Çözüldü 5700 XT fanları duruyor ve siyah ekran veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

alixer13

Hectopat
Katılım
3 Eylül 2020
Mesajlar
34
Merhabalar,
Siyah ekran sorunu ile karşılaşıyorum. Bazen bilgisayarı yeni açtığımda, bazen oyun oynarken, bazen de ekran kartına Benchmark testi yaparken bu sorunu yaşıyorum. Bazen de yukarıda bahsettiğim durumların hiçbirinde bir sorun yaşamıyorum. İngilizce ve bu forumda olan kaynakların hemen hemen hepsini okudum ve çözümleri denedim ama hiçbir sonuç yok. Donanımsal bir hata mı var? Sistem sadece 4 aylık.
Sorunu çözmek için yaptıklarım:
1) DDU ile ekran kartı sürücülerini tamamen temizleyip en güncel sürücüleri AMD'nin kendi sitesinden kurmak. Neredeyse denemediğim sürüm kalmadı (WHQL ve optional olanlar).
2) En güncel BIOS ve chipset driverlarını kurmak. Windows'da güncel durumda.
3) Adrenalin sürücüsünün belirttiği kadar undervolt, -30MHz, -50MHz.
4) Adrenalin uygulaması olmadan en güncel sürücüleri kurmak.
5) Ekstra iki fan taktım kasamın üst tarafına. Kesinlikle ısınma sorunu olduğunu düşünmüyorum çünkü sistem yük altında olmadığında da bu hatayı alıyorum. Ekran kartım yük altında maksimum 74 dereceyi görüyor. Sadece Memory Junction Temperature 80'leri görüyor yük altında.
6) Windows Memory test özelliğini kullandım ve sorun çıkmadı.
7) CPU'ya da undervolt yaptım.
8) BIOS'tan otomatik olan PCI'ı, Gen 3 olarak değiştirdim.
9) XMP özelliğini BIOS'tan kapattım.
10) Hatta en son ekran kartını anakarttan söküp tekrar taktım.
11) Başka deneyip de unuttuğum çözümler kesin vardır.
Sistem özellikleri:

Sistem.png

Hata kodu:

Hata kodu.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Yok MSI Mech OC'in kendi stok soğutucusu. Sadece videodaaki sesle aynı olduğu için gönderdim. İlginçtir, Coil Whine sesine de benzemiyor.

Ben de şaşırıp mesajı editlemiştim. O zaman fan hızını biraz arttırın düzelmiyor ise fan motoru arızalı ya da sürtme var. Biraz elle kartın arkasından destek yapın yukarı doğru belki sarkıyorsa kart anakarttan VGA holder ile kurtarabilirsin.

PSU ne aldınız acaba?

Bir de şemadaki gibi bağlayın rüca ederim. Ayrı ayrı çift kablo ile.

d7Eb8p.jpg
Merhaba sanırım sorun tamamen çözüldü? Geçmiş olsun.
Evet çözüldü. Problem ekran kartının yeteri kadar güçle beslenmemesiymiş. Bugün tek PCI E kablosuyla deneme yaptım ve benchmark sırasında ekran kartı bir kaç saniyeliğine durdu, tekrar iki ayrı kablo kullanınca çözüldü. İki ayrı kablo ile 5-6 gündür kullanıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım, bu saatten sonra da sorun yaşayacığımı zannetmiyorum. Tekrardan teşekkür ederim çözüm için.
 
Önce şuradaki işlemleri dene bir istiyorsan çünkü sıkıntı driver'lardan da kaynaklı olabilir. Eğer bunları denedikten sonra hala sıkıntı yaşıyorsan o zaman güç kaynağında sorun olabilir.

Merhabalar,

Güç kaynağımı değiştirdikten ve 2 tane PCI Express kablosu kullandığımdan beridir hiçbir sorun yaşamıyorum. Bugün iki PCI Express kablosu yerine bir tane ile deneyeyim dedim ve sonuç hüsran. Valley Benchmark sırasında ekran kartı 3-4 saniyeliğine durdu, ben de çok zorlamamak adına bilgisayarı hemen kapatıp tekrar iki tane PCI Express kablosu kullandıktan sonra benchmark sırasında hiçbir sorunla karşılaşmadım. Elinde 5700 XT ekran kartı olan ve bu durumdan muzdarip arkadaşlar mutlaka iki ayrı PCI E güç kablosu kullansın. Hatta belki eski güç kaynağımla da iki ayrı kablo kullansam sıkıntı yaşamayacaktım ama denemediğim için bir şey diyemem. Aşağıya da bu sorunun çözümünü anlatan bir video bırakıyorum.
İki ayrı kablo videosu
Dostum bende de aynı ekran kartı var sorunlarımız aynı ekran kartı güç giriş fotoğrafı nı attım sanırım senin bahsettiğin gibi bi bağlantı söz konusu bu kabloyu iptal edip PSU'dan alacağım ayrı ayrı PCI Express dediğin kabloyla bağlantı yapacağım doğru mu?
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Kart Girişi.jpg
    Ekran Kart Girişi.jpg
    108,7 KB · Görüntüleme: 77
Dostum bende de aynı ekran kartı var sorunlarımız aynı ekran kartı güç giriş fotoğrafı nı attım sanırım senin bahsettiğin gibi bir bağlantı söz konusu bu kabloyu iptal edip PSU'dan alacağım ayrı ayrı PCI Express dediğin kabloyla bağlantı yapacağım doğru mu?

Aynı kablodan PSU'da bir tane daha olması lazım. Eğer yoksa yapamazsınız. Varsa 2 kablo ile tek tek besleyin ekran kartının güç soketlerini.

Not bunu yapmak kullandığınız PSU modelinin kurtaracağı varsa ancak işe yarar (tabi sorun farklı bir bileşen arızası olmamalı) aksi halde konuda önerilen PSU modeli (High Power performance GD 750W Gold denenmiş üründür 5700XT ile uyumsuzluk yapmayan modeldir) minimum olmak üzere kaliteli yeni PSU almalısınız.
 
Son düzenleme:
Aynı kablodan PSU'da bir tane daha olması lazım. Eğer yoksa yapamazsınız. Varsa 2 kablo ile tek tek besleyin ekran kartının güç soketlerini.

Not bunu yapmak kullandığınız PSU modelinin kurtaracağı varsa ancak işe yarar aksi halde konuda önerilen PSU modeli (High Power performance GD 750W Gold denenmiş üründür 5700XT ile uyumsuzluk yapmayan modeldir) minimum olmak üzere kaliteli yeni PSU almalısınız.
Eğer bahsettiğin ikinci kablo varsa işaretlediğim yerdeki kabloyu çıkartıp onu mu takacağım ?
 

Dosya Ekleri

  • InkedEkran Kart Girişi2_LI.jpg
    InkedEkran Kart Girişi2_LI.jpg
    108,9 KB · Görüntüleme: 69
Dostum bende de aynı ekran kartı var sorunlarımız aynı ekran kartı güç giriş fotoğrafı nı attım sanırım senin bahsettiğin gibi bi bağlantı söz konusu bu kabloyu iptal edip PSU'dan alacağım ayrı ayrı PCI Express dediğin kabloyla bağlantı yapacağım doğru mu?
Evet iki ayrı PCI Express kablosu olması gerekiyor, tekli Y şeklinde olan kablo değil. Geçmiş olsun
PSU'da ekran kartına takılması için başka kablo yok ne yapmam gerekiyor Bilgisi olan var mı ?
Muhtemelen o güç kaynağının değişmesi gerekiyor. Başka bir güç kaynağı ile deneyin lütfen
 
PSU'da ekran kartına takılması için başka kablo yok ne yapmam gerekiyor Bilgisi olan var mı ?
Piyasada 2xMOLEX'i PCIe ye veya CPU güç kablosunu PCIe ye çeviren kablolar var. Onlardan bulmanız gerekir. Tabii CPU'yu PCIe ye çevirince Molex'den anakartı beslemek için bir de CPU kablosu almak gerek... Karmaşık geldi ise ... en iyisi PSU almak :)
 
Piyasada 2Xmolex'i PCI-e'ye veya CPU güç kablosunu PCI-e'ye çeviren kablolar var. Onlardan bulmanız gerekir. Tabii CPU'yu PCI-e'ye çevirince Molex'den anakartı beslemek için bir de CPU kablosu almak gerek... Karmaşık geldi ise ... En iyisi PSU almak :)

O kablolar eriyebilir diyorlar doğru mu acaba?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı