Çözüldü Corsair RM850X montajı sonrası sistem açılmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Klipston

Kilopat
Katılım
8 Ekim 2016
Mesajlar
251
Çözümler
4
Merhaba,
Bugün bilgisayarımın güç kaynağını yeni aldığım Corsair RM850X güç kaynağı ile değiştirdim. Kablolamaları düzgünce yapıp sistemi tekrar fişe takıp çalıştırmaya çalıştığımda sistem açılıyor fakat EZ Debug LED CPU kırmızı ışığı ve beyaz ışık yanıp sönüyor ve sistem boot etmiyor.

Bilgisayarı fişten çekip kabloları kontrol ettiğimde bir problem gözükmüyor, ayrıca sistem açıldığında fanların RGB'leri çalışmadı. İki tane 3'lü RGB çoklayıcıyı anakartın içinden çıkan 2'li RGB çoklayıcısına bağlayıp anakartın JRGB1 bölümüne bağlamıştım. Acaba bir sorun mu oldu diye bu kabloyu anakarttan çıkarıp sistemi tekrar çalıştırmaya çalıştım. Sistem yine aynı şekilde açıldı fakat kırmızı, beyaz Debug LED hataları yanıp sönmeye devam etti.

Sistemde herhangi bir yanık kokusu veya görünürde herhangi bir problem yok.

Sistemim aşağıdaki gibidir.
İşlemci: i7 12700KF.
Anakart: MSI Z690 Edge Wi-Fi DDR4.
RAM: Adata XPG Spectrix D41 2x8 GB 3200MHz.
GPU: MSI RTX 2080 Duke.
PSU: Corsair RM850X.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Herhangi bir PCI Riser kullanıyor musun? RAM'ler hangi slotlara takılı? Bir de doğru anladım değil mi EZ Debug'ların hepsi tamamen sönüyor ama sistem yine de açılmıyor.

Bir de JBAT çektin mi? Çekmediysen bi' JBAT çek. BIOS pilinin yanında JBAT1 diye kodlanan 2 tane pin olacak, onları bir tornavidayla falan birbirine kısa devre yapacaksın 5-10 saniye kadar.
Yok hocam üzerlerinde cpu ve pcle kablosu diye yazıyor. Eski psu çıkarıp yenisini takarken anakarta mı zarar verdim diye düşünüyorum ama bir şey de yapmadım. Dikkatli çıkarıp taktım. Sistem açıldığında ez debug ledler yanıp sönüyor ama sistem açılmıyor. Anladığım kadarıyla sadece yanıp durmaları durumunda sorun olduğunu belirttiğinden ne sorunu olduğunu anlayamadım. Sistemin bugün kablolamalarını tekrar kontrol edecem. Ayrıca sisteme 24 pin atx kablosunu bağlarken zorlanmamak için 2. ram modülünü çıkarıp sonra yerine tekrar taktım. Açıkçası 2 tık sesi duydum ama belki sorun yerine tam oturmamış ram modülünden olabilir.
 
Herhangi bir PCI Riser kullanıyor musun? RAM'ler hangi slotlara takılı? Bir de doğru anladım değil mi EZ Debug'ların hepsi tamamen sönüyor ama sistem yine de açılmıyor.

Bir de JBAT çektin mi? Çekmediysen bi' JBAT çek. BIOS pilinin yanında JBAT1 diye kodlanan 2 tane pin olacak, onları bir tornavidayla falan birbirine kısa devre yapacaksın 5-10 saniye kadar.
 
Çözüm
Herhangi bir pcl riser kullanmıyorum. Ez debuglar önce cpu kırmızı ışık yanıyor sonra o ışık söner sönmez beyaz vga ışığı yanıyor. Bir kişi daha benim gibi böyle bir sorun yaşadığını gördüm. O da sizin dediğiniz gibi jbat1 kısa devre yapıp biosa reset atınca düzelmiş. Bende şu an kablolamaları tekrar kontrol ettim. Anakartın arkasında yanık var mı diye bir kontrol ettim. Anakartta gözle görülür bir yanık yok. Ayrıca ram modüllerini yerine çıkarıp tekrar taktım. Ve üstüne jbat 1 kısa devre yaptırdım. Biraz sonra bilgisayarı tekrar fişe takıp kontrol edicem. İnşallah çalışır.

Ek olarak sistemi açtığımda bilgisayardan anlık çıt diye bir ses geliyor. Aynı şekilde bilgisayarın kapatma tuşunu basılı tutup kapattığımda da bu ses çıkıyor. İnternetten araştırdığı da psu röleleri bu sesi çıkarabiliyormuş. Açıkçası eski psu çok kaliteli olmadığı halde böyle bir ses hiç duymamıştım.

Düzenleme: Bilgisayarın biosuna reset attıktan sonra tekrar sistemi ateşledim. Bu sefer sistem açılmaya başladıktan bir kaç saniye sonra kendini kapatıp tekrar açtı ve boot etti. Sorun çözüldü gibi duruyor Windows tüm donanımları eksiksiz görüyor.

Bu arada sevinçten yazmayı unuttum yardımınız için çok teşekkür ederim. Açıkçası neden böyle bir sorun oldu bilmiyorum. Belki eski psu tek 8 pin eps güç girişi ile bağlıyordum, yenisinde 2 tane 8pin eps bağladığımda sistem bir gariplik olduğunu düşünmüş olabilir. İnşallah tekrar etmez. :)
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı