Çok Gezen mi Bilir Yoksa Çok Okuyan mı?

Çok okuyan teorik olarak çok bilirken çok gezen pratik olarak çok bilir. İkiside tek başına yeterli değildir.
 
İlber hoca bu konuda "Çok gezen daha iyi bilir." diyor ama muhtemelen gençlerin hayatına hareket katması, hobi edinmesi, boş işlerle uğraşmak yerine bilgi edinmesi, bir şeylere ilgi duyması ve bundan yola çıkarak kendilerini keşfetmesi yahut erkenden evlenmemesi için diyordur. Yoksa o da biliyor çok kitap okuyanın daha iyi bildiğini. Bana kalırsa ikisi de bilir ama okuyan konuya hakimdir. Mesela Stephen Hawking'i bi bilmek vardır, bir de tanımak vardır.

KaraKartalw coğrafi keşifler tadında kitaplar ve seyahatnameler bu tip konularda çok fazla sürükleyicidir. Kitabı sevmişsem ve not alarak okuduysam unutacağımı sanmıyorum. :)
 
Bir haftada bir şehri çok rahat gezebilirsiniz ama iyi bir okuyucu değilseniz o şehir için yazılmış yüzlerce kitabı yada bir kaç kitabı 1 hafta içinde okuyamazsınız.
Yani paran varsa gez abi paran yoksa da gezebilirsiniz otostop çekin abi gezin benden tavsiye.
 
Konuyu ben hortlatmadım ama fikrimi söyleyeyim: Bence okuyan daha çok bilir.
Eğer gezen daha çok bilseydi Şryma Subaşı İlber Ortaylı'dan daha çok bilirdi.
 
İlber Ortaylı'yı Şeyma ile falan karşılaştırmak bile o adama ayıp olur. Üniversitede konferanslarında çok dinledim İlber hocamı. Dünyaya böylesi gelmez başka. En azından Türkiye'ye.
 
Babam denizciymiş gençken bir çok yeri gezmiş. Orta okul mezunu ancak genel kültürü çok yüksek bir adam:) Bence gezen daha çok bilir, kitaptan okumaklan gezmek bambaşka şeyler.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı