İnceleme Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered

Metacritic'te yazdığım Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered incelemesini 5000 karakter sınırına takılmadan buraya aktaracağım. İnceleme oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgiler içeriyor.


CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 2 CAMPAIGN REMASTERED İNCELEME


İlki kadar iyi.


1656076962465.png



Giriş Kısmı ve Hikâye:



Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered en az ilk oyunun yeniden düzenlemesi kadar kaliteli bir şekilde karşımıza çıkıyor. Herkesin sevdiği ve keyifle oynadığı Call of Duty: Modern Warfare 2 her ne kadar iyi bir oyun olsa da görsel olarak eskidiği de bir gerçekti. Yeniden düzenlenmiş sürüm ise bu durumun ilacı olarak kendini gösteriyor. Grafikler ilk oyunun yeniden düzenlenmiş sürümünde olduğu gibi baştan sonra elden geçirilmiş. Bu bir yeniden düzenleme olduğu için oynanış tarafında ufak tefek değişiklikler dışında pek bir yenilik yok. Ayrıca Modern Warfare 2 Campaign Remastered'ta ilk oyunda olduğu gibi hem çok oyunculu hem de tek oyunculu kısım değil, sadece tek oyunculu kısım yenilenmiş. Ben de zaten sadece tek oyunculu kısmı inceliyorum, o yüzden incelemede "Çok oyunculu kısım yenilenmemiş, şöyle kötü olmuş böyle kötü olmuş." tarzı şeyler söylemeyeceğim. Oynanış olarak oyunun ilk oyuna bire bir benzediğini söyleyebilirim, çok büyük farklar yok denebilir. Modern Warfare oyunlarının oynanış olarak kötü olduğunu söyleyemem fakat artık bu oyunların eskidiğini hissettirdiğini söyleyebilirim. Yine de oynanış katlanılamayacak düzeyde kötü falan değil. Ayrıca oyun oynanış konusundaki eksikliklerini bölüm çeşitliliği ve atmosfer tarafında kapatıyor.


İlk oyunda olduğu gibi bunda da savaş atmosferi harika yansıtılmış ve bölüm çeşitliliği, bölüm tasarımı gerçekten de oldukça iyi. Oyunun tek oyunculu kısmı sürekli aynı atmosferde ve aynı yerlerde geçmiyor yani, yeni bir bölüme her geçildiğinde atmosfer ve mekân da değişiyor. Oyunun süresi de fazla uzun olmayınca oyuncunun sıkılması imkânsız hâle geliyor. Hikâye kısmında da yine karşımıza ortalama bir iş çıktığını söyleyebilirim. Hiçbir Call of Duty oyununda çok iyi bir hikâye yoktur, bu söylediğim Modern Warfare 2 için de geçerli. Yine de bu oyunun hikâyesinin ilkinden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Makarov ve Shepherd ilk oyundaki Zakhaev'den daha iyi birer kötü karakter en azından. İlk oyunda kötü karakter yok gibi bir şeydi, Zakhaev sadece oyunda kötü karakter olsun diye öylesine konulmuştu sanki. Giriş kısmını daha fazla uzatmadan oyunun hikâyesini anlatmaya başlayayım, anlatırken hikâyedeki kilit kısımlardan bahsedeceğimin uyarısını da bir kere daha yapayım.



unknown_2022.04.10-13.46-min.png



Imran Zakhaev'in ölümünden sonra Rusya'da milliyetçiler daha da güçlenir ve Zakhaev kahraman ilan edilir. Vorsehvsky milliyetçi partinin başına geçer ancak Vorsehvsky savaş istemeyen ve çatışmalara artık son vermek isteyen biridir, bu yüzden Makarov'u partiden uzaklaştırır fakat Makarov eylemlerine devam eder. Vladimir Makarov artık Batı tarafından da bir tehdit olarak görülmektedir, bu yüzden Amerikalı General Shepherd onu yakalamak için "Task Force 141" adında özel bir ekip kurar. Shepherd, ilk oyundaki nükleer patlamada 30 bin askerini kaybetmiştir, yeni bir ekip kurma ihtiyacı da işte bu yüzdendir. Yeni kurulan Task Force 141'in başına da Soap getirilir. Soap emirleri doğrudan Shepherd'tan almaktadır, Task Force 141'e komuta eden en yetkili kişi General Shepherd'tır. Shepherd, Soap'a Rusya sınırlarına düşen bir ACS modülünün içindeki bilgiler kopyalanmadan geri alınması emrini verir. Bunun üzerine Soap ve Roach, Rusya'da karlı bir dağda bulunan Rus üssüne sızar. Kar fırtınasından da istifade eden ikili sessiz bir şekilde ilerledikten sonra modülü alırlar fakat fark edilirler. Daha sonra jet skilerle Ruslardan kaçarlar ve görev başarıyla tamamlanır.


Afganistan'da teröristlere karşı yürütülen bir operasyonda yetenekleri fark edilen Joseph Allen'ı Shepherd fark eder ve onu da Task Forece 141'e dahil eder. Shepherd'ın Allen'a vereceği görev ise diğerlerine verdiklerinden farklıdır. Allen'a bir Rus kimliği vererek onu "Alexei Borodin" adıyla Makarov'un ekibine sızdırır, ya da sızdırdığını sanır. Makarov'un planı Rusya'daki Zakhaev Uluslararası Havaalanı'na Amerikan menşeili silahlarla terör saldırısı düzenleyerek bu saldırıyı Amerika'nın düzenlediği algısını yaratıp iki ülke arasında savaş çıkarmaktır. Makarov, Allen ve yanlarındaki diğer iki kişi makineli tüfeklerle havaalanına saldırı düzenler ve siviller de dahil orada bulunan herkesi öldürürler. Daha sonra havaalanına gelen Rus özel timlerini de etkisiz hâle getiren ekip kaçış araçları olan ambulansa doğru gitmeye başlarlar. Fakat Makarov gerçek kimliğini bildiği Allen'ı öldürür ve cesedini olay yerinde bırakır, ceset Ruslar tarafından bulunduğunda ise saldırının Amerika tarafından düzenlendiği konusunda artık kimsenin bir şüphesi kalmamıştır.


unknown_2022.04.11-14.39_1-min.png



Yaşananlar üzerine Rusya, Amerika'ya saldırı düzenler ve iki ülke arasında savaş çıkar. Bu sıralarda da yapılan incelemeler sonucu Rusya'da yapılan saldırıda kullanılan silahların Brezilyalı silah kaçakçısı Alejandro Rojas tarafından sağlandığı öğrenilir ve Soap'un başında bulunduğu ekip Rojas'ı bulup ondan Makarov hakkında bilgi almak için Brezilya'ya gönderilir. Rojas ekip tarafından yakalanır ve ondan Makarov'un Rusya'da bir hapishanede tutulan 627 numaralı mahkûmu öldürmek için her şeyi yapabileceği öğrenilir. Bunun üzerine ekip Makarov'u yakalamak için bu mahkûmu kullanabileceklerini düşünür ve mahkûmu hapishaneden kurtarmak üzere yola koyulurlar. Ekip sıkı korunan hapishaneye saldırır ve mahkûmu bulur. Ancak bu mahkûmun Yüzbaşı Price olduğunu gören Soap büyük bir şaşkınlığa uğrar. O sırada hapishane bombalanmaya başlar ve ekip hapishane yerler bir olmadan oradan kurtulmayı başarır, görev tamamlanır.


Price da Task Force 141'e dahil edilir ve ilk olarak Makarov'u yakalamaya değil Amerika ve Rusya arasında gerçekleşen savaşı durdurmaya çalışır. Yapılan operasyonlardan sonra ortam sakinleşmeye başlar. Daha sonra ise Ghost ve Roach, Makarov'un saklandığı yerlerden biri olabileceği düşünülen dağ evine gönderilir. İkili Makarov'u bulamasa da onun bilgisayarındaki veriyi kopylalar ve kaçmayı başarır. Ghost ve Roach çatışa çatışa ilerledikten sonra Shepherd onları almak için helikopterle gelir. Ghost, Shepherd'a verilerin bulunduğu cihazı verdikten sonra Shepherd, Ghost ve Roach'u vurur. Ardından da ikisini üzerlerine benzin döküp yakar. Ghost ve Roach'un vurulduğu sırada telsizden Price'ın sesi duyulur ve Price, Ghost'a Shepherd'ın güvenilmez biri olduğunu söyler fakat artık çok geçtir. Shepherd, aynı Ghost ve Roach'a yaptığı gibi Soap ile Price'ı da ortadan kaldırmaya çalışmış fakat başarısız olmuştur. Shepherd diğerlerini ortadan kaldırarak savaşın tek kahramanı olup gücüne güç katmak istemektedir.


unknown_2022.04.11-22.24_1-min.png



Afganistan'da Shepherd'ın ihanetine uğrayan Soap ve Price, Shepherd ile Makarov'un adamları arasındaki çatışmaların ortasında kalmıştır. Bir çıkış yolu arayan ikili önceliğin Shepherd'ı bitirmek olması gerektiğine karar verir ve telsizden Makarov'a ulaşır. Price, Makarov'dan Shepherd'ın yerini öğrenir ve Soap ile birlikte yola koyulur. Shepherd'ın meskenine baskın düzenleyip onun adamlarını öldürürler, ardından Shepherd helikopterle kaçmaya başlar. Price ve Soap onu botla takip eder, Price son anda bir atış yaparak helikopteri düşürmeyi başarır ancak Soap ve Price da botla birlikte şelaleden aşağı düşer. Kendini can havliyle kıyıya atan Soap ayılır ve eline bıçağını alarak ilerler, ilerlerken de helikopter kazasından sağ kurtulan fakat yaralanan Shepherd'ın adamlarından birkaçının işini bitirir. Shepherd'ı bulan Soap onu bıçaklamak için hamle yapar fakat Shepherd hamleden kurtulup Soap'un elindeki bıçağı onun göğsüne saplar. Shepherd tam yaralanan Soap'un işini bitirmek için silahına mermi doldururken Price gelir ve ikisi arasında bir kavga başlar. Bu kavgada üstünlük sağlayan taraf Shepherd olur ve Price'ı öldüresiye döver. Shepherd'ın Price'ı dövdüğü sırada Soap göğsündeki bıçağı çıkarır ve bıçağı Shepherd'ın gözüne fırlatarak onu öldürür. Soap'un durumu ağırlaşır, sonra da Nikolai helikopter ile gelerek bildiği emniyetli bir yer olduğunu söyler. Oyun bu şekilde biter.


Oyunun hikâyesi bildiğimiz Call of Duty hikâyelerinden farklı değil. Kötü birileri var ve dünya tehdit altında, biz de dünyayı kurtarıyoruz. Klasik Call of Duty hikâyesi işte. Oyun boyunca da sürekli Amerikan propagandası var, bunun da rahatsız edici olduğunu söyleyebilirim. Onun dışında olay örgüsü ve hikâye genel hatlarıyla ilk oyunun hikâyesinden daha başarılı. Hikâye anlatımı ise yine ilk oyundaki gibi oldukça kopuk. Oyun çeşitlilik sağlayabilmek için hikâyeyi bölüm bölüm farklı yerlerde anlatıyor, bu da doğal olarak 7-8 saat süren bir oyunun hikâyesinde kopukluklara neden olabiliyor. Bu kopukluk yükleme ekranındaki diyaloglar ve videolarla giderilmeye çalışılmış fakat ne kadar başarılı olduğu tartışılır. Hikâye oldubittiye geliyor yani biraz. Ayrıca karakterlerin de pek bir derinliği yok, zaten karakter hikâyeleri çok yüzeysel geçilmiş. Oyunda kullandığımız karakterler olan Roach ve Joseph Allen hakkında bile neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Oyuncular tarafından çok sevilen Ghost, Price ve Soap bile birkaç diyalog, karizmatik ses tonu ve 3-5 havalı sözden ibaret. Shepherd ve Makarov ise ilk oyundaki Zakhaev'e göre bence daha kötü karakterler. Bunlar da öyle çok derin ve orijinal kötü karakterler değil fakat ilk oyundaki Zakhaev gibi hiç yokmuş gibi de hissettirmiyorlar en azından, oyundaki varlıklarını fark edebiliyoruz. Demem o ki eğer bir oyundan beklentiniz sağlam karakterler, iyi bir hikâye ve hikâye anlatımı ise kendinize Modern Warfare 2 Campaign Remastered'tan başka bir oyun bulun. Daha önce de söylediğim gibi benim bir Call of Duty oyununda aradığım şey iyi bir hikâye olmadığı için bu konuda büyük bir hayal kırıklığı yaşamadım.



unknown_2022.04.12-12.49-min.png



Oynanış:​



Oynanış konusunda yeniden düzenlenmiş sürüm büyük farklılıklarla karşımıza çıkmıyor. Çünkü bu bir yeniden düzenleme, yeniden yapım değil. Bu yüzden oynanışın baştan sona değişmesi gibi bir beklenti de zaten bende yoktu. Genel olarak oyun keyifli bir oynanışa sahip, oyunun süresinin de kısa olmasından kaynaklı olarak ben hiç sıkılmadım. Silah çeşitliliği ile başlayalım. Bu lafı iki oyunun benzemesinden dolayı bu incelemede çok kullandım ama ilk oyunda olduğu gibi silah çeşitliliği olarak Modern Warfare 2 Campaign Remastered da gayet başarılı. Oyunda farklı çeşit tabancalardan hafif makinelilere, saldırı tüfeklerine, roketatarlara, keskin nişancı tüfeklerine ve makineli tüfeklere kadar onlarca farklı silah bulunuyor. Bölümlerin çoğuna da bir öncekinden farklı silahlarla başlıyoruz. Bu silahlar genelde standart bir modelin modifiye edilmiş hâli (gelişmiş dürbün, susturucu vb.) oluyor. Ayrıca bölümü oynarken yerde bulduğumuz herhangi bir silaha da geçiş yapabiliyoruz, bu da tek bir bölümde 3-4 farklı silah denemeye ve oynanışı çeşitlendirmeye yarıyor. Bir bölümde 3 farklı silahla oynamak bana çok keyif verdi mesela, farklı silahlar denemek gerçekten de oldukça eğlenceli ve oynanışın yeknesak olmasını engelleyen bir unsur.


Silah kullanımına gelirsek, oyunun bu konuda da gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bir M4'ten makineli tüfeğe geçtiğiniz zaman aradaki farkı çok rahat bir şekilde hissedebiliyorsunuz. Makineli tüfek çok büyük bir şarjör kapasitesi ve yüksek hasar sunarken M4 düşük şarjör kapasitesi ve daha düşük hasarla birlikte daha stabil ve isabetli atışlar sağlıyor. Bu fark sadece farklı tür silahlarda olmuyor, aynı tür silahlar arasındaki farklar da hissedilebiliyor. Örneğin UZI yakından çok etkili ve çok hızlı ateş eden bir silah, bununla birlikte yakın mesafe dışında pek de etkili değil. MP5 ise UZI kadar hızlı ateş edemese de orta mesafelerde de etkili ve daha isabetli atışlara sahip. Onun dışında tabancaların, keskin nişancı tüfeklerinin ve patlayıcıların kullanımı da gayet güzel, silah kullanımına özen gösterildiği belli.


unknown_2022.04.12-12.32-min.png



Vuruş hissi ve animasyonların silah çeşitliliği ve silah kullanımı kadar iyi olmadığını söyleyebilirim. Vuruş hissi artık eskidiğini fazlasıyla belli ediyor, vurulma animasyonları da öyle. Düşmanı vurduğumda gerçekten vurduğumu hissedemiyorum, hatta bazen boşa sıkıyormuş gibi geliyor. Modern Warfare serisinin 3 oyununda da bu var maalesef, üçünde de vuruş hissi pek iyi değil. Yapay zekâda da bu söylediklerim geçerli. 13 yıllık olduğunu yapay zekâ da belli ediyor. Bazen savaş alanlarında karakterlerin saçma sapan hareketler yaptığını görebiliyoruz, bu da biraz atmosferden kopmamıza neden oluyor. Yine de oyun bu saydıklarımda aşırı derecede kötü değil, sadece günümüz standartlarının altında o kadar.


Bölüm çeşitliliği ve atmosfer çok iyi. Öncelikle neredeyse her bölüm ortam değişiyor, sürekli farklı yerlerde oynayınca da oyun hiç sıkıcılaşmıyor. Denizin altında operasyon yürüttüğümüz bir bölümden Brezilya'ya gittiğimiz bir bölüme ve hatta uzayda uyduyla ilgilenen birini kontrol ettiğimiz kısma kadar oyun boyunca çok farklı ortamlarda birçok farklı görev yapıyoruz. Atmosfer olarak savaş ortamı, silah sesleri, diyaloglar ve mekân tasarımları özenle hazırlanmış. Brezilya'ya gidilen bölümde hiç Brezilya'ya gitmemiş olsanız bile o mahallelerin ve ara sokakların tasarımından "Burası Brezilya." diyebiliyorsunuz mesela. Yine aynı şekilde Rusya'da dağdaki üssü bastığımız bölümde o karlı atmosfer ve fırtınayla bölüm gerçekten oyuncuyu atmosfere çekiyor. Bu konuda oyun çok iyi bir iş çıkarmış kesinlikle. Onun dışında gördüğüm kadarıyla küçük ama güzel bir yenilik olarak oyuna silah inceleme eklenmiş, bunun dışında oynanışta fark ettiğim herhangi bir yenilik yok.


unknown_2022.04.12-14.02_1-min.png



Grafikler ve Performans:​



Grafiksel olarak oyun muhteşem. Çıkışından 2-3 yıl geçmesine rağmen oyun görsel olarak hâlâ iyi seviyede. Özellikle ışıklandırmalar, doku kalitesi, silah ve karakter modellemeleri çok kaliteli. Dokuların hepsi, ışıklandırma, gölgeler, kenar yumuşatması elden geçirilmiş. Patlamalar harika görünüyor. Özellikle ışıklandırma gerçekten çok güzel olmuş. Modern Warfare 2 Campaign Remastered'ın Modern Warfare 2'yi grafiksel anlamda günümüzde yeniden oynanabilecek düzeye getirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Onun dışında özellikle Soap'un ve Price'ın karakter modelleri çok kaliteli ve güzel duruyor. Performans konusunda da oyun gayet iyi. Oyunu 1080 piksel en yüksek ayarlarda oynadım ve birkaç belirli yer dışında performansım düşmedi, optimzasyon konusunda oyun gayet iyi. Oyunun yükleme süreleri çok uzun, SSD'den oynanmasına rağmen 8-9 dakikaya çıkabiliyor ki bu sabit diskler için bile günümüzde çok fazla bir süre. Birkaç ayar değiştirilerek yükleme süresi 1-2 dakikaya düşebiliyor ancak yine de yükleme sürelerinin uzun olduğunu söyleyebilirim. Oyunu oynarken herhangi bir çökme veya hatayla karşılaşmadım.


Son Söz:​



Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered yeniden düzenleme sürümler için harika bir örnek. Campaign Remastered, 13 senelik bir oyunu günümüz grafik seviyesine başarıyla taşımakla kalmayıp orijinal oyunun verdiği keyiften daha fazlasını da oyunculara sunuyor. Call of Duty: Modern Warfare Remastered gibi bu oyun da yeniden düzenleme oyunlara yön verebilecek kalitede bir yapım.


83/100
 
Son düzenleme:
Eğer satın almak gibi bir niyetiniz varsa almanızı öneririm hocam çünkü bildiğiniz gibi Activision oyunları pek indirime girmez, girse bile fiyatları çok düşmeyen oyunlardır. Steam'de kaç yıllık oyunları bile hala daha %25 gibi komik indirimlere giriyor.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı