Çözüm: Iomega ix2-200 Sürekli Yanan Beyaz Işık Sorunu

Katılım
12 Haziran 2011
Mesajlar
14.298
Makaleler
3
Çözümler
6
Yer
Nebuchadnezzar
Daha fazla  
Meslek
Judge Dredd
Iomega ix2-200 uygun fiyatlı ve Linux tabanlı bir NAS sunucusu.

Cihazda bir bootloader mevcut. Bootloader, sabit disk üzerinde yer alan 2 GB'lık Linux'u çalıştırmaya yarıyor. Sabit diski değiştirdiğinizde ise Linux devreye girmediği için cihaz çalışmıyor ve öndeki beyaz ışık sürekli yanıp sönmeye başlıyor.

Yeni takılan diskleri cihazla birlikte kullanmak için diskleri Linux altında RAID1 olarak hazırlamanız gerekiyor.

Bu rehberde diskleri ix2-200 için uygun hale getirebilmek için Knoppix Linux V6.7 ve SATA USB adaptör kullandık. tabi Knoppix destekliyorsa doğrudan anakartınızdaki SATA portlarını da kullanabilirsiniz. İşlem esansında gireceğiniz komutların hangi diske işlem yaptığına çok dikkat edin zira yanlış diske işlem yapabilir ve diskteki verileri silebilirsiniz.

Knoppix'i buradan (KNOPPIX_V6.7.0CD-2011-08-01-EN.iso) indirin. Daha sonra Unetbootin ile Knoppix ISO'unu USB belleğe yazın ve bilgisayarınızı USB bellekten başlatın. Alternatif olarak ISO dosyasını CD'ye yazabilirsiniz.

Başlamadan önce: Bütün risk size aittir. Bu işlem cihazınızı garanti dışı bırakabilir!

Rehber:

1- Chromium ile ix2-200-2.1.25.229-files.7z.001 ve ix2-200-2.1.25.229-files.7z.002 dosyalarını /tmp klsörüne indirin. (Site açılmazsa ayarlardan JavaScript'i devreye sokmanız gerekiyor demektir.)

2- Araç çuğundan Terminal Emulator'ı çalıştırın ve aşağıdaki komutları sırasıyla girin.


Kod:
su root
cd /tmp
7z x ix2-200-2.1.25.229-files.7z.001
tar xvvf ix2-200-2.1.25.229-files.tar 
rm -f ix2-200-2.1.25.229-files*[/FONT][/COLOR]

Şimdi inen dosyalar sabit diske atılmaya hazır.

3- SATA-USB adaptörünüze, NAS cihazına takacağınız diski takın. dmesg komutunu girerek diskin aldığı kimliği öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak Gparted ile de bu bilgiyi edinebilirsiniz. Bizim örneğimizde diski sdb kimliğine sahipti. Bu yüzden yazı boyunca disk komutlarında sdb kullanacağız. Şimdi hala açık olan konsolda fdisk /dev/sdb komutunu girin.

4- p<enter> komutunu girerek disketi bölümleri listeleyin. herhangi bir bölüm varsa o<enter> komutuyla diskteki bölümleri silin.

5- n<enter>' komutunu kullanarak diskte yeni bir bölüm oluşturun. p seçeneğini seçerek bölümü primary, yani birincil yapın. Sonrasında bölümü '1', başlangıç silindirini '1' ve son silindiri de '254' olarak ayarlayın. 'p<enter>' komutu ile yeni oluşturduğunuz bölümü kontrol edin. Eğer aygıt kimliği 83 değil ise 't<enter>' komutu ile bunu hex code '83' olarak ayarlayın.

6- w<enter> komutu ile yaptığınız değişiklikleri kaydedin.

7- Şimdi bu bölümü RAID kullanımı için hazırlamamız gerekiyor.Aşağıdaki komutu kullanarak diski bozuk bir RAID1'in parçasıymış gibi ayarlayacağız.

Kod:
mdadm --create --verbose --metadata=1 /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sdb1 missing

Çıkan uyarıyı y<enter> ile onaylayın.

8- Şimdi bu yeni diski ext2 dosya sistemi ile biçimlendirelim.

Kod:
mkfs.ext2 /dev/md0

9- Knoppix'te yapacağımız son işlem, az önce hazırlamış olduğumuz dosyaları sabit diske kopyalamak olacak. Bunun için de aşağıdaki komutu gireceğiz:

Kod:
mount /dev/md0 /mnt/cp -rf /tmp/ix2-200-2.1.25.229-files/* /mnt/syncumount /mnt/

10- Şimdi ilk disk ile işimizi bitti. ix-200'e takacağınız ikinci diski de temizlemek gerekiyor. Diskte yer alan bütün bölümleri silmelisiniz. Bunun için diski SATA-USB adaptörüne takın, aldığı kimliği öğrenin ve sadece 3. 4. ve 6. adımları uygulayarak diskte yer alan bölümleri silin. fdisk'i çalıştırmadan önce konsolda su root komutu ile root olmayı unutmayın.

11- Şimdi bilgisayarınızı kapatıp Windows'a dönebilirsiniz. Iomega StorCenter ix2-200'ü ayarlayacağımız için tarayıcınızı açın. Biz bu işlem için Chrome 13 kullandık.

12- NAS cihazınıza sadece ilk diski takın ve cihazı çalıştırın. Ağ kablosunun cihaza takılı olduğundan emin olun. Cihazın boot etmesini bekleyin. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız yaklaşık iki dakika sonra yanında ünlem işareti olan ışık kırmızı yanıp sönmeye başlayacaktır.

13- ix2-200, modeminizden bir IP istemiş olmalı. Modeminizin arabirimine girip cihazın aldığı IP'yi öğrenin. Cihazın MAC adresi "00: D0: B8" ile başlıyor.

14- Bizim örneğimizde cihaz 192.168.1.2 adresini almıştı. Chrome'u açıp adres satırına 192.168.1.2 yazıp Enter'a bastık ve karşımıza cihazın kurulum ekranı geldi. Kurulum sihirbazını bitirip cihazın yazılımının yeniden başlamasını sağlayın.

15- Şimdi arabirimden Dashboard'a geçin. Burada bir uyarı göreceksiniz: "The Iomega StorCenter device is degraded and data protection is at risk." Önde yanıp sönen kırmızı ışığın nedeni de bu. Endişelenmeyin, bu zaten olmasını beklediğimiz senaryo idi.

16- Cihazı kapatın ve ikinci diski takıp yeniden başlatın. Cihaz aynı IP'yi alacak fakat bu defa ünlem işaretinin yanında beyaz ışık yanacak.

17- Tarayıcıdan yine cihaza bağlanın. Eğer "Data Protection is being reconstructed" ibaresi yazıyorsa IX2-200, ikinci bölümü oluşturmuş demektir. Artık cihazla işiniz bitti. Cihazdaki yeni disklerinizin keyfini çıkarın. Eğer yukarıdaki uyarının yerine sistem, "2 new drives with existing data have been added to your Iomega StorCenter device." uyarısı veriyorsa bir sonraki adıma geçin.

18- Eğer şu hatayı alıyorsanız: "2 new drives with existing data have been added to your Iomega StorCenter device./ Halihazırda bilgi içeren iki disk Iomega StorCenter cihazınıza eklendi" ve mavi bir dairenin içinde "i" harfi varsa mesajın üzerine tıklamayın! Eğer bunu yaparsanız, ix2-200 iki diski de komple silecek ve az önce oluşturduğunuz, içerisinde cihazın Linux işletim sistemi yer alan bölümü de uçuracaktır. Sonuç olarak bu işlem ix2-200'ü brick edecek ve siz de yukarıdaki işlemleri tekrar yapmak zorunda kalacaksınız.

Diskleri kurmak yerine Settings -> Disks -> Manage Disks -> Erase Disks yolunu izleyin. Üstteki onay kutusunu işaretleyip Quick Erase'i seçin ve Apply diyerek işlemi başlatın. ix2-200 30 saniye sonra yeniden başlayacak ve 3-4 dakika sonra da kurulum sihirbazını başlatacaktır. Sihirbazı yeniden bitirin. Dashboard'a döndükten sonra tek göreceğiniz mesaj "Data Protection is being reconstructed" olacaktır. IX2-200, ikinci bölümü de oluşturduğuna göre artık işlem bitmiş demektir.

Verilerin yeniden oluşturulması RAID1'de her 250 GB bölüm için 1 saat sürebilir. Bu esnada siz de paylaşılan alanı kullanmaya başlayabilirsiniz. Sisteme farklı kullanıcılar ekleyebilir veya ayarları değiştirebilirsiniz. Cihazı kapatıp açtığınızda RAID1 işlemi kaldığı yerden devam edecektir.

Eğer SSH erişimi istiyorsanız http://ix2-200'ün-IP-adresi/support.html adresine girin ve etrafta dolaşmaya başlayın. Kullanıcı adı root, şire ise soho. Eğer arabirime ulaşmak için bir şifre belirlediyseniz bu şifreyi soho ile birleştirmelisiniz. mesela sohoabc123 gibi.

Kaynak: Iomega ix2-200 bad flash recovery and HDD replacement - Zep en de Kunst van het Computeronderhoud
 
Uyarı! Bu konu 13 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı