Call of Duty 4: Modern Warfare

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.053
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Call of Duty aldı benden beni !

Bir süredir World of Warcraft’a fena halde ihanet ediyorum. Bunun tek sebebi ise Call of Duty 4: Modern Warfare. Oyun ilk piyasaya çıktığında Crysis’in gölgesinde kalmıştı. Fakat bir yandan da gizli gizli aslında Crysis’ten daha iyi bir oyun olduğu ama Crysis Türkçe olduğu ve Türkler tarafından yapıldığı için o kadar gürültü kopartmadığına dair söylentiler dolaşmıyor değildi. Ben hayatımda hiçbir FPS’yi 3 defa bitirip birde üstüne multiplayer’da bu kadar kendimden geçmedim desem yeridir. Oyunun tek kişilik bölümünü bitireli bayağı olmuştu. Geçenlerde birde multiplayer’ına bakayım dedim. Her akşam 5 dakika oynayacağım ve sonra WoW’a geçeceğim dediğim oyun, başına bir kez oturduktan sonra beni saatlerce kendisine bağladı. Oyun ilk piyasaya çıktığında hakkında bir çok yazı yazılmasına karşın bu kadar oynadıktan sonra size bir takım ipuçları vermeden duramadım.

Perk’ler cenneti

Bu oyunu diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise perkler. Perk ise siz level aldıkça elde ettiğiniz özel yetenekler. Evet bir rol yapma oyunu okumuyorsunuz. Size level atlanan bir FPS’den bahsediyorum. Oyunda düşmanları öldürdükçe ve belli hedefleri tamamladıkça level atlıyorsunuz. Bu aynı zamanda rütbe kazanmanız anlamına geliyor. Eh doğal olarak daha iyi silahlara da kavuşuyorsunuz. Aslında elinize geçen yeni silahları daha iyi demekten çok yeni demek daha doğru olur. Çünkü oyun bir FPS olduğundan tüm konu sizin el-göz koordinasyonunuza ve birazda şansa kalmış durumda. Oyunda rakiplerinizin bazen bir bazen birkaç mermide öldüğünü hesaba katarsak yeni silahlar oyuna yalnızca daha çok eğlence katıyor.
Oyunun başında temel çarpışma sınıfları ve bunlara uygun silahlar size verilmiş durumda. Fakat dilerseniz sizde kendinize uygun 5 adet kombinasyonu oluşturabiliyorsunuz. Her kombinasyonda iki silah ve 3 perk ile 2 el bombası bulunuyor. Yeni bir silaha sahip olabildiğinizde o silahı ilk önce ancak gez göz arpacık yöntemiyle kullanabiliyorsunuz. Dürbün vb ekler ise ancak o silahla belli sayıda düşman öldürdükten sonra açılıyor. Ayrıca oyunda yaptığınız her hareket bir şekilde size verilen rank & challenges bölümüne yansıyor ve puan olarak geri dönüyor. Örneğin bir oyunda ilk 3te bitirmek, size atılan bir el bombasını geri yollayıp bir düşman öldürmek yada bomba atarla direkt düşmanı vurmak gibi hareketler size fazladan puan kazandırıyor.
Oyunda en yüksek seviye 55. 45 ten sonra level almanız oldukça yavaşlıyor. Fakat bir çok perk açıldığından çok keyifli bir hale geliyor. Özellikle iki tüfek birden taşımanızı sağlayan overload perki general olduğunuzda elinize geçiyor ki bu sayede bir sniper olarak yakın mesafede eskisi kadar çaresiz kalmıyorsunuz. Üstelik bu seviyelerde açılan desert eagle size bir avantaj sağlıyor.

Bir siper bul yada...

Oyunda arka arkaya ölmeden 7 düşmanı öldürebilirseniz bombardıman veya helikopter çağırabiliyorsunuz. Tabi bunun için düşmanın o anda aynı silaha sahip olmaması veya yakın zamanda kullanılmamış olması gerekiyor. Helikopter sizden bağımsız olarak havada dönüp size puan toplarken bombardımana hedefi bizzat siz gösteriyorsunuz.
Half Life: Counter Strike’tan bu yana oynadığım en keyifli oyun olan Call of Duty’nin oyuncu tipleri ve kendi tercihlerimle ilgili size birkaç bilgi vermek istedim. Tabii ki herkes kendi silah ve perk kombinasyonunu kurmakta serbesttir. Ama level 55’e gelinceye kadar bende oyunda bayağı ter döktüm. Bu arada oyundaki karşılaşma tipleri bomba koyma yada bayrak kapmaca gibi sınıflara ayrılsa da en önemlisi hardcore olup olmadığı. Eğer oyun hardcore’sa tek mermide ölebildiğinizden ve crosshair bulunmadığından oyunu Tom Clancy’s Rainbow Six oynar gibi son derece dikkatli oynamanız gerekiyor. Eski moda ise oyuna tekrar girebildiğinizden daha hızlı geçiyor.

Hızlı çatışma için

SMG sınıfına giren her tür silah burada işinize yarayacaktır. Benim tercihim Mini Uzi. SMG hafif olduğundan sizin hızlı koşmanıza yardımcı olur. Hele birde kırmızı nokta dürbününü almışsanız yakın çatışmalarda oldukça rahatlayacağınız anlamına gelir. Burada sleight of the hand hızlı şarşör doldurmanızı, bandolier daha fazla mermi taşımanızı ve martyr’da ölünce öldüğünüz yere el bombası bırakmanızı sağlar. Burada taktik aslında hızlı olur rakiplerinizin arasına dalarak onları şaşırtmak ve mümkün olduğunda fazla hasar verip en sonunda öldükten sonra ortalarında patlamaya dayanır. Anlayacağınız tam bir deli işi ama size acayip puan kazandıracağı da bir gerçek.

Yavaş çatışma için

Ben her zaman halkımın silah G-3 ve bir adet ağır makinalı tüfek (tercihen M249) alıyorum. Birincisinde bomba atar oluyor. İkincisinde ise kırmızı nokta dürbünü. Bu sayede hem yakında hem de uzaktan etkini olabiliyorum. Perklerde ise oldukça çeşitli seçenekleriniz olabilir. Benim tercihim mermilerin duvarlardan geçmesini ve düşmanlarıma daha fazla zarar vermesini sağlayan deep impact. Dilerseniz silah sayısını teke indirip C4 yada claymore da alabilrisiniz. C4 bir yere patlayıcı atıp onu dilediğiniz zaman patlatabilmenizi sağlarken claymore ise dilediğiniz iki yere mayın koymanızı sağlıyor. Özellikle claymore yavaş çarpışmalarda her zaman işe yarayan bir tuzak.

Millet kapışsın ben uzaktan avlanayım diyenler için

Tabiiki sniper tüfeği alacaksınız. Oyunda sniperın en büyük dezavantajı düzgün ateş edebilmek için, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, nefes tutma zorunluluğu. Burada yedek silah olarak dilerseniz bir ikinci tüfek alabilirsiniz. Yada desert eagle’a sığınıp, sağınız solunuzu claymorelarla donatıp güvenli bir alan yaratabilirsiniz. Yalnız claymore’lar kırmızı ışıklarıyla görülebildiklerinden ateş edilerek patlatılabiliyor. Burada en işinize yarayacak perk iron lungs’tır Bu sayede nefesinizi saha uzun süre tutabilirsiniz. İnanın bir köşeye uzun süre gözlerinizi kırpmadan baktığınız için göz kuruluğuna sebep olabilecek tek işte gene budur. Sniper olmanın en önemli ip ucunu da sizlere vereyim. Oyunda belli yerler olmasına karşın sık sık yer değiştirmeye bakın. Özellikle düşmanın tüm haritayı tarayarak herkesi apaçık görebildiği taramalarda siz Jammer perk’ini kullanarak görünmeyebilirsiniz. Yer değiştirin ve görünmez olun. Bu sayede daha rahat edersiniz.
Bazı haritalarda sizi kimin nereden vurduğunu öldükten sonra otomatik olarak gösterilir. Bu herkes için geçerli olduğundan bir sniper’ın işini oldukça zorlaştıran bir özelliktir. Bu durumda yapabileceğiniz bir şey yok tabi. En kötü yakın çatışmaya uygun bir sınıf seçip ortalığa dalabilirsiniz.

Yakın çatışma için

Bunda her türlü silahı tercih edebilirsiniz. Pompalı tüfekler özellikle dar koridorlar için birebirdir ama her silah iş görür. Gene martyr öne çıkan bir perktir. Ben açıkçası burada da hızlı çatışma kombinasyonunu kullanıyorum. Ama haritaya göre bazı noktalarda yatabilirsiniz. Bu oyunun en sinir yanı her an herhangi bir yerde gelene veya ortaya atılan bir el bombasıyla ölebilme olasılığınızdır Yakın çatışmaya koşarken de herhangi bir el bombasıyla ölebilirsiniz. Burada claymore almanızı pek tavsiye etmem lakin siz onu yere dikene kadar öldürülebilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı