde milyonlar arasında birkaç bin ya da yüzlük bir sıralamaya girmek doğal olarak başarıdır. Fakat şunu sorarım, gerçekten bu sınav veya sınavlar çok mu mantıklı ? Veya sadece bu sınavla mı her şey belli oluyor ? Memur olmak için, alan belirlemek için de sınavalar giriliyor ve sorarım bunlardan hangileri başarılı ? Ezbere dayalı "mantık" adı altında geçen bir sınava giriliyor her yıl. Hatta en acı olan tarafı, bu sınavlarda belirli bir aralığa giren insan toplulukları çoğunlukla zengin ya da bu serüvende çoktan yerini almış insanlar oluyor. Saçma sapan okullarda (!) saçma sapan eğitim almış hatta eğitimin çoğu zaman "e'sini" alamamış insanları hiçbir şekilde aşamayacakları bir sınava sokuyor bu eğitim sistemi. Ya da şöyle sorayım, bugün kaç tane üniversitemiz "ilkler" arasında ? İyi anlamda soruyorum. Eğitim konusunda hiçbir şey kat edemedik bugüne kadar, edebileceğimizi de düşünmüyorum. Çünkü bundan öncesi kültüre, alışkanlıklara ve en önemlisi insanlığa dayanıyor. Maalesef bizim insanımızın ruhuna işlemiş kötü olmak ya da, çoğunluk için, odun olmak.
Şimdi bir de bu yurt dışı konusuna değinmek istiyorum. Cidden yurt dışına çıkmanın kolay olduğunu kimler söylüyor bize ? Yani kafası esen çıkabiliyor mu ? Hayır. Peki neden böyle saçma bir söylem var ortalıkta ? En basiti bir pasaport almak bile pahalı bu ülkede. Pasaportumuz bile değersiz, çoğu ülkeye vize olmadan giremiyoruz. Hatta dalga geçtiğimiz Afrika'da bulunan bazı ülkeler bile bize bu vize uygulamasını uyguluyor. Pasaport, vize, uçak bileti için para verdik. Peki bunun yaşaması ne olacak ? Oraya giden her insan iş bulabiliyor mu ? İşi boş verelim, direk barınabiliyor mu ? Orada yaşayan herhangi biri o ülkede daha öncesinde hiç bulunmayan bir göçmene direk evini verebilir mi peki ? Bunları sorgulamadan bir şey yapamaz kimse. Parası olan insan için bu dediklerim çöptür zaten, düşünmeye bile gerek olmaz. Ama her şey para arkadaşlar, para olmadan hiçbir şey yapılamaz.
Bu arada bu "Ama vatan sevgisi, millet dayanışması..." diye nutuk tutan adamlara da lütfen yüz vermeyin. Bu adamlar yüzünden bu kadar kötü bir duruma düştük. Seçilen siyasetçilere ya da otoriteye, başarısız otoritelere bakarsanız durumu anlarsınız. Ya da böyle bir iktidarı seçen kitlenin profilini kısa bir süreliğine de incelerseniz ne kadar kötü bir durumda olduğumuzu anlarsınız. Sevgilerle.
Benim de isyan ettiğim noktalar oluyor ancak bu ülkede doğduktan sonra elden bir şey gelmiyor.
Her şey bu kadar pahalıyken teknoloji çağının ortasına doğmak üzücü bir tecrübe oluyor bizler açısından. Yaşıtlarının yurtdışında ki imkanlarını görünce biraz iç çekmiyor değiliz.
Üzüldüğüm tek durum ekonomik imkanlarımız değil adalet, özgürlük konularında da çok çok gerideyiz. Kaç yıl yaşayacağım Allah bilir elbet ancak yaşayabileceğim bir ömrüm var sadece. Bu ömrü yaşamaya bu çağda dünyaya geldiğim için kendimi tebrik ediyorum.
Yani hocam Almanya'da tanıdıklarım var yani akrabalarım ve orada arkadaşlarım da var. Fakat şunu diyebilirim gelir dağılımı gayette dengeli. Mesela bizde bir doktor en az 10 bin TL alıyor orada bir kamu personeli 2-2500 Euro arasında ücret doktor ise 7-10 bin Euro arası daha yüksek alanlar tabii vardır ama bizimki kadar dengesizlik yok. Öğretmen maaşı ise ortalama 4-6 bin Euro arasında. Merkel 17 bin Euro alıyor hesap et işte. Bizde bir doktor 10-15 bin arası RTE ise 88 bin TL aradaki fark uçurum bildiğin. Onlardaki fark ise gayet az ve olması gereken de o. Teknoloji dahil her şey daha ucuz o yüzden de maaşlar birim olarak çok değil. Bankalara borç durumunu bilemem fakat bizim oradakilerin borçları yok diye biliyorum ben. Zaten borçlu olsa da ne olacak ki? Almanya gibi sosyal devletler sıkışan vatandaşının borcunu ödüyor ama bir şartla 4-5 yıl 2 bin Euro üzeri bir işte çalışmama şartıyla.Ya burada söyledikleri boş oralara gitmişler mi konuşuyorlar. Belki oralarda yaşamadım lakin şunu biliyorum ki kapitalist düzen Amerika gibi batı devletlerinde daha fazla orada da bakarsanız toplumun çoğu kesimi bankalara borçludur. Gelir dağılımı oralarda da dengeli değil bizim buradakiler anca teknoloji orada daha ucuz diye orası iyi sanıyorlar.
Forumdaki herkese tek bir sorum olacak burası nasıl ülke? Ben açıklıyım hemen;
Gençlerin imkanı olsa anında terk edecek, hiçbir şey üretmeyen, dışa bağımlı, ekonomisi berbat, kısacası berbat bir ülke burası.
Eğitim sistemimiz belli oluyor anlatmaya gerek duymuyorum, ama ne güzel günde 20 kere girmeye çalıştığımız, sürekli atan adam akıllı çalışmayan bir uygulamadan (uygulama bile demiyorum berbat yapmışlar) öğrendiğimiz şeylerle sınav olacağız.
Ülkeler sınavları nasıl yapacak
Koronavirüs önlemleri kapsamında dünya genelinde birçok okul tatil edildi, bazıları uzaktan eğitime geçti. En merak edilen konulardan biri de sınavların...www.hurriyet.com.tr
Tek biz kalıyoruz galiba sınav yapan ülkelerden
Ekonomi belli oluyor kendisini bir şeylerde geliştirmek isteyen (yazılım da, animasyon da vb vb.) Gibi kişiler bir bilgisayar almak istese en kötü bilgisayarın fiyatlarını her gün görüyoruz. (bu sadece bilgisayar örneği üzerinden değil daha birçok şey) üretim yapmayan her zaman dışa bağlı olan bir ülke, ürettiğimiz şeyleri bile diğer ülkelerden çok daha pahalıya alıyoruz
Sözde her yıl araba üretiyoruz ama nerede bu araba? Her yıl doğalgaz çıkarıyoruz nerede bunlar?
Bir şey alınca da 2 tane devlete almamız gerektiği ülke, devletin her gün bir şeye zam getirdiği ülke.
Adalet sistemimiz65 günde 68 (67'de olabilir tam bilmiyorum) kadın öldürülen ülke. Tecavüzcülerin 1 gün bile yatmadan serbest kaldığı ülke.
Sağlık sistemimiz ve askeri şeyler harici pek de elle tutulur bir özelliğimiz olmadığını düşünüyorum. Gelip burada "yaw kardeşim anca laf yapıyorsun sen düzelticeksin ülkeyi" diyenlere ithafen yukarıda da dediğim gibi kendini geliştirmek isteyenlere destek veren yok biz ne yapabiliriz?
Ülkeyi daha fazla anlatmaya gerek duymuyorum siz her şeyi biliyorsunuz zaten.
Diyecek fazla bir şey yok artık bıktım
Ama sorsan dış güçler bizi kıskanıyor işte...
Çıksam geleni....Beğenmiyorsan git(!)
Sağlık sistemi iyi de. Yönetenler iyi midir orasını bilemem(bir şey derim de silivri ziyareti yaptırırlar sonra.). Sağlık sistemi iyi diye ülke güllük gülistanlık diyenler var onlara da zaten bir şey diyemiyorum. 1+0 kerpiçten bir ev Istanbulda 150 bin TL.Vallahi sağlık konusunda Amerika'dan iyi olsak )örneğin) yine bu ülkede 1 dakika durmam gidebilsem.
3-4 sene sonra bir ülkeye gitmek istiyorum sağlık sektörleri iyi değil fakat havası çok temiz ülkenin %90'ı ağaç suyu dünyanın en temiz suyu seçilmiş.
İnsanları kibar suç oranı az eğitimde başarılı. Ev kiraları ucuz Daha ne isteyeyim ki
İpucu: Kanada
"Beğenmiyorsan git" diyenler var bir de. Ulan para bulsam gideceğim zaten.
Sağlık sistemi iyi de. Yönetenler iyi midir orasını bilemem(bir şey derim de silivri ziyareti yaptırırlar sonra.). Sağlık sistemi iyi diye ülke güllük gülistanlık diyenler var onlara da zaten bir şey diyemiyorum. 1+0 kerpiçten bir ev İstanbul'da 150 bin TL.