Cooler Master ML360R sıvı soğutmada yüksek ısı ve fan sesi

Cosuonjx

Picopat
Daha fazla  
Öncelikle iyi sosyaller,

Birkaç gün önce ML360R sıvı soğutma aldım ve kurulumu yaptım.

Kasa Corsair 5000D, işlemcei AMD 5800X.

Kurulumu üst tarafa yaptım, fanları kasanın içinden dışa hava verecek şekilde yerleştirdim, tabii radyatöre de direk hava veriyor fanlar.

İlk fark ettiğim şey ise fanların çok hızlı dönmesi ve buna bağlı olarak ses yapması. PC boştayken çıt yok ama oyuna girdiğim anda çıldırıyor.

Fan eğrisini kontrol ettim 70 derece geçince %100 çalışıyor ki normalde bu sorun olmaz ama maalesef işlemci oyunda sürekli 70 derece. Önceki hava soğutmamda da 70 derece civarındaydı ama en azından rahatsız edici bir fan sesi yoktu.

Acaba bu ısınma termal macunun uygulama şeklinden mi diye düşünüyorum ama bundan önce de hep kendim uygulamadım ama böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Bir de sıvı eklemem mi gerekli o konuda hiçbir fikrim yok.

Bir öneriniz varsa çekinmeyin.

İyi yıllar.

Sıvı eklemen gerekli değil. Herhangi bir işlemci stress testi yapıp test sırasındaki sıcaklıkları, işlemci hızını ve fan RPM'lerini gösterebilir misin? Cinebench R23 yapabilirsin.

Boştaki sıcaklıkları da belirtebilirsen iyi olur.

HWiNFO64 programını kullanabilirsin test esnasındaki istediğim bilgileri göstermek için.

Bir de pompa fanı kaç RPM'de dönüyor? Anakartında pump_fan kısmı var mı?

Yaptığın montajın fotoğrafını da at mümkünse.

Kullandığın termal macun modelini de belirt.

Teşekkürler destek için akşam eve geçtiğimde tüm soruları cevaplayacağım. Montajın fotoğrafları ile hatta videosunu da atarım bağlantıların net görülebilmesi adına.

Anakartta pump_fan kısmı var diye biliyorum oraya takmıştım zaten yanlış hatırlamıyorsam. MSI X570 Tomahawk anakart.

Macun kutudan çıkan cooler master pro idi sanırım, tüpü bulamadığım için emin olamıyorum markasına ama kutudan çıkanı sürdüm direkt.

Boştaki değerler

Stres Testi Değerleri de ekte. Bir başlangıçta aldım değer bir de bitmek üzereyken ki aradaki değişimi de görebilelim.

Son olarak montaj görsellerini de az sonra atacağım.

Montaj fotolarını da ekledim. Macunu biraz kötü sürmüşüm sanırım. Onun yerine elimdeki mastergel maker uyguladım tekrardan.

Macunu tekrar uyguladıktan sonra tekrar bir test yaptım ama değerler aşağı yukarı aynı. Ortalama yarım derece daha yüksek hatta. Aklınıza bir çözüm gelmezse sanırım iade edeceğim ve hava soğutucu ile devam edeceğim.

Dosya Ekleri

• CPU Boşta.png
    CPU Boşta.png
    214,6 KB · Görüntüleme: 92
  • Stress Test Başlangıcı.png
    Stress Test Başlangıcı.png
    314,3 KB · Görüntüleme: 84
  • Stress Test Başlangıcı 2.png
    Stress Test Başlangıcı 2.png
    265,3 KB · Görüntüleme: 68
  • Stress Test Sonu.png
    Stress Test Sonu.png
    311,4 KB · Görüntüleme: 55
  • Stress Test Sonu 2.png
    Stress Test Sonu 2.png
    262,1 KB · Görüntüleme: 70
  • IMG_20230103_184331.jpg
    IMG_20230103_184331.jpg
    199,5 KB · Görüntüleme: 66
  • IMG_20230103_184135.jpg
    IMG_20230103_184135.jpg
    189 KB · Görüntüleme: 56
  • IMG_20230103_184339.jpg
    IMG_20230103_184339.jpg
    216,3 KB · Görüntüleme: 62
  • IMG_20230103_184047.jpg
    IMG_20230103_184047.jpg
    120,3 KB · Görüntüleme: 75
Son düzenleme:
Kusura bakmayın dün ceza almıştım cevap veremedim.

Değerlerde bir sıkıntı görünmüyor. Evet yük altında normale göre biraz sıcak gibi ama sorun oluşturacak değerler değil.

Fan sesi dediğiniz gibi fan eğrisi ayarlayarak halledilebilir sanki %100 çalışmayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bir de BIOS üzerinden PBO açmış ya da overclock yapmış olabilir misin? 122W çekmiş testlerde. Bu kadar çekmemeli yanlış bilmiyorsam.

Memnun kalmazsanız iade etme şansınız varsa iade edin. Çok kaliteli bir soğutucu değil. Daha sessiz ve kaliteli soğutucu önerebiliriz bütçenize göre.

Sorun değil hocam, yardım ediyor olmanız yeterli.

Söktüm soğutucuyu bugün iade sürecini başlatacağım.

Elimdeki Scyhte Fuma 2'yi kurdum tekrar, oyunda değerleri aynı ama stress testte 80 dereceleri görüyor.

Fuma 2'de de 2 fanda birisini Pump'a birini CPU'ya takıyorum. Pump'a taktığım stress altında 1250 RPM, CPU'ya taktığım ise 300 RPM civarında. Bu neden oluyor olabilir?

BIOS'tan fan eğrisine baktım güç altında %100 ile dönmesi lazım ama nedense sadece 300 RPM.

Fuma 2 zaten güzel ve en sessiz soğutuculardan birisi. Üzerine hiç sıvı soğutma almaya gerek yokmuş aslında çok ağır renderlar almayacaksan.

Kasadaki diğer fanlarda böyle bir sorun var mı? 300 RPM çalışan fanın kablosu anakarta tek olarak mı takılı yoksa başka fanlarla birlikte çoklayıp mı taktın?

BIOS sıfırlayıp tekrar bir kontrol et.
Fan bağlantısını çıkar tak yap. Hatta iki fanın takılı olduğu yerleri değiştirip öyle dene.

BIOS'tan Pump_fan'a taktığını da CPU_FAN'a taktığını da PWM moda al DC modda bırakma.

Başka fan kontrolü yaptığın bir Windows programı varsa onu sıfırlayıp komple kaldır.

Yani fan bozulmuş olabilir, fanı taktığın yer bozulmuş olabilir ya da BIOS fan ayarlarında sorun olabilir.

Bir de elin ve gözünle kontrol et gerçekten 300 RPM'de mi çalışıyor diye. Belki değeri yanlış gösteriyor da olabilir.

Sıvı soğutucuyu umarım iade alırlar sorun çıkartmazlar.

Diğer fanlarda sıkıntı yok 1000-1800 arası dönüyor verdiğim ayarlara bağlı olarak.

300 RPM dönen direkt olarak anakart CPU_Fan girişine takılı, herhangi bir çoklama ya da ek bağlantı yok.

Pump ile CPU yer değiştirmeyi ben de düşündüm akşam eve geçince yapacağım onu. Bu kez PUMP_Fan'a taktığım yavaş dönerse belli ki fan bozulmuş ya da yine CPU_Fan yavaş dönerse ayarlarda bir sıkıntı olabilir ama fan ayarlarını sıfırladım yine aynıydı. Hatta hepsini max hızda dönder dedim yine aynı çıktı. Son olarak CPU eğrisinde ısı ne olursa olsun maks dönmeye ayarladım yine 300 ile dönüyordu.

Başka fan kontrol programım yok.

Gözümle kontrol ettim 300 olarak döndüğünden emin olamasam da çok yavaş döndüğünü fark ettim.

Akşam testleri yaptıktan sonra yine güncelleme paylaşacağım.

Teşekkürler destek için.

Bu kez PUMP_Fan'a taktığım yavaş dönerse belli ki fan bozulmuş ya da yine CPU_FAN yavaş dönerse ayarlarda bir sıkıntı olabilir

Pump_fan'a takınca yine yavaş dönerse fan bozulmuş olabilir dediğin gibi. Şu anda pump_fan'a takılı olanı CPU_FAN'a takınca o da 300 RPM'de dönerse(BIOS sıfırlamaya rağmen) fan takılan CPU_FAN kısmında da sorun olabilir.

CPU_FAN kısmına hiçbir fan takılmazsa sistemin açılmayacağını unutma.

Evet şimdi eve gelme fırsatım oldu. Fanların yerini değiştirdim bu kez CPU akıyor ama PUMP 300 civarı dönüyor. Yani fan mefta olmuş. 2 adet Akasa OTTO SC12 var elimdi. 2 fan yerine de bunları takacağım.

Bir de kasa fan yapısı nasıl olmalı? İnternetten araştırdım biraz, ona göre kurdum ama size de sorayım.

3 tane ön tarafta içeriye üfleyen, 1 tane arkada egzoz fanı var, dışarı üflüyor doğal olarak. Yan tarafta 3 tane fan yeri var 2 fan takılı hepsi içeri üflüyor sanırım, asıl sorum orasıyla ve de üst tarafla iligli. Üste de 3 tane fan yeri var 2 fan takılı, işlemci üstüne geleni dışarı verdim, işlemciden ısıyı alsın diye. Diğeri de ekran kartının arka tarafına hava verecek şekilde, içe üfletiyorum.

Öndeki ve yandaki fanlar içeri, arka ve üst fanlar dışarı, Fuma 2 üstündeki iki fan da arkaya doğru hava verecek şekilde.

Garantisi duruyorsa yeni fan talep edebilir ya da bozuk olanı tamir için gönderebilirsin. Fuma 2'nin garantisi 2 yıldan fazla olabilir.

WD40 var ise göbeğine WD40 sıkmak ve içini açıp temizlemek işe yarayabilir.

Fuma2 üzerine 2 Akasa fan takmak yerine bir tanesi Fuma 2'nin kendi fanı kalsın bence. Bozuk olan yerine Akasa ekleyebilirsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı