Sorunuzu tam olarak anlamadım. Bir makine ya SLR'dir ya da değildir. SLR olarak tasarlanmış makineyi aynasız, aynasız olarak tasarlanmış bir makineyi SLR olarak kullanamazsınız.
Doğru soru sorabilmenize yardımcı olabileceğini düşünerek aşağıda durumu kısaca anlatmaya çalıştım:
SLR, Single lens reflex kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve makinelerin tasarımlarından gelen çalışma şeklini anlatır. Baştaki D harfi, digital kelimesinden gelir, SLR makinenin filmli değil dijital olduğunu gösterir.
DSLR makinelerde, lens ve görüntü sensörü arasında, vizöre optik olarak lensin içinden gelen görüntüyü aynen yansıtan ve fotoğraf çekme esnasında (deklanşöre basıldığı anda) yukarıya kalkan ve lensle sensör arasından çekilen, dolayısı ile görüntünün sensör üzerine düşmesine ve kaydedilmesine izin veren mekanik bir ayna mevcuttur. Bu ayna sayesinde vizörden baktığınızda lensin gördüğü gerçek görüntüyü optik olarak görüyor olursunuz. Aşağıdaki resimde üsteki şekil fotoğraf çekilmeye hazırlık/kompozisyon aşamasında aynanın durumunu gösteriyor. Alttaki şekil ise deklanşöre basıldığı anda aynanın nasıl kapandığını göstermekte (mirror = ayna, view finder= vizör).
Eki Görüntüle 2383447
Aynasız makinelerde ise, adı üzerinde bu ayna yoktur. Lensten geçen görüntü direk sensöre ulaşır. Vizör ise ya hiç yoktur (ucuz kompak makineler) ve fotoğraf çekme aşamasında kompozisyonu arka ekrana bakarak yaparsınız, ya da elektronik vizör denilen ek bir küçük ekran (gözünüzü vizöre dayadığınızda gördüğünüz) mevcuttur. Burada gördüğünüz optik olarak oluşturulmuş gerçek bir görüntü olmayıp, sensörden gelenin aynen yansıtıldığı elektronik bir ekrana bakmaktasınızdır. Aşağıdaki resimlerde SLR ve aynasız çalışma prensibi karşılaştırılmakta.
Eki Görüntüle 2383451
Eki Görüntüle 2383453
SLR yakın geçmişe kadar en iyi sonuç sağlayan profesyonel çözümdü, dijital makineler çıkmaya başlamadan ise tek profesyonel çözümdü. Ancak son yıllarda aynasız (mirrorless) olarak anılan makineler çok daha popüler oldular çünkü aynalılara göre bazı avantajlara sahipler ve dijital vizörlerdeki ve sensörlerdeki gelişim sayesinde artık profesyonel çözümler sunabiliyorlar. Hatta birçok profesyonel kamera üreticisi DSLR modellerini arka plana atmış durumda. En büyük avantajları oldukça karışık ve hassas ayna sistemine sahip olmadıklarından daha hafif ve arızaya daha az müsait olmaları. Tabii ortalıkta ayna olmayınca arka arkaya çekim hızını sınırlayan mekanik bir engel de yok ve arka arkaya çok yüksek hızda fotoğraf çekebiliyorlar. Bunun yanında başka avantajlar (ve bazı dezavantajlar) da sözkünusu, ilgileniyorsanız bir dolu sitede karşılaştırmalar mevcut.
Sorduğunuz sorulardan:
- Canon 250D ve 850D DSLR makinelerdir, M50 ve M6 ise aynasızdır. Hangisinin size daha uygun olacağını bilemiyorum, ancak makinelerin tek ayırt edici özelliği aynalı ya da aynasız olmaları değildir, diğer özelliklerini de karşılaştırmalısınız.
- Bir fotoğraf makinesinin webcam olarak kullanılması olgusu yakın olduğum bir konu değil. Neden böyle bir ihtiyaç var onu bile bilemiyorum, dolayısı ile yorum yapamayacağım.