Steam Clair obscur: Expedition 33 Kabasakal Steam key

Öncelikle Steam'i tercih etme nedenlerini anlayabiliyorum. Benim için çoğu hiçbir şey ifade etmiyor (profildir, başarımdır, hededir hödödür). Ben de elim ona alıştığından bilgisayarı açtığımda ilk olarak Steam'i açıyorum.

Oyun oynamaya çocukluğumda, PS2 döneminde alıştım. Diski takardınız, oyun açılırdı, Oynar, fahiş fiyata aldığınız 16mb'lık memory carda kaydeder çıkardınız. Steam'de kütüphanemde istediğim oyuna tıklıyorum, oyun açılıyor.

Epic'e de giriyorum, oyunun üzerina tıklıyorum. Oyun açılıyor, oynuyorum. Xbox uygulaması yine aynı şekilde.

Ben açıkçası bunda "Epic'le uğraşmam 300 lira daha verir Steam'den oynarım." denilecek bir yan göremiyorum. Hatta aşırı mantıksız koşullarda bile "ikinci el iPhone 11 al hocam" diyen insanlarla aynı antipatikliği, empati kuramamayı taşıyor bence bu kafa. Epic "uğraşılacak" bir şeyken "iPhone" her zaman yağ gibi akacaktır. Hâlbuki alakası yok, dediğim gibi oyuna tıklıyorum, oyun açılıyor, oynuyorum.

Steam yıllarca tekel konumundaydı bu piyasada. Oyun oynamak veya yapıp dağıtmak istiyorsanız başka bir yolunuz yoktu. Sıfır rekabet. Kabul etmek gerek ki Steam sektöründe tekel olan bir şirkete göre, emsallerine kıyasla oldukça tüketici dostu kalıyor. Fakat genel durumun yine tüketici bazında korkunç bir alışkanlığa neden olduğu es geçilemez.

Bilmem kaç seviye profil, şu kadar oyun şu kadar inceleme şu kadar saat. Hepsi güya bir "ilerleme hissi" için. O kadar yıllık birikimini (!) kim boşverip çok daha uyguna Epic'ten, Gamepass'ten oynar? Derdi oynamak istediği oyunu oynamak olan insanlar elbette. Bu birikimi önemseyen insanlara da hiçbir şey söylenemez, kime ne? Sadece kendi perspektifimi paylaşıyorum.

Bakın Skyrim olur, Cities Skylines olur, Mount and Blade oyunları olur; yani gerçekten topluluk sekmesinin ve mod topluluğunun çok faydasını görebileceğiniz bir şey olur. Hay hay, kim Steam'den alma diyebilir?

Bulaşık makinesi örneği verilmiş. İki metanın birbiriyle hiçbir alakası yok. Vestel alacağıma Miele alır, çok daha yüksek performansla on yıllarca kullanırım. Mesajlaşma uygulamaları örneği verilmiş, yine konu bağlamında hiçbir alakası yok. Whatsapp kullanıyorum çünkü zaten ücretsiz ve benim alışkanlığımı değiştirmeme itecek bir kazancım yok. Yarın aylık 100 liralık aboneliğe geçsin Whatsapp, o zaman gider Messenger, Telegram, SMS, MMS, mektup kullanırım. Allahtan bir rekabet söz konusu da bu yaşanmıyor.

Hülasa amaç gerçekten oyun oynamaksa ve para kazanmak için harcanan emeğe önem veriliyorsa en hesaplı Steam'se Steam'den, Epic'se Epic'ten, Gamepass'se Gamepass'ten oynanmalı diye düşünüyorum.
 
@Eurodyne, GOG dışında nereden alırsan al, olmuyor. Sadece Steam için geçerli değil o. Epic Games, Steam, Ubisoft, Xbox, EA gibi bütün platformlar lisans olarak veriyor sana.
 
Launcher kalitesi olarak Steam çok önde orası tartışmasız ama olay oyunu açmaya gelince ikisi arasında pek fark yok. Şahsen masaüstümdeki kısayolundan açtığım için hangisini kullandığımı zaten hissetmiyorum ama onun haricinde uygulamadan da açarsam Epic Store'da da sol panelden tıklayıp rahatlıkla açabiliyorum. 2026 ortasına kadar üyeliğimin olması avantajıyla GamePass üzerinden oynuyorum bu oyunu ama GP olmasaydı daha ucuz olması nedeniyle Epic Store'u tercih ederdim. Şahsen Steam fiyatından ziyade Epic'deki fiyatını hak ediyor bu oyun.
 
@Eurodyne, kullanıcı sözleşmesine bakmanız yeterli. GOG oyunu size veriyor, lisanstan kastım o. Steam oyunu vermiyor diyorsunuz ya, diğer bütün platformlar Steam mantığı ile aynı. Oyunu oynamanız için lisans sağlıyorlar. Bu durumu tek gerçekleştirmeyen platform GOG. İnternette tonla bilgi var zaten.
 
Kaynak nedir ben GOG sadece lisans veriyor diye biliyorum.
GOG lisans satmıyor, tam aksine oyunu aldığınız zaman "DRM-FREE" olan versiyonu ile tamamen sahip oluyorsunuz.
1746922355120.png

@teokrasy "Hantal mı değil elbette Steam gibi değil yüzlerce çalışanı vs. olmadığından ama oyuncu dostu." demişsiniz, Epic Games günümüzde 4800+ çalışana sahip ve bu sayı her geçen yıl artıyor. Adamların uygulaması ona rağmen rezil bir durumda. Bunun kendileri de farkında ve yıllardır düzelteceklerini söylemelerine doğru düzgün yol kat edemediler.
En basit özelliklerden mahrum bir uygulama. Canı istediği zaman problem çıkartıyor. Hatta bir ara "Beni Hatırla." seçeneğini seçseniz bile her açışınızda tekrar e-mail ve şifre girmenizi istiyordu. Savunulacak bir tarafı bile yok, hele ki arkalarına Tencent ve Fortnite gibi kaynaklar varken.

Ardından "Neredeyse kurulduğu günden bugüne kadar bedava oyunlar ile bir çok kişiye bir çok alamayacağı oyunu hediye etmiş bir platform hak ettiği ilgiyi göremiyor" demişsiniz, o ücretsiz oyunları oyuncu dostu olduğu için değil kendine oyuncu çekebilmek için veriyor. Eğer Steam'e denk olsaydı o muhtemelen o ücretsiz oyunları da vermezdi.
Bu zamana kadar verdiği ücretsiz oyunların %90'ı kimsenin yüzüne bakmayacağı oyunlar. Ama hâlâ arada bir düzgün bir oyun verince "Daha ne istiyorsunuz adamlar bedava oyun veriyor onu da beğenmiyorsunuz." diyenler ortaya çıkıyor. Koskoca multi-milyar dolarlık şirket o oyunları hayrına vermiyor. Senin o platformu kullanman için veriyor. Ben ücretsiz oyun vermesine veya Epic Games'in kendisine bir bütün olarak laf etmiyorum. Uygulamalarını hâlâ düzeltememiş olmalarını ve sırf ücretsiz oyun verdiği için (veya hâlâ Türk Lirası kullanıp oyun fiyatlarının milâttan önceden kalma kurda unutulması yüzünden "(Türk) oyuncu dostu" sanan kişiler tarafından) övülmesini saçma buluyorum.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı