Öncelikle Steam'i tercih etme nedenlerini anlayabiliyorum. Benim için çoğu hiçbir şey ifade etmiyor (profildir, başarımdır, hededir hödödür). Ben de elim ona alıştığından bilgisayarı açtığımda ilk olarak Steam'i açıyorum.
Oyun oynamaya çocukluğumda, PS2 döneminde alıştım. Diski takardınız, oyun açılırdı, Oynar, fahiş fiyata aldığınız 16mb'lık memory carda kaydeder çıkardınız. Steam'de kütüphanemde istediğim oyuna tıklıyorum, oyun açılıyor.
Epic'e de giriyorum, oyunun üzerina tıklıyorum. Oyun açılıyor, oynuyorum. Xbox uygulaması yine aynı şekilde.
Ben açıkçası bunda "Epic'le uğraşmam 300 lira daha verir Steam'den oynarım." denilecek bir yan göremiyorum. Hatta aşırı mantıksız koşullarda bile "ikinci el iPhone 11 al hocam" diyen insanlarla aynı antipatikliği, empati kuramamayı taşıyor bence bu kafa. Epic "uğraşılacak" bir şeyken "iPhone" her zaman yağ gibi akacaktır. Hâlbuki alakası yok, dediğim gibi oyuna tıklıyorum, oyun açılıyor, oynuyorum.
Steam yıllarca tekel konumundaydı bu piyasada. Oyun oynamak veya yapıp dağıtmak istiyorsanız başka bir yolunuz yoktu. Sıfır rekabet. Kabul etmek gerek ki Steam sektöründe tekel olan bir şirkete göre, emsallerine kıyasla oldukça tüketici dostu kalıyor. Fakat genel durumun yine tüketici bazında korkunç bir alışkanlığa neden olduğu es geçilemez.
Bilmem kaç seviye profil, şu kadar oyun şu kadar inceleme şu kadar saat. Hepsi güya bir "ilerleme hissi" için. O kadar yıllık birikimini (!) kim boşverip çok daha uyguna Epic'ten, Gamepass'ten oynar? Derdi oynamak istediği oyunu oynamak olan insanlar elbette. Bu birikimi önemseyen insanlara da hiçbir şey söylenemez, kime ne? Sadece kendi perspektifimi paylaşıyorum.
Bakın Skyrim olur, Cities Skylines olur, Mount and Blade oyunları olur; yani gerçekten topluluk sekmesinin ve mod topluluğunun çok faydasını görebileceğiniz bir şey olur. Hay hay, kim Steam'den alma diyebilir?
Bulaşık makinesi örneği verilmiş. İki metanın birbiriyle hiçbir alakası yok. Vestel alacağıma Miele alır, çok daha yüksek performansla on yıllarca kullanırım. Mesajlaşma uygulamaları örneği verilmiş, yine konu bağlamında hiçbir alakası yok. Whatsapp kullanıyorum çünkü zaten ücretsiz ve benim alışkanlığımı değiştirmeme itecek bir kazancım yok. Yarın aylık 100 liralık aboneliğe geçsin Whatsapp, o zaman gider Messenger, Telegram, SMS, MMS, mektup kullanırım. Allahtan bir rekabet söz konusu da bu yaşanmıyor.
Hülasa amaç gerçekten oyun oynamaksa ve para kazanmak için harcanan emeğe önem veriliyorsa en hesaplı Steam'se Steam'den, Epic'se Epic'ten, Gamepass'se Gamepass'ten oynanmalı diye düşünüyorum.