Cooler Master MasterKeys Pro L RGB İncelemesi

Yepyeni bir incelemeden herkese merhabalar... :)
Bugün sizlere yaklaşık 3-4 haftadır kullanmış olduğum Cooler Master MasterKeys Pro L RGB mekanik klavyesinin incelemesini gerçekleştireceğim.
İlk baştan söyleyim ürünü satın almadım. İlk açtığım kutu açılışı konusunda da söylemiştim zaten. Kuzenim bir Cooler Master set dizmek istiyordu. Daha önce MasterMouse Pro L modelini satın almıştı. Şimdi de seti tamamladı ve kulaklık olarak MasterPulse, klavye olarak da MasterKeys Pro L RGB modelini aldı. Ancak 3 haftalığına tatile gitti. Ben de ona ürünler bende dursun hem incelerim hem de güvende olur dedim. O da kabul etti. Şimdi tatilden döndü zaten. Birkaç gün içinde buluşup ona geri vereceğim.
İlk başta hemen ürünün fiyatını söylemek istiyorum. Genellikle sona bırakılır bu kısım ancak beni bilen bilir, fiyat en önemli kriterdir bana kalırsa. İncelediğim ürünleri de her zaman fiyatına göre incelemişimdir. Ürünün fiyatı zamana ve dolar kuruna göre değişmek ile birlikte, şu anda 500 TL gibi bir fiyatla mağazalarda bulabilirsiniz.

Daha önce MasterKeys Pro L RGB ve MasterPulse modelleri için bir kutu açılışı ve ilk izlenim konusu açmıştım ancak onu görmeyen birçok insanın olduğunu fark ettim. O yüzden bu incelemede de bu konulardan bahsedeceğim. Cooler Master'ın oyuncu klavyelerine baktığımızda, MasterKeys Pro L RGB modelinin en üst seviyede olduğunu söyleyebilirim. MasterKeys serisine baktığımız zaman, Pro S RGB, Pro M RGB ve Pro L White modellerini görmekteyiz. Kısaca ürünler arasında ki temel farklardan bahsetmek istiyorum. MasterKeys Pro L RGB ile MasterKeys Pro L White modeli arasında ki tek fark aydınlatmalarda. Pro L RGB modelinin, RGB aydınlatma seçeneği varken, Pro L White modeli sadece beyaz aydınlatmaya sahip. Pro S RGB modelinde de numerik tuş takımı mevcut değil. Pro M modeli biraz farklı, numerik tuş takımı var ancak yön tuşları ve onun üstünde yer alan fonksiyon tuşları yok. Farklardan bahsettiğimize göre MasterKeys Pro L RGB modeline giriş yapalım.

Kutu Tasarımı ve Teknik Özellikler:
Her incelemede yaptığım gibi, kısaca kutu tasarımından ve teknik detaylardan bahsedip, asıl önemli olan kullanıcı deneyimine geçmek istiyorum. Kutusunu ilk açtığımızda ilk başta taşıma çantası sandığım ancak sonradan olmadığını öğrendiğim bir kılıf tarzında malzeme var. Tabii hemen klavye çıkıyor karşımıza. İçinden de tuş takımlarını çıkarabileceğiniz bir aparat ve klavyenin çıkarılabilir yapıda olan örgülü kablosu çıkıyor. İlk elinize aldığınızda zaten baya ağır olduğunu hissettiriyor. Tabii içinde ki devre kartı gibi önemli materyallerin çoğu dayanıklı ve kaliteli malzemeden yapılma. Mesela içinde metal bir plaka mevcut.
Klavyenin teknik özelliklerinden bahsetmem gerekirse, Cherry MX mekanik anahtarlara sahip. Ülkemizde mavi ya da kırmızı anahtar çeşitli modelleri var. Cooler Master'ın geliştirdiği sadece bu klavyeye özel bir yazılımı var. Yani ortak bir yazılım değil. Aynı zamanda klavyede makro desteği de mevcut. Daha detaylı olarak kullanım deneyimimde açıklayacağım bu kısımları zaten. Kablosunun uzunluğu 1.5 metre ve klavyenin ağırlığı 1090 gram. Yani ortalama 1.1 kilogram olduğunu söyleyebiliriz. Klavyenin N Key Rollover özelliğinin olduğunu söyleyebilirim. Key Rollover özelliği ise, tek seferde bir klavye üzerinde basılabilecek tuş sayısını tanımlar. Zarlı klavyelerde, bu sayı genelde 6'dır. Bu klavyede ise "N" tane yanı sınır yok. Kısacası aynı anda bütün tuşlara basabilme özelliği.

Tasarım:
Cooler Master MasterKeys Pro L RGB modeli, çerçevesiz dediğimiz tasarım hatlarına sahip. Herhangi bir bilek desteği bulundurmuyor. Pek fazla yer kaplamayan ama tam boy dediğimiz, numerik tuş takımı bulunan bir klavye. Arka tarafta masa üstünde kaymaması için kauçuk malzemelerden yapılmış bir dayanıklılık sistemi var. Zaten klavye ağır da olduğu için masa üstünde klavyeyi oynatmak için fazladan efor sarf etmeniz gerekli. Öyle oyun oynarken veya günlük kullanırken hiçbir şekilde oynamıyor. Arka tarafta aynı zamanda klavyeyi yükselten ayaklar var. Keza bunların da kaymaması için kauçuk malzeme ile desteklenmiş.
Çıkarılabilir ve örgülü yapıda gelen kablodan zaten bahsetmişim. Bu benim kullanımımı etkileyen faktörlerden biri. Çünkü çalışma masamın üstünde her zaman klavye sabit durmuyor. Bazen klavyenin olduğu yere başka bir şey koymam gerekiyor ve kablonun da çıkarılabilir olması bana büyük bir avantaj sağlıyor. Rahatlıkla kabloyu çıkarıp, klavyeyi bir kenara koyup, işimi görüyorum.
Klavyenin tuş kapaklarından biraz bahsedeyim. Öncelikle birçok kişinin önem verdiği konulardan birine değinmek istiyorum. Klavye Türkçe tuş dizilimine sahip. Yani Ü, Ğ, İ, Ş, Ö, Ç tuşları var ve Enter tuşu da büyük. Yalnız şöyle bir farklılık var, Ü, Ğ, İ, Ş, Ö, Ç harflerinin dizaynı diğer tuşlara göre farklı. Ancak bu bir eksi ya da kötü değil. Sadece bahsetmek istediğim ufak bir detay. :)
Genellikle klavyeleri belli bir süre kullandıktan sonra, özellikle sık kullandığınız W, A, S, D gibi tuşların renginde bozulmalar olduğunu, kir tuttuğunu fark edebilirsiniz. Hatta Logitech'in G610 ve G810 modelinde bu problemin yaşandığını gördüm. Cooler Master MasterKeys Pro L RGB modelinde bu tarz kötü anları yaşamayacaksınız. Çünkü Cooler Master bu tuş kapakların daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması için farklı korumalar eklemiş. Keza kullandığım süre boyunca da iz bırakma gibi, kir tutma gibi kötü olaylar ile karşılaşmadım.

Aydınlatma:
Biraz da klavyenin aydınlatmasından bahsedeyim. İsminden de anlaşılacağı üzere, klavyenin RGB aydınlatması var. Her anahtarın üst tarafında ampul gibi bir ışık mekanizması var. Hepsi birbirinden tamamen bağımsız olduğu için her tuş farklı renge bürünebiliyor. Mesela yön tuşlarının bir tanesini kırmızı bir tanesini mavi bir tanesini yeşil bir tanesini de sarı yapabilirsin. Yani sizi hiçbir şekilde kısıtlamıyor. Aydınlatmanın alt tabakayı da yani tuşların arasında ki boşlukları da aydınlattığını söylemiştim zaten.
4 tane farklı profil atama imkanınız var. Numerik tuş takımının üstünde P1, P2, P3 ve P4 yazan tuşlar profiller arası geçiş yapmanızı da sağlıyor. P1 tuşuna bastığınızda kaydettiğiniz özelliklere sahip ilk profili, P3 tuşuna bastığınızda da o profile özel kaydettiğiniz özellikleri aktif ediyor. 4 tane birbirinden farklı profil atama imkanının olması gayet güzel. Sıkıldıkça değiştirirsiniz. :)
Hoşuma giden detaylardan biri de, aydınlatmayı yazılımı kurmadan da, tuşlar üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. FN tuşuna basılı tutarak sol üst tarafta yer aralan F4 butonuna sıra sıra basarak modlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Zaten F4 tuşunun üzerinde de "Mode" yazdığı için karıştırma olanağınız yok. Aynı zamanda F1 tuşundan kırmızı rengin, F2 tuşundan yeşil rengin, F3 tuşundan da mavi rengin parlaklık ayarını açıp, kısabiliyorsunuz. Kısacası birçok şey yapabiliyorsunuz yazılım olmadan.
Windows tuşu klavyenin üstünde mevcut. Yalnız oraya Cooler Master kendi logosunu koymuş. FN tuşuna basılı tutup, F9 tuşuna bastığımız zamanda Windows tuşunu kapatmış oluyoruz. Bunun da işe yarar bir özellik olduğunu söylemeliyim. Zira bu konuda sıkıntı yaşayan oyuncu da çok var.

Anahtar Yapısı ve Kullanım Deneyimi:
Cooler Master MasterKeys Pro L RGB klavyesinin bir mekanik klavye olduğunu söylemiştim zaten. Cherry firmasının geliştirdiği, Cherry MX anahtarlar üzerinde mevcut. Hem kırmızı anahtarlı hem de mavi anahtarlı modeli mevcut piyasada. Denediğim ürün ise kırmızı olan model. Yani deneyimlerim ona göre. Mavi anahtarda tamamen farklı bir kullanım senaryosu olabilir. Kırmızı anahtar genel olarak kahverngi ile beraber mekanik klavyeler arasında en sessiz olanı. Tabii sonradan çıkan ve Corsair'in modellerinde kullanılan Cherry MX Silent anahtarları saymıyorum. Çoğunlukla gördüğümüz mavi, kırmızı, kahverengi ve siyah anahtarlar arasında konuşuyorum. Şöyle söyleyeyim, en sessiz denilen mekanik anahtar bile bir membrane yani standart klavyeden sesli oluyor. Tuşa tam olarak değil, yarısına bastığınız zaman bile bilgisayar algıladığı için klavyeyi hiç yorulmadan, çok rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Aralıksız uzun saatler oyun oynamama rağmen parmaklarımda ağrı hissetmedim. Oyun oynarken gerçekten çok rahat ettiriyor kısacası.
Caps Lock, Num Lock ve Scroll Lock tuşları aktif değilken, üzerinde ki aydınlatma yanmıyor. Bastığınız zaman tuşa, yani aktifken, o zaman yanıyor. Bu da tuşun açık olup olmadığını kontrol etmek için güzel bir detay olmuş. Günlük kullanımda yani yazı yazma gibi, internet kullanımı gibi standart işlevlerde de gayet rahat. Ancak şöyle bir sıkıntı yaşadım kullanırken. Parmaklarım büyük olduğundan dolayı yazı yazarken yanlışlıkla diğer tuşlara basabiliyorum. Kırmızı anahtarlı bir model olduğu için de ufak bir basışta bile algılıyor ve yanlış yazma oranını arttırıyor. Tabii ki bu bir eksi değil. Zaten kullanılan anahtarın getirmiş olduğu avantaj ve dezavantajlarından biri. Keza bu klavyeyi alacak olan çoğu insandan oyuncu olduğu için bunu pek dert etmeyecektir. Dert edecek olanlar varsa da mavi anahtarlı modele yönelebilirler. İşte bu opsiyonun bize verilmiş olması da dediğim gibi güzel bir olay. Mekanik klavye kullanmanın verdiği hissiyattan, tuşa bastıktan sonra aldığınız geri dönüşten bahsetmeme pek gerek yok sanırım. Çünkü o kısımlar zaten muazzam. Kaliteli her mekanik klavyede bu hazzı ve hissi yaşıyorsunuz zaten.
Ekstradan bir makro tuşu yok ancak bu makro atayamayacağınız anlamına gelmiyor. Yazılım üzerinden, klavyenin tuşları üzerinden yapılıyor. Makro atamak için ilk başta FN ve F11 tuşlarına basıyorsunuz. Ardından makro atamak istediğiniz tuşa basıp, tuşa yapmasını istediğiniz komutları veriyorsunuz. Mesela "Ş" tuşuna bastığınızda "Shift" tuşunun aktif olmasını istiyorsanız, Ş tuşuna bastıktan sonra, "Shift" tuşuna basıp ardından FN ve Print Screen tuşunu basıyorsunuz. Tamamdır, makro atamış oldunuz. Makro atama ekranından çıkmak içinde FN ve ESC tuşuna basıyorsunuz. Alternatif olarak iki seçenek daha sunuyor. Makro atama yaparken gene aynı işlemleri yapıp sonunda değişiklik olarak FN ve Scroll Lock tuşuna basarsanız, Ş tuşuna bir kere bastığınızda sürekli Shift tuşuna bastığınızın komutunu vermiş oluyorsunuz yani sürekli ard arda tuşa basıyormuşsunuz gibi komut veriyor. Ş tuşuna tekrardan bir kere daha bastığımızda ise durduruyor. FN ve PAUSE tuşuna bastığımızda ise, Ş tuşuna basılı tutuğunuz zaman Shift tuşuna ard arda basıyormuş gibi komut veriyor. Kısacası bir sürü makro atama olanağınız var. Atadığınız makroyu da kaldırmak isterseniz FN ve F12 tuşuna basıp, makro atadığınız tuşa bir kere basıp kaldırabiliyorsunuz. Gene normale dönmek içinde FN ve ESC tuşuna basıyoruz.

Yazılım:
Cooler Master MasterKeys Pro L RGB klavyesinin yazılım tarafından bahsetmek istiyorum biraz. Yazılımı gayet hoş ve basit. Öyle kafanızı yoracak, ya da içinde boğulacağınız bir arayüzle gelmiyor. Bir sürü özelleştirme ve farklı atamalar yapmanız mümkün. Modlar da bahsedeceğim değişim esnasında ki hızı istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. İsterseniz en hızlıya alıp, diskotekte ki gibi ışıl ışıl yapıp, isterseniz de yavaşa alıp, huzurlu bir şekilde aydınlanmaları izleyebiliyorsunuz. Genel olarak yazılımda hangi aydınlatma modları olduğundan bahsedeyim.
-Sabit (Belirlediğiniz sabit bir renk yanıyor)
-Renk Dalgası (Dalga efekti veriyor)
-Çapraz Mod (Bastığınız tuşun çaprazında ki tuşlarda aydınlanıyor)
-Tek Tuş (Sadece bastığınız tuş aydınlanıyor)
-Özelleştirme (Her tuşa ayrı ayrı renk atayabiliyorsunuz)
-Yıldız Efekti (Aynı yıldız gibi klavyenin bazı tuşları sıra sıra aydınlanmaya başlıyor)
-Yağmur Damlası (Sanki klavyenin üzerine yağmur yağıyormuş gibi farklı tuşlar sıra sıra aydınlanıyor)
-Renk Döngüsü (Bütün klavyenin üzerinde tek renk oluyor ve sıra sıra renk değişiyor)
-Nefes (Adından da anlaşılacağı üzere nefes alıp verme işlemi gibi bir yanıp bir sönüyor)
-Dalgalı (Bastığınız tuş kendi sırasından başlayıp sağa ve sola doğru sıra sıra aydınlanmaya başlıyor. Özellikle yazı yazarken çok hoş duruyor)
-Snake (Adından da anlayacağınız gibi yılan oyunu oynayabiliyorsunuz)

Kendim kullandığım süre boyunca hangi modları kullandığımı söyleyeyim. İlk profilde renk dalgasını, ikinci profilde nefesi, üçüncü profilde dalgalı ve dördünce profilde de özelleştirme modlarını kullandım. Gündüz kullanırken 2 ve 4. profilde, yazı yazarken ve oyun oynarken 3. profilde, gece kullanırken de 1. profilde kullanıyordum.

Artılar:
+Şık ve çerçevesiz tasarım
+Dayanıklı malzeme
+Cherry MX anahtar yapısı
+Çıkarılabilir ve örgülü kablo
+Yazılım özelliğinin bulunması
+RGB aydınlatma
+Makro atama özelliği

Eksiler:
-Bilek desteği yok (Benim için pek bir problem değil ancak bunu eksi bulan insanlar olacaktır)

Cooler Master MasterKeys Pro L RGB klavyesine puanım 10 üzerinden 9. Puan kırma sebebim de, her zaman bir şeyin daha iyisi vardır. :)
İncelememin de sonuna geldik. Olabildiğince detaylı ve kafanızda ki soru işaretlerini giderecek bir inceleme olduğunu düşünüyorum ancak elbette atladığım noktalar ya da doğru anlatamadığım kısımlar olacaktır. Sorularınızı da alttan sorabilirsiniz rahatlıkla cevaplarım.
Başka bir inceleme de yeniden görüşmek üzere. :)
Fotoğraflar:
Yandan Görünüşü
IMG_20170718_130657.jpg


Tuş Kapağını Çıkarmak
IMG_20170718_130803.jpg

IMG_20170718_130809.jpg


Klavyenin Tutacakları
IMG_20170718_131128.jpg


Kablo Yapısı
IMG_20170718_131055.jpg


IMG_20170718_131143.jpg

IMG_20170718_131154.jpg

IMG_20170718_131218.jpg


Tuş Kapakları
IMG_20170718_130849.jpg


Anahtar Yapısı
IMG_20170718_130905.jpg


Profil 1
IMG_20170724_205226.jpg


Profil 2
IMG_20170724_205232.jpg


Profil 3
IMG_20170724_205251.jpg


Profil 4
IMG_20170724_205258.jpg
 
Hocam peki 120 lira fazladan verip Alloy FPS yerine bunu almak mantıklı mı? Almışken en iyisi olsun diyorum bir de CM'e karşı ayrı bir sempatim var. @Barış Tolon
 
Eğer aydınlatma istiyorum dersen, tek renkli aydınlatma hiç kesmiyor. RGB'den sonra onu net bir şekilde fark ettim. Şahsen ben CM Pro L RGB modelini alırdım. Keza birkaç gün içerisinde de kendime mavi anahtarlı olan modeli almayı planlıyorum. İlerleyen zamanlarda da mavi anahtar ile kırmızı anahtar arasında ki farklar hakkında bir yazı yazabilirim ancak detaylıca bir yazı var zaten mekanik klavyeler hakkında o yüzden çok emin değilim o konuda. Onun dışında bence pek fark yok. Makroyu pek kullanmıyorum ben zaten. Aydınlatma dışında dediğim gibi bana kalırsa pek fark yok.
 
Pro L RGB alıyorum o zaman.:) Size de hayırlı olsun, bence onun için ayrı bir konu açmanıza gerek yok.

Hayırlı olsun, memnun kalacağınıza eminim :)

Barış arkadaşımızın bahsettiği yılan oyunu modu için daha önce hazırlamış olduğumuz bir gif i paylaşmak istedim.
 

Dosya Ekleri

  • MK SNAKE GIF.gif
    MK SNAKE GIF.gif
    53,4 KB · Görüntüleme: 493

Geri
Yukarı