Cinsel ilişki yaşayan iki birey reşit değilse suç teşkil eder mi?

Karşı taraf 15 yaşından büyükse ve rızası olduğunu beyan ederse pek sıkıntı yok. 15 yaşını doldurmadıysa geçmiş olsun. Dediği hiçbir beyan geçerli değildir. Sanık doğrudan cinsel istismar suçuyla yargılanır. Tabi bu sadece hukuksal açıdan yaşanacak şeyler. Karşı tarafın ailesi ile yüksek ihtimalle düşman olunacağı gerçeği de var.
 
İki tarafta 18'den küçükse ve kızın ailesi şikayet ederse erkek ceza alır. Erkeğinde 18'den küçük olması birşeyi değiştirmiyor. Erkek tarafıda kıza aynı durumdan dava açamaz yani. Bu şekilde erkeğin ceza aldığı onlarca olay var.

Eğer 15 yaşında küçüklerse o zaman ne oluyor bilmiyorum ama yine üstte yazdığım geçerlidir muhtemelen.
 
Benim okuldaki adli tıp derslerinden hatırladığım:

İki kişi de 15-17 yaşlarındaysa ve rıza varsa suç değildir.

Bir kişi 18’den küçük bir kişi 18’den büyükse rıza olsa bile suçtur.

Taraflardan biri 15 yaşından küçükse her şekilde suçtur.

İlgili kanun maddesini bulunca ekleyeceğim.
 
Benim okuldaki adli tıp derslerinden hatırladığım:

İki kişi de 15-17 yaşlarındaysa ve rıza varsa suç değildir.

Bir kişi 18’den küçük bir kişi 18’den büyükse rıza olsa bile suçtur.

Taraflardan biri 15 yaşından küçükse her şekilde suçtur.

İlgili kanun maddesini bulunca ekleyeceğim.
Çocuk istismarı ile ilgili madde TCK Madde 103:

(1)Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun on iki yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda on yıldan, sarkıntılık durumunda beş yıldan az olamaz. Sarkıntılık düzeyinde kalmış suçun failinin çocuk olması halinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun, velisinin veya vasisinin şikayetine bağlıdır. Cinsel istismar deyiminden;

a) On beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış,

b) Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar, anlaşılır.

(2) Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on altı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun on iki yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza on sekiz yıldan az olamaz.

(3) Suçun;

a) Birden fazla kişi tarafından birlikte,

b) İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,

c) Üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından,

d) Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,

e) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4) Cinsel istismarın, birinci fıkranın (a) bendindeki çocuklara karşı cebir veya tehditle ya da (b) bendindeki çocuklara karşı silah kullanmak suretiyle gerçekleştirilmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(5) Cinsel istismar için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

(6) Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

1a ve 1b bendlerinde net bir şekilde görülüyor ki 15 yaş altı veya 15 yaş üstü bile olsa rıza veremeyecek özel durumu olan bireyler her koşulda cinsel istismar olarak değerlendirilir. 15-17’de karşılıklı geçerli rıza varsa çocuk istismarı olarak sayılmıyor. Zina vs ayrı bir suç kapsamı da yok benim bildiğim taraflardan ikisi de 15-17 ise. Ama avukat değilim, doktorum, bize adli tıpta cinsel istismar suçlarına yaklaşım anlatılırken verlen bilgi buydu. Hukuki olarak bilmediğim ek noktası var mıdır bilemem.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı