Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?

Kesinlikle çok gezen bilir. Okuyan kişiler tabii ki çok bilgiye sahip olur ama detay konusunda pek bilgi sahibi olamazlar. Çok gezen biri orada ki olayı en ince ayrıntısına kadar canlı bir şekilde gördüğü için okuyan kişiden daha şanslı. Oradayken bilgi edinmek veya tahmin etmeye çalışmak beyni daha çok geliştirir bana göre. Hem görerek hem yaşayarak yapmış oluyor. Okurken sadece hayal kurarsın. Daha fazlası için orada olman gerekir. İşte çok gezen de orada olmuş oluyor zaten..
 
Bizler, okulda teorik bilgiler öğreniyoruz. Mesela iki öğrenci olsun, birisi Fen Lisesi'ne bir diğeri ise Endüstri Meslek Lisesi'ne gitsin. İkisininde elektrik dersi var. Fen Lisesi'nde Fizik dersi altında, Endüstri Meslek'te uygulamalı olarak öğretiyorlar. Şimdi, hayatında hiç elektrik ile uğraşmamış bu iki öğrencilerden Fen Lisesi'ne giden öğrenci belki de, basit bir yanıp sönen lamba devresi yapamayacak. Neden? Çünkü o teorik bilgiyi öğrendi. Ancak Endüstri Meslek Lisesi'ne giden öğrenci direkt, uygulamalı olarak öğrendi. Çok gezen bilir.
 
Öyle çok gezgin biri değilim ama kendi çapım da bu yaz otostopla bir çok il gezmiş biri olarak; Gittiğiniz şehrin medya da ve TV'ler de gösterildiği gibi olmadığını kültürün den tut yaptığı davranışların bile ayrı bir dünya olduğunu, yörede ki şivenin TV'ler de ki salak saçma dizilerle alakası olmadığını öğreniyorsunuz ve bunları da kitaplardan öğrenmeniz çok zor. Çok gezen bilir.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı