Çok kitap okumanın sınava katkısı nelerdir?

Lise ikiye geçmiş olan bir insana kitap okuma onun yerine paragraf çöz diyorlar ya şaka gibi.
Kitap okumanın sınava gayet faydası olur, TYT sınavlarında Türkçe paragraf sorularının çoğunluğu paragrafta anlam. Hızlı okumanı geliştirmesi bir yana, okuduğunu anlayabilmeni sağlar. Uzun cümleli paragrafları okurken cümleden kopmadan devam edebilmeni sağlar.
Sınava olan faydasının yanı sıra kişisel, akademik her türlü gelişim için de çok güzel bir alışkanlık kazanmış olursun ve güzel bir genel kültür birikimi kazanırsın. Günde 40, 50 ne kadar okuyabiliyorsan oku. Emin ol her anlamda faydasını görürsün.
 
Ne gibi faydası olur?
Hocam kitap okuyormuşsun gibi düşün. Ama bu kitap sınava yönelik. ÖSYM son yıllarda öğrencilerin olayı yorumlamasını istiyor. En basitinden bir matematik sorusu bile hikaye içinde veriliyor. Hem soru tiplerine hem de sınav süresine alışırsınız. Ek olarak son zamanlarda yabancı kelimelerin ağırlıklı olduğu paragraflar veriliyor. Alışmak için bilimsel makaleler de okuyabilirsin.
 
Kitap okumanın katkılarını sadece sınava yönelik düşünülürse bir katkısı olmaz. Kitap okumak genel kültür, anlama, yorumlama, göz alışkanlığı bazı kişiler okudukça uykularının geldiğini söyler, göz alışkanlığı maddesi bu yüzden var. gibi bir çok fayda sağlar. Sınavda da bol bol yazı okuyacaksınız. Gerek paragraf soruları, gerek diğer derslerdeki hikayeleştirilmiş sorular. Okuyun, bir zarar görmezsiniz.
 
Paragraf çözmek Türkçe dersine daha fazla katkı yapacaktır, diğer derslere de aynı şekilde faydası dokunur fazlaca. Kitap okumaktan ise zarar gelmez. Kitap okursan uzun paragraflara alışırsın. Özellikle Matematikte o yeni nesil sorularda yazı kalabalığı gözünü korkutmaz, dönüp bir daha okuma ihtiyacını daha az hissedersin(bu da sana vakit kazandırır). Kitap okumanın onlarca faydası var Genel kültür mesela buna örnek.

Çok kitap okumak marifet değildir bu arada. Çok kitap okuyarak sınavdan tam not çekilseydi, 1 yılda 100 tane aşk romanı okuyup hava basan beyni çürütülmüşler derslerde başarılı olurdu. Çevrende örneği vardır mutlaka bu sıfatların.

Kısaca hem kitap oku hemde paragraf çöz. Fakat sınav zamanı paragrafa ağırlık ver. Zaten sınav zamanı kitap okumaya fazla vaktin olmayacak. Okumak iyidir.
 

Geri
Yukarı