Comet Lake işlemciyle Mojave kurulumu

  • Konuyu başlatan mvm
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 22
  • Görüntüleme 4B
Mojave için HFS yeterli oluyordu, Catalina ve sonrası APFS istiyordu sanırım. HFS olarak kurabilirseniz kurun, yükselteceğiniz zaman APFS'ye çevirirsiniz.

Bu sorunun daha önce tespit edilmiş olması ve bir çözüm önerisi paylaşılmış olması güzel.

Gerçi sanki Mac'in zaten kurulu olduğu bir cihazdaki disklerden bahsediyor gibi görünüyor yazıda ama ben Mojave kurulumu öncesi disk izlencesini de içeren menüye ulaştığımda bu çözüm önerisini deneyebilirim sanırım. Terminal uygulaması da vardıysa tabi o menüde.

Yazıda Sierra ve önceki sürümlerde APFS'nin desteklenmediği söylenmiş. Yani eğer bu disk sorununu çözemezsem Sierra kurmaya çalışmak bir çözüm olabilir gibi görünüyor.
 
Hayır, çözüm olabilir gibi görünmüyor. Sierra çok eski bir sürüm ve o sisteme muhtemelen kuramazsınız. Siz önce dediğim gibi HFS olarak kurmayı deneyin, ilerleyen zamanlarda sürüm yükseltmek istediğinizde APFS'ye formatlarsınız. Onun haricinde kurulum ekranında Terminal'e erişmek mümkün.
 
Hayır, çözüm olabilir gibi görünmüyor. Sierra çok eski bir sürüm ve o sisteme muhtemelen kuramazsınız. Siz önce dediğim gibi HFS olarak kurmayı deneyin, ilerleyen zamanlarda sürüm yükseltmek istediğinizde APFS'ye formatlarsınız. Onun haricinde kurulum ekranında Terminal'e erişmek mümkün.

Disk İzlencesinde işlem yapmadan, doğrudan kurulum seçeneği üzerinden devam ettiğimde, kurulumun yapılacağı diskin seçim ekranında tüm diskler pasif/seçilmez görünüyor, Mac için oluşturduğum bölüm dahil :(
APFS yerine ExFat formatını denedim, onda da aynı hatayı verdi, üstelik bir kez daha Windows boot edilemez hale geldi. Kaybetmek istemediğim dosyalarım harici bir diskte yedekli olduğu için tüm SSD'yi formatlayıp tek bir disk olarak Mojave kurulumuna başladım, disk izlencesinde sorun çıkmadı. Ama Monterey kurulumunda karşılaşmadığım bazı sürümcemeli kurulum satırlarının geçişini bekledim, daha doğrusu bekleyemedim. Mesaja eklediğim ekrandaki son yaklaşık 10-15 satırın akışı yarım saat veya daha uzun sürdü, dayanamayıp resetledim cihazı, neyseki USB boot menüsünde diskin adı da görünüyordu artık ve oradan boot edince Mojave'nin ülke/dil seçimiyle ilgili grafik kurulum arayüzüne ulaşabildim ve birkaç dakika içinde masaüstündeydim.

Mojave'nin masaüstünü veya genel itibariyle grafik arayüz görünümünü ve işleyişini Monterey'inkinden daha sıcak buldum.

Ama asıl derdim olan Dikte işlevi için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Evet, "Gelişmiş Dikte" seçeneği var, yani Dikte dillerinin dosyalarını indirerek internete bağımlı olmadan da dikte kullanabiliyorsunuz (Monterey'de de erişim menüsünde sesle kumanda/kontrol işlevini etkinleştirdiğinizde, dikte dillerinin dosyaları indirilebiliyor ve böylece onu da çevrimdışı kullanabiliyorsunuz) ama daha da önemlisi, Monterey'in aksine Dikte 1 dakikayla sınırlı değil, yani 1 dakika sonra tekrar başlatmanız gerekmiyor, hatta, yine Monterey'in aksine, klavye veya maus'un herhangi bir tuşuna basar basmaz Dikte durmuyor, örneğin bir kelimede düzeltme yapmak için maus ve klavye ile müdahale ettiğinizde Dikte durmuyor, tekrar başlatmanız gerekmiyor, ki bu bence ÇOK İYİ, ama gel gelelim Mojave'deki Dikte'de söylediklerimin yazıya doğru geçmesi konusunda ciddi sorun yaşadım. Monterey'dekiyle karşılaştırılamayacak derecede daha fazla sorun yaşadım bu konuda. Üstelik, söylediklerimin yazıya geçiriliş hızı bakımından da biraz problem vardı; Monterey'de ben konuşmaya devam ederken kelimeler yazıya geçiyordu, Mojave'de ise söylediklerimin yazıya dökülmesi için konuşmayı durdurmam, ara vermem gerekiyordu. USB kulaklık/mikrofonun ses ayarını açtım, kıstım falan ama önemli bir fark yaratmadı. Özellikle söylenenlerin yazıya yeterince doğru aktarılmaması meselesi benim için Monterey'i tekrar cazip hale getirdi. Bu yaşadığım sorun Hackinstosh'la, Mojave yüklemesinin, sürücülerin, kext'lerin ayarlarıyla mı ilgiliydi emin olamıyorum ama sanmıyorum. Sanki Mojave'de Dikte (Türkçe versiyonu) henüz gelişiminin erken ve biraz sorunlu bir aşamasındaymış gibi geldi bana.

1 dakikada bir veya her maus/klavye müdahalesinde Dikte'yi yeniden başlatmak zorunda olmanın benim için sinir bozucu bir durum olmasına rağmen, söylenenleri doğru tanıma/yazdırma konusu benim için çok daha önemli olduğu için, Windows + Monterey kurulumu yapmaya çalışacağım tekrar, ki sağ olsun Fjallsárlón'un ayarladığı/sağladığı EFI klasörü ve config dosyası sayesinde o konuda tekrar bir sorun yaşamam diye düşünüyorum.
Technopat'taki şu yazıyı okuyunca, Monterey'de dikte için 1 dakikalık süre sınırının aslında sadece Intel işlemcili sistemler için geçerli olduğunu üzülerek öğrendim:

 

Dosya Ekleri

  • dz.jpg
    dz.jpg
    147,4 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:

Geri
Yukarı