Çifte vatandaşlık alınabilir mi?

224963

Kilopat
Selamlar. Çifte vatandaşlık almak istiyorum fakat birkaç sorum olacak. Öncelikle babaannem Boşnak göçmeni fakat vatandaşlığı yok diye biliyorum. Yaşım 17 bende 18 yaşıma gelmeden eğer imkanım varsa çifte vatandaşlık almak istiyorum. Babaannem babam ve amcalarım Boşnakça bilıyorlar. Soy ağacında Boşnak dedelerimin olduğunun kanıtı var fakat ailede kimsede vatandaşlık yok. Bu bilgiler ile vatandaşlık başvurusunda bulunabilir miyim? Nereye başvurmalıyım? Gerekli evraklar nelerdir?
Böyle bir fırsatım varken yaşımda geçmeden değerlendirmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

Öncelikle yaşınız geçmez bildiğim kadarıyla. Geçen sene teyzem ve kuzenim Romanya vatandaşlığı aldılar. Dedem orada doğmuş, 3 yaşında buraya gelmiş ve başka hiçbir bağı, vatandaşlığı yok. Benim bildiğim alabilirsiniz çünkü Avrupa'daki birçok devlet toprağa bağlı vatandaşlık yerine kan bağına göre veriyor vatandaşlığı. Anneanneden/dededen toruna kadar alınabilir yani 2 kuşak. Siz torun olarak alırsanız sizin çocuklarınız ve eşinizde alabilir. Bu nedenle akrabalarınızın orada doğduğuna dair belgesi olması gerekli. Mesela babaannenizin doğum belgesi varsa sorun yok, eğer yoksa nasıl oluyor bilmiyorum.

İşlemler olarak bildiklerim şunlardı: Buradaki nüfus müdürlüğünden kendiniz için belge alacaksınız. Doğum belgesi olması lazım. Babaannenizin oradaki doğum belgesini bulmanız gerek. Bu ikisini bir araya getirip oranın resmi dilindeki dilekçe ile oradaki nüfus müdürlüğü gibi bir kuruma teslim ediyorsunuz. Sizin yapacağınız burada bitiyor. En az 1 sene sonra çıkar vatandaşlık hakkı.

Bizde ailecek Romanya vatandaşlığına başvuracağız ondan bildiklerim bunlar. Büyük ihtimal fazla fark olmaz. Ancak kendi başınıza halledemeyebilirsiniz. Aracı kurumlarla anlaşabilirsiniz. Onlar sizin yerinize her şeyi hallediyorlar ve söylüyorlar vatandaş olup olamayacağınızı ama Euro üzerinden kişi başına ödüyorsunuz ücreti.

Öncelikle yaşınız geçmez bildiğim kadarıyla. Geçen sene teyzem ve kuzenim Romanya vatandaşlığı aldılar. Dedem orada doğmuş, 3 yaşında buraya gelmiş ve başka hiçbir bağı, vatandaşlığı yok. Benim bildiğim alabilirsiniz çünkü Avrupa'daki birçok devlet toprağa bağlı vatandaşlık yerine kan bağına göre veriyor vatandaşlığı. Anneanneden/dededen toruna kadar alınabilir yani 2 kuşak. Siz torun olarak alırsanız sizin çocuklarınız ve eşinizde alabilir. Bu nedenle akrabalarınızın orada doğduğuna dair belgesi olması gerekli. Mesela babaannenizin doğum belgesi varsa sorun yok, eğer yoksa nasıl oluyor bilmiyorum.

İşlemler olarak bildiklerim şunlardı: Buradaki nüfus müdürlüğünden kendiniz için belge alacaksınız. Doğum belgesi olması lazım. Babaannenizin oradaki doğum belgesini bulmanız gerek. Bu ikisini bir araya getirip oranın resmi dilindeki dilekçe ile oradaki nüfus müdürlüğü gibi bir kuruma teslim ediyorsunuz. Sizin yapacağınız burada bitiyor. En az 1 sene sonra çıkar vatandaşlık hakkı.

Bizde ailecek Romanya vatandaşlığına başvuracağız ondan bildiklerim bunlar. Büyük ihtimal fazla fark olmaz. Ancak kendi başınıza halledemeyebilirsiniz. Aracı kurumlarla anlaşabilirsiniz. Onlar sizin yerinize her şeyi hallediyorlar ve söylüyorlar vatandaş olup olamayacağınızı ama Euro üzerinden kişi başına ödüyorsunuz ücreti.

Babaannemin doğum belgesi var mı bilmiyorum T.C. kimliğinde doğum yeri Bosna Hersek'te ya da Makedonya'da bir şehir ismi yazıyor tam hatırlamıyorum orada doğmuş büyümüş bu yeteli olur mu?

Son düzenleme:
Öncelikle şunun iyi bilinmesi gerekiyor, dünyada Amerika ve Kanada dışında hiçbir ülke o ülkede doğduğunuz için vatandaşlık vermiyor. Orada yaşadığını ya da doğumu sonrası geldiği günü ispat ederek orada yaşadığı süreyi ya da orada hali hazırda varsa herhangi bir akrabayı uzak yakın fark etmez birini bulsan yeter bulmalısın. Bunlar başvuru yapmanı sağlar. Son olarak çifte vatandaşlığı her ülke kabul etmiyor, onu da araştırman lazım, seçim yapmak zorunda kalabilirsin.

Öncelikle şunun iyi bilinmesi gerekiyor, dünyada Amerika ve Kanada dışında hiçbir ülke o ülkede doğduğunuz için vatandaşlık vermiyor. Orada yaşadığını ya da doğumu sonrası geldiği günü ispat ederek orada yaşadığı süreyi ya da orada hali hazırda varsa herhangi bir akrabayı uzak yakın fark etmez birini bulsan yeter bulmalısın. Bunlar başvuru yapmanı sağlar. Son olarak çifte vatandaşlığı her ülke kabul etmiyor, onu da araştırman lazım, seçim yapmak zorunda kalabilirsin.
Nasıl bir seçim hocam ?

Öncelikle şunun iyi bilinmesi gerekiyor, dünyada Amerika ve Kanada dışında hiçbir ülke o ülkede doğduğunuz için vatandaşlık vermiyor
Yanlış bilgi vermeyin:

1628262997894.png

Birçok Amerika kıtası ülkesi ve bazı Afrika ülkeleri bile toprağa dayalı veriyor vatandaşlığı.
Nasıl bir seçim hocam ?
2 ülkenin vatandaşından sadece birisi olarak kalabilirsiniz, aynı anda ikisine de sahip olamazsınız diyor. Ama Avrupa ülkeleri genelde çifte vatandaşlık kabul ediyor. Muhtemelen kabul ederler yani. Rusya etmiyor diye biliyorum mesela.

Son düzenleme:
Yanlış bilgi vermeyin:

Eki Görüntüle 1129878

Birçok Amerika kıtası ülkesi ve bazı Afrika ülkeleri bile toprağa dayalı veriyor vatandaşlığı.

2 ülkenin vatandaşında birisi olarak kalabilirsiniz, aynı anda ikisine de sahip olamazsınız diyor. Ama Avrupa ülkeleri genelde çifte vatandaşlık kabul ediyor. Muhtemelen kabul ederler yani. Rusya etmiyor diye biliyorum mesela.

Anladım hocam cevaplar için teşekkürler.

Yanlış bilgi vermeyin:

Eki Görüntüle 1129878

2 ülkenin vatandaşından sadece birisi olarak kalabilirsiniz, aynı anda ikisine de sahip olamazsınız diyor. Ama Avrupa ülkeleri genelde çifte vatandaşlık kabul ediyor. Muhtemelen kabul ederler yani. Rusya etmiyor diye biliyorum mesela.
Öncelikle hiçbir ülke diyerek hata etmişim, haklısınız. Ben genelde ülkemizde insanların daha iyi durumdaki ülkeleri seçebilecekleri özelinde bakmıştım, o nedenle Amerika ve Kanada dedim. Latin Amerika ve Afrika ülkelerine çok ilgi olmayacağı için.

Yalnız sizin verdiğiniz harita da doğru bilgi içermiyor tam olarak. Şöyle ki, mixed dediklerinden Almanya mesela. Almanya'da doğarak, hiçbir şekilde vatandaşlık alamazsınız, Almanya'da en az 7-8 yıl yaşamış, ve diğer bazı koşullara göre, aileniz yoksa. Kaynak: How to Get German Citizenship? - Germany Visa

Doğal olarak bu harita da farklı koşullar yanıltıcı bilgi içerebilir.

Ayrıca çifte vatandaşlık avrupa ülkelerinin genelinde kabul edilmiyor, buyrun kaynak (sayfanın sonunda Türk vatandaşları için kabul edilmediğinin notu): EU Blue Card Network - EU Passport

O nedenle burayı da okumanı öneririm. @224963

Bu doğruysa babaannemden dolayı hemen Rusya'ya vatandaşlık başvurusu yapacağım.

Ayrıca çifte vatandaşlık avrupa ülkelerinin genelinde kabul edilmiyor,
Bunu şundan söyledim: 1 kuzenim AB üyesiyken İngiltereden, 1 Kırşehirli tanıdığım Almanya'dan, birkaç akrabam Bulgaristan ve Romanya'dan çifte vatandaşlık aldılar. Danimarka'nın kabul edeceğini sanmıyorum mesela.
Türk vatandaşları için kabul edilmediğinin notu
Verdiğiniz kaynakya böyle birşey gördüm:
1628265934141.png

Yani izin veriliyor. Hatta ABD, İngiltere ve Kanada dışında izin verilen bir ülke Türkiye.
Bu doğruysa babaannemden dolayı hemen Rusya'ya vatandaşlık başvurusu yapacağım.
Rusya'yı bir araştırın önce bana kalırsa. Rusça alırken bir hocamız çifte vatandaşlık yok demişti bize.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı