Çözüldü Ekran kartı PCB üzerindeki bileşenlere zarar vermeden nasıl temizlenir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Erdinç 31

Kilopat
Katılım
6 Eylül 2015
Mesajlar
732
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bugün ilk defa kasanın içini açıp detaylıca temizledim fakat benim MSI marka ekran kartımın üzerinde eski ekran kartım ASUS gibi bir plakası bulunmuyor. Dolayısıyla üzerinde direkt bileşenlere toz konuyor ve bu toz üfleyip giden tarzdan toz değil. Peçete ile silmeye kalkınca da kesiyor peçeteyi, aynı şey GPU çevresinde de geçerli. Termal macunu kazıyamadım bir bileşene zarar gelir korkusuyla GPU çevresinde biraz atık kaldı. O bir sıkıntı yaratmaz sanırım, bilen varsa yazsın ama alkol dışında nasıl temizlerim ben bu tozları ya da macunları bilen var mı? Alkolün çeşitleri fark eder mi? Mesela izopropil alkol iletken ya da metil alkol yalıtkan diye bir durum var mı?
 
Çözüm
Öncelikle iletkenlik durumu ekran kartında güç yokken bir şeyi değiştirmez. Yani yanlışlıkla iletken olan bir şey ile temizlediğinde, kuruması için yeterli kadar bekletirsen bir zararı olmaz. @Kemânkeş- 'in bahsettiği gibi izopropil alkol temizlik için idealdir.
Öncelikle Mastergel Maker ya da Mastergel Pro olabilir. Mastergel Maker Pro diye bir ürün yok diye biliyorum. Mastergel Maker ise, bu benim yıllardır kullandığım bir ürün ve bahsettiğin gibi yoğun ve katı bir şey değil. Keza Pro versiyonunun da öyle olacağını sanmıyorum. Belki çok beklemiştir, son kullanma tarihi geçmiştir ya da çakması denk gelmiştir diyeceğim ama bilemedim. Maker versiyonu bariz çok daha kaliteli olmakla birlikte Pro versiyonu da üst seviye macunlar arasında. Bu durumda herhangi bir zarar vermeyecektir.

Tabii ki bu fazla sürdüğün gerçeğini değiştirmiyor. Termal macunun amacı iki metal plaka arasındaki gözle görülmeyen kılcal boşlukları doldurup daha iyi ısı iletimi sağlamaktır. Fazla sürmen daha fazla ısıyı ileteceği anlamına gelmiyor. Aksine ne kadar ince sürersen o kadar yastıklama görevinden vazgeçip ısıyı iletmeye başlayacaktır. Yani şuanki durumunda her ne kadar termal macunun kaliteli olduğu için ekran kartına direkt olarak bir zarar vermeyecek olsa da, ısıyı iletmek yerine yalıtacağı için, dolaylı yoldan uzun sürelerde zarar verecektir.
Bu sabah tekrar açıp bi güzel temizleyip sürdüm. İnce zar halinde yaptım ortasına da pirinç tanesi kadar koyup kapattım. Elektrik olmadığında iletken bir madde sürsemde bir şey olmayacağını söylediğiniz için teşekkür ederim bu çok yararlı oldu. Maker versiyonu benimki.
Kusursuz olmasa da tertemiz oldu.
 

Dosya Ekleri

  • WhatsApp Image 2020-10-28 at 22.01.05.jpeg
    WhatsApp Image 2020-10-28 at 22.01.05.jpeg
    156,7 KB · Görüntüleme: 75
  • WhatsApp Image 2020-10-28 at 22.01.06.jpeg
    WhatsApp Image 2020-10-28 at 22.01.06.jpeg
    179,4 KB · Görüntüleme: 78
Bu sabah tekrar açıp bi güzel temizleyip sürdüm. İnce zar halinde yaptım ortasına da pirinç tanesi kadar koyup kapattım. Elektrik olmadığında iletken bir madde sürsemde bir şey olmayacağını söylediğiniz için teşekkür ederim bu çok yararlı oldu. Maker versiyonu benimki.
Kusursuz olmasa da tertemiz oldu.
Gayet güzel olmuş, eline sağlık.
 

Geri
Yukarı