Core i9-12900K, Testlerde Ryzen 9 5950X’in Önüne Geçti

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
52.478
Çözümler
17
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Intel

Intel’in yeni amiral gemisi işlemcisi, Ashes of the Singularity testinde ezeli rakibi Ryzen 9 5950X’e %38 fark attı. Intel’in 12. nesil Alder Lake işlemcileri hibrit mimarisi, PCIe 5.0 desteği, DDR5 desteği ve yeni LGA1700 soket yapısıyla birlikte geliyor. Amiral gemisi Core i9-12900K‘yı aslında daha önce bazı testlerde görmüştük. Testler bu kez Ashes of the Singularity‘de […]

Devamı: Core i9-12900K, Testlerde Ryzen 9 5950X’in Önüne Geçti
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...
 
Bi' zahmet öne geçsin. Intel, 2 nesilde anca öne geçebildi; Ryzen 6000 serisini görmeden Intel geri döndü diyemeyiz. Ufaktan AMD fanboyu oluyorum sanırım, hadi hayırlısı...
%38 ciddi bir fark. 6000 serisinden de önde olur gibi :)
 
Intel tekrardan zirveye geçecek.

AMD, ARM tarzı mimariye yatırım yapmadığı için ciddi anlamda pişman olacak diye düşünüyorum.
Zannetmiyorum. Zen mimarisi önü baya açık bir mimari. Sadece rakibi yokken birden %10-15 artış ile sonraki nesillere geçmek istemedi bence. Intel geri döndüğüne göre 7. nesilde Zen mimarisinde bir sıçrama bekleyebiliriz :)
 
Intel tekrardan zirveye geçecek.

AMD, ARM tarzı mimariye yatırım yapmadığı için ciddi anlamda pişman olacak diye düşünüyorum.
Yalnız hocam: 11. Nesille öne geçemeyip 12. Nesille ancak buradayım diyebildi ki ben dahil herkes için "bir zahmet" tepkisini aldı. Üstelik biz AMD'nin yeni işlemcilerini de görmedik. Şu an Intel'in sunduğu işlemciye göre hareket ediyoruz. Intel'in işlemci pazarını geri kazanma ve ekran kartı piyasasında yer edinmek için bir hareketliliği var. Kolay olmadığı gibi fiyatları düşürme eğilimine gitmesine de sebep olmuştu.

Ayrıca AMD'den ARM hususunda da bir içerik gelmişti ki gerektiği durumda atılımlar yapılır.

 
%38 Büyük fark AMD'nin işi zor gibi.
 
Zannetmiyorum. Zen mimarisi önü baya açık bir mimari. Sadece rakibi yokken birden %10-15 artış ile sonraki nesillere geçmek istemedi bence. Intel geri döndüğüne göre 7. nesilde Zen mimarisinde bir sıçrama bekleyebiliriz :)

Intel de Skylake mimarisini önü açık olarak üretmişti. Öyle ki suyu çıkana kadar 14nm'nin nimetlerinden faydalandılar.

Zen mimarisinin de sonuna gelindi. Çünkü artık mimari kavramı değişiyor. M1'e bakın. Alıştığımız işlemcilerde olmayan birçok etmen artık işlemcilerle bir arada. Bu etmenler M1'in güçlü olmasını sağlıyor, macOS değil. Zen, yeni Intel mimarisi gibi ölçeklenebilir değil. Bu farkı özellikle mobil alanlarda daha iyi anlayacağız, önümüzdeki süreçte.

Bana sorarsanız ben ikisi de demem, ARM derim. Daha kullanıcı dostu, daha basit ve daha performanslı.

Yalnız hocam: 11. Nesille öne geçemeyip 12. Nesille ancak buradayım diyebildi ki ben dahil herkes için "bir zahmet" tepkisini aldı.

Bir zahmet tepkisi gerektirecek bir durum yok. İki firma da armut toplamıyordu. Bir dönem bir firma, diğer dönem ise diğer firma öne geçer. Bu teknolojide olağan bir durum.

Ana fark şurada: Intel'in yeni işlemcileri Skylake değil, yani Zen'in kendini konumlandırdığı noktada değil artık.

Üstelik biz AMD'nin yeni işlemcilerini de görmedik. Şu an Intel'in sunduğu işlemciye göre hareket ediyoruz. Intel'in işlemci pazarını geri kazanma ve ekran kartı piyasasında yer edinmek için bir hareketliliği var. Kolay olmadığı gibi fiyatları düşürme eğilimine gitmesine de sebep olmuştu.

Yeni AMD işlemci de benzer performans artışı trendini izleyecektir. Mimarilerin belli bir aralıkta sabit olan performans artışı vardır.

Ayrıca ne Intel ne de AMD cephesinde ucuz işlemci beklememek gerek, malum, çip krizi var ve giderek büyüyor.

Ayrıca AMD'den ARM hususunda da bir içerik gelmişti ki gerektiği durumda atılımlar yapılır.


AMD ARM'ı biliyor ama bunu mevcut Zen mimarisine uyarlama noktasında ne kadar başarılı? ARM'a zaten ikisi de birleşse rakip olamaz. Ama Intel'in yaptığı gibi bir uyarlama, AMD'den de gelebilir mi? Ben sanmıyorum. Çünkü eli zayıf.

Misal, AMD'de en az Nvidia kadar büyük bir ekran kartı üreticisi. Ama Nvidia'nın ekran kartlarında sunduğu gibi AI performansı hala sunamıyorlar. Ya da bir toplulukları hala yok, bu amaçla.

Uzun lafın kısası artık iş verdiği FPS, çekirdek sayısı ya da fiyatın önüne geçiyor. Gerçek görüşümü de belirtmem gerekirse, M1 gibi bir makine varken 6. nesil Zen ya da 12. nesil Intel'in şansı zor.

%38 güzel oran. AMD nasıl bir şey çıkaracak bakalım.

Şu da var tabii. Bu oran sadece yüksek performansta sınırlı kalmayacak. Mesela U serisi işlemcilerin en büyük sorunu, güç tasarrufu modunda sıvamalarıydı. Yeni çerkirdek tipleri bunun da önüne geçecek zira düşük güçte daha kararlı çalışan çekirdekleriniz olacak.

Mimari dediğimiz nokta bu işte. Ne Zen ne de Intel Skylake, 1 GHz'den 4 GHz'ye kadar stabil çalışabilecek bir çekirdek verebilir.

Çözüm, farklı çekirdek tiplerini bir işlemcide toplamak. Intel de bunu yapıyor işte.
 

Geri
Yukarı