CM MH670 vs SS Arctis 1X Wireless

Selamlar, aralık ayının sonlarından beri Cooler Master MH670 kullanıyordum, kulaklığın incelemesini de yazmıştım. Şimdi ise aynı fiyatlara satılan SteelSeries Arctis 1X Wireless modelini kullanıyorum.
Aynı fiyatlara satılan bu iki üründen birini almayı düşünenlere yol göstermesi amacıyla ikisini de karşılaştıracağım. Karmaşık olmaması için kategoriler halinde bir karşılaştırma olacak ve en sonda da puanlama yapacağım ve ortalamasına göre kazananı seçeceğim. Bu incelemenin benim ihtiyaçlarım, kullanımım sonucu oluştuğunu belirtmek isterim, gözlemlerin sizinkiyle uyuşmayabilir, her türlü düşüncenizi yorumlarda belirtebilirsiniz. Başlayalım.
FİYATLAR VE İNDİRİMLER:
- Arctis 1 Wireless ve 1X modellerinin son dönemdeki indirimlerde 950TL'lere kadar gerilediğini gördüm, 1X'i ben 1050TL'ye Amazon üzerinden satın almıştım.
- MH670'in ise geçenlerde İtopya'da 800TL'ye düştüğünü gördüm, indirim için konu bile açmıştım.
Cooler Master indirim konusunda biraz daha rahat açıkçası, SteelSeries ürünlerinin çok büyük indirimlere girdiğine pek tanık olmuyorum.

RAHATLIK:
- Arctis 1'in kulak pedleri kumaştan yapılma, ses yalıtımı noktasında harika bir sonuç vermeyebilir, üstte ise suni deri kaplamalı yumuşak bir sünger var. Rahatlık kısmında hiçbir sıkıntı yaşamadım, ilk geldiği gün kafamı inanılmaz sıktı ama sonra yavaş yavaş gevşedi, ilk geldiğinde kafamı deli gibi sallasam bile yerinden oynamayacak kadar sıkıydı ancak şu an biraz daha oynak. Kafamı yukarı ve aşağı hareket ettirdiğimde, eğildiğimde vesaire herhangi bir şekilde düşmesi söz konusu olmuyor, hem baş ağrıtmıyor hem de gayet güzel bir şekilde tutunuyor. Ayrıca terleme sorunu yaşatmadı, üstteki suni deri kısımda hafif terleme mevcut.
- MH670'in kulak pedleri ve üstteki sünger kısmı tamamen suni deri kaplama, kulak pedleri rahat olsa bile ter yapıyor ister istemez. Üstteki sünger ise kulak pedlerinin tam tersi olacak şekilde rahatsız ediciydi, kafanın üst kısmında bir ağrı bırakabiliyordu ama bir süre sonra alışmıştım ve nadiren ağrı yapıyordu, bunun sebebi de tüm ağırlığın kulaklığın sağ ve solunda olması, tüm yük üst tarafa biniyor. Ses yalıtımı Arctis 1'den çok çok iyi değildi ama bir tık iyiydi diyebilirim, kafaya tutunma kısmında ise başarılı değildi ne yazık ki. Eğildiğimde, kafamı hafif arkaya yasladığımda, salladığımda vesaire çok kolay bir şekilde düşebiliyordu.

MALZEME KALİTESİ:
- Arctis 1'in ayarlanabilir ve kırılabilir olan kısımları demirden, geri kalanı ise tamamen plastik malzemeden. Gayet kaliteli ancak biraz fazla parmak izi tutuyor. Ağırlığının oldukça düşük olmasının yanı sıra kolay kırılabilir, dayanıksız bir hissiyat vermiyor.
- MH670'de aynı Arctis 1 gibi bir malzeme yapısına sahip. Ağırlığı Arctis1'den çok daha fazla. Parmak izi tuttuğunu vesaire görmedim, kaliteli bir hissiyat bırakıyor ve ağırlığının da verdiği güven sayesinde oldukça dayanıklı olduğunu hissettiriyor ki kafama 50x70 resim altlığı (3mm MDF bir parça) düştüğüne şantiye kaskı gibi bir görev görmüştü, hissetmedim bile. Domuz gibi!

TASARIM:
- Arcits 1 nedense internette oldukça çirkin görünüyor. Ürün geldiğinde ve kutusundan çıktığında ise sade ve çok şık görünüyordu.
- MH670'da internette pek güzel görünmemesinin yanı sıra devasa görünüyordu. Geldiğinde ise yine şık olan bir üründü ancak sade bir tasarımı yok, daha agresif ve biraz daha oyunculara hitap edecek bir tasarımı var, yine de dışarıda rahatlıkla kullanılabilecek bir kulaklık.

YAZILIM:
Bu konuda konuşmak yerine direkt görüntülerini atmayı tercih ederim, SS'in yazılımının çok daha iyi olduğunu belirtmem yeterli olur sanırım. MH670'de pil durumunu göremezken Arctis 1'de görebiliyorsunuz, benim için en büyük + budur.

SS.png


CM-MH670-06-640x360.jpg


SES KALİTESİ (MÜZİK/DİZİ/FİLM):
Ayrı ayrı yazma gereği duymuyorum, aralarında çok belirgin bir fak yok ancak müzik konusunda MH670'in basları bir tık daha vurucuyken Arctis 1 daha dengeli bir ses sunuyor, genelde rap dinleyen bir insanım. Açıkçası iki kulaklıkla da müzik dinlerken oldukça keyif aldım ancak Arctis 1'in sesleri dengeli olmasından olsa gerek daha doğalmış gibi bir hissiyat verdi.

SES KALİTESİ (OYUN):
Oyun kısmında net bir şekilde kazanan Arctis 1 diye düşünüyorum. Yanlış anlamayın, MH670'de oyun kısmında oldukça iyi ancak ayak seslerini duyma konusunda Arctis 1 açık ara önde, ayak sesleri çok daha isabetli bir şekilde duyuluyorken yönlerde çok daha tutarlı bir şekilde anlaşılıyor.

MİKROFON:
- Arctis 1'in mikrofon kalitesi SteelSeries beyimize yakışır şekilde oldukça iyi, sesi gayet temiz bir şekilde veriyor. Mikrofonun kendisinde bildiğim kadarıyla fiziksel bir gürültü engelleyici mevcut.
- MH670'in mikrofon kalitesi biraz daha geride kalıyor, sesler bir tık daha kaba ve olgun çıkıyor. Sesim ince olduğu için işime gelmiyor değildi.

GARANTİ:
- SteelSeries ile ilgili bir garanti işim olmadı, daha önce Arctis 5 kullanmıştım ancak garantilik bir durum olmadığı için deneyimlemedim ne yazık ki, insanlar genel olarak garanti servisine ulaşmanın ölüm olduğundan şikayet ediyordu.
- MH670'i mikrofonu bozulduğu için garantiye göndermiştim, garanti süreci biraz yavaştı ama sonuç güzeldi, iade ya da değişim önerdiler, değişim aldım. Şimdi ise talihsizliğime yine mikrofonu bozuldu, bu sefer iade alacağım, sonuçta Arctis 1 aldım. Garanti servisinde herhangi bir yedek parça bulunmadığı için şikayetleriniz test ediliyor ve doğrulanırsa değişim/iade kararı çıkarılıyor, Cooler Master global müşteri hizmetleri dediğinde pek inandırıcı gelmemişti, "Burası Türkiye." demiştim ama gayet memnun kaldım.

İŞLEV/KULLANIŞLILIK:
- Arctis 1X Wireless modelimiz mobil, bilgisayar, Xbox cihazlara tamamen kablosuz, 3, 5mm destekleyen tüm platformlara ise kablolu bir şekilde bağlanabiliyor. Verici Tip C girişli olduğu için telefon için ekstra bir dönüştürücü gerekmezken bilgisayar ve Xbox için USB to Tip C dönüştürücü ile bağlanabiliyor, kutu içeriğinden çıktığı için sorun yaşamazsınız. MH670 arızalanınca direkt Arctis 1X almamın sebebi zaten Xbox Series S kullanıcısı olmamdı, sebebini MH670'in kısmında anlatacağım. Mobil platformlara uyumlu tasarlandığı için güç tuşunu kullanarak müzik durdurma, atlama tarzı şeyler de yapabilirsiniz, bunu çok beğendim açıkçası.
- MH670 ise mobil ve bilgisayara kablosuz, 3, 5mm destekleyen platformlara ise kablolu bağlanabiliyor, bunu demeden geçmek istemiyorum; Kablosu çok kaliteli ya, bir 3, 5mm kablo bu kadar güzel olabilir mi? Şahane bir şey, keşke ayrıca üretip 50-60-70TL vesaire ne kadara isterlerse piyasaya sürseler. Telefona, kutudan çıkan dönüştürücü ile bağlayabilirsiniz, vericisi USB girişli. Ancak kablolu bağlama kısmı pek iyi değil çünkü ürünü kablolu bağladığınız anda o gürültü önleme vesaire direkt kapanıyor, bu da belli bir seviyeden sonra kulaklıktaki sesin karşıya yansımasına yol açıyor. Kablosuz şekilde kullanırken iki üründe de karşıya hiçbir şekilde ses iletmiyor, kimsenin değinmediği ama kullanıcı için çok önemli olan bir detay olduğunu düşünüyorum. Arctis 1'i kablolu kullanmadım henüz, PS4 alırsam belki kullanırım.

PİL:
Söyleyecek pek bir şey yok. İkisi de aşağı yukarı aynı pil süresine sahip.

KABLOSUZ ÇEKİM MESAFESİ:
MH670KULlanırken kesilmeler olan mesafede Arctis 1 ile bir sorun yaşamadım, Arctis 1'in mesafesi daha iyi diyebilirim. Bolca duvar, yüksek ve geniş eşyalar olan bir evde yaşıyorum, kulaklığı kafamda tuttuğum maksimum mesafe genelde 12-14 metre kadar oluyor.

KÜÇÜK AMA BENİM GİBİ TAKINTILI OLANLAR için ÖNEMLİ DETAYLAR:
Burada aslında iki üründe de biraz rahatsız olduğum durumdan bahsedeceğim.
Bu ürünler kablosuz, dolayısıyla pili bitmeye yakın uyarı vermesi gerekiyor. Peki bu uyarının %'de kaçta geleceğini, hangi ses seviyesinde olacağını, kaç dakika/saniye aralıklarla uyarı vereceğini bizim ayarlamamızı sağlamak bu kadar zor mu ya? Fiyata 10 dolar ekle gerekirse de biz yapalım şunu. Tahminimce %15'e falan geldiğinde bu uyarıyı veriyor kulaklıklar, sürekli "Düdüt" sesini duymak inanılmaz rahatsız edici oluyor. MH670'de bu ses çok daha yüksekti ve gerçekten çok rahatsız ediyordu ancak sesin yüksekliği önemli değil, ayarlanabilir olmaması rahatsız edici. Ya da belli bir yüzdeden sonra en azından %5, %4 tarzı sesli uyarılar gelsin ama o "Düdüt." sesi gelmesin.
Son olarak, şu lanet cihazlara neden Tip C ile şarj desteği vermiyorsunuz? Neden artık kimsenin kullanmadığı tip girişleri kullanmaya devam ediyorsunuz? Pahalı olduğunu düşüneceğimde artık yeni çıkan en dandik telefonlarda bile olan bir giriş nasıl pahalı olabilir ki? Ekle 5 dolar ama şu ucu değiştirin be.
Neyse ağlama seansım bitti, puanlamalara geçelim.

GENEL PUANLAMA (10 Üzerinden):

MH 670:

  • SES: 8
  • RAHATLIK: 6
  • YAZILIM: 6
  • MİKROFON: 7
  • PİL: 8
  • TASARIM: 8, 5
  • İŞLEV: 7
  • FİYAT/PERFORMANS ORANI: 9

Arctis 1X:
  • SES: 8, 5
  • RAHATLIK: 8
  • YAZILIM: 7
  • MİKROFON: 9
  • PİL: 8
  • TASARIM: 8
  • İŞLEV: 9
  • FİYAT/PERFORMANS ORANI: 9

ORTALAMA VE KAZANAN:

  • MH 670: 7, 5
  • Arctis 1X: 8, 25

KAZANAN: STEEL SERIES Arctis 1X Wireless
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı