Cortex için solo mining nasıl yapılır?

mustafakaplan

Hectopat
Katılım
28 Eylül 2020
Mesajlar
1.010
Makaleler
1
Çözümler
3
Yer
İstanbul
Merhaba dostlar, yakın zamanda RTX 2080 Super ekran kartımı satarak kendime bir RTX 3080 Ti satın aldım, bu kartın maliyetinden dolayı ve havaların serinlemesi ile beraber yeniden mining yapmayı düşündüm. Bu sırada birçok coini denedim, kartım doğuştan LHR versiyon olduğu için Ethereum madenciliği yapmıyorum. Bu sırada Raven, Ergo gibi coinleri denedim ancak bu coinler hem kartın bellek ısılarını hem de normal sıcaklıklarını anormal derecede yükselttiği için yeni bir coin denemeyi ve bu coinin kazançlarını hesapladım. Size de bu konudaki deneyimlerimi anlatan bir yazı yazmayı düşündüm.

Öncelikle RTX 3000 serisi kartların neden ısındığı konusuna değinmek istiyorum, bu kartlarda kullanılan GDDR6X belleklerin Micron çıkışlı olması ve madenciliğe pek de uygun olmadıklarını söyleyeyim, belleklere gelen voltaj ne kadar yükselirse ısısı da o kadar yükseliyor, voltajı kıstığınız vakit ise maalesef madencilik değerleri düşüyor. Örnek vermem gerekirse eski RTX 2000 serisi kartlarda voltajı belirli miktarlarda düşürdüğünüzde madencilik gücünüz buna bağlı olarak %5 veya %10 performans kaybı yaşıyordu. 3000 serisinde ise bu oranlar %20-30 hatta bazen %50'ye kadar performans kaybına neden oluyor. Kartlardaki ısı da aynı oranda düşüyor ancak bu kartların fiyatlarını baz alırsak bu da verimliliği oldukça kısıyor. Bu ters orantı yüzünden çoğu kişi karta zarar vermek yerine madencilikten vazgeçiyor doğal olarak. Kartların yeni olması, bütçelerin kısıtlı olması ve fiyatların yüksek olması gelir kaygısı veya gider kaygısı olan kişilerin içinde bulunduğu durumu daha da zorlaştırıyor, kendimden örnek vermem gerekirse, kartımı 17.000₺'ye satın aldım, öğrenci olarak bu kartın sadece gaming alanında değil gündelik hayatımda da ek bir gelir getirmesini istiyorum. Bu ısılarla ve kartın bozulabilme olasılığı yüzünden tam performans alamamak insanı biraz rahatsız ediyor. Bu yüzden farklı coinlerin kartı ne denli zorladıklarını not olarak, tam performansta çalışmasını sağlamaya çalışıyorum.

Öncelikle Raven ve Ergo madenciliği hakkında konuşmak istiyorum, bu iki coin arasındaki tek fark Raven'in ekran kartında hem Core Clock'u hem de Memory'i kullanmasından kaynaklanıyor, Raven madenciliğinde kartınıza ne kadar güç verirseniz, bellek gücünü ne kadar çok kullanırsanız o kadar Mh/s alırsınız, aynı şekilde Ergo için de Memory ne kadar yükselir ve enerji ne kadar artarsa o kadar fazla Mh/s alırsınız. Benim Raven coinde alabildiğim en yüksek değer 53 Mh/s ve Ergoda ise 262 Mh/s oldu. Burada sıcaklık değerlerim fanlar %90'da çalışırken Raven GPU 60 bellekler ise çoğu zaman 100 dereceye kadar çıktı. Ergoda ise fanlar %80 GPU sıcaklığı 57 ve bellek ısıları ise 80-88 arasındaydı. Bu ısılar bana göre optimal değil, uzun vadede problem yaratabilecek ısılar, Ergo için bellek ısıları nispeten kabul edilir aralıkta ancak Raven için aynı şeyleri söyleyemem. Özellikle elektrik tüketimi Raven'de 320-330 Watt aralığında, Ergoda ise 250-300 aralığındaydı. Raven ve Ergo arasındaki diğer bir fark ise tabii ki ödeme sıklığı ve kazançlar, kazançlar arasında 0.30 Cent gibi düşük farklar varken, ödeme sıklığında Ergo'da 3 günde bir ödeme alıyorum, Raven'de ise günlük. Ergo kazmak her ne kadar olumlu gibi dursada ileriye dönük bir madencilikte Ergo çok da iyi bir yatırım değil 1 Ergoya ulaşmak 3 günümü alıyor, Raven'de ise 60 Raven'i bir günde kazabiliyordum. Genel hatlarıyla bu iki coin aslında RTX 3000 serisi kartlar için özellikle LHR versiyonları için pek mantıklı ve karlı gelmedi bana. Bu yüzden Cortex'i araştırmaya başladım.

Cortex madenciliği nasıl yapılır, neden Cortex'i tercih ettim, uzun vadede mantıklı mıdır?

İlk olarak Cortex(CTXC) madenciliği yapabilmeniz için bir AMD veya NVIDIA karta sahip olmanız gerekiyor. Cortex madenciliği için gereken minimum GPU belleği, Windows 10 için 11 GB ve Windows 7 veya Linux için 8 GB'dir. Bu algoritma kartın belleklerini kullanmaya ihtiyaç duymayan bir algoritmadır, bu yüzden diğer kripto madenciliklerinden ayrılır. Bu da yüksek enerji tüketen RTX 3000 serisi kartlar için büyük bir avantaj. Cortex belleklerden ziyade çekirdek hızlarını kullanır, bu şekilde kart daha serin çalışır. Güç tüketimini azalttığınızda performans kaybınız çok yüksek olmayacaktır. Kendim 3080 Ti'da kullandığım PL 81 Core Clock +150 ve Memory Clock 0 Fan Speed 70 ve güç tüketimi 282 Watt, kartımın 58 derecede ve belleklerimin ise 70-74 arasında çalışmasını sağlıyor. Cortex'in bu sıcaklık yönü tatmin edici, ayrıca kazançlara gelecek olursam. Kendi kartım yaklaşık olarak 6.3 GPS gibi bir değer vermekte bu ayarlarda eğer havuzda bir kazım yaparsam bugün için yaklaşık olarak 29.77 CTXC kazandırmakta, yaklaşık piyasa değeri 6, 05$. Ergo ve Raven'e göre 0,30 centlik bir kayıp var. Ancak bellek sıcaklığı ve GPU sıcaklığı optimal değerler arasında olduğu için ve miktarlar da tatmin edici olduğu için bunu tercih ediyorum. Uzun vade yatırımı olarak düşündüğüm için Ergo ve Raven'den daha mantıklı olduğunu düşünüyorum, internette Cortex için çok fazla kaynak bulamadığım için böyle bir yazı yazmak istedim.

Peki Solo mu yoksa Havuz mu?

Açıkçası bu biraz da kazım gücünüze bağlı ve tabii ki şansınıza bağlı. Şanslı olduğunuzu veya yüksek bir kazım gücüne sahipseniz kesinlikle Solo mining yapmayı tavsiye ederim. Ancak GPS hızınız 3 veya altındaysa Solo'yu tavsiye etmiyorum, bulacağınız blok sizi tatmin etmeyebilir. Dediğim gibi bu biraz şans ve kazım gücüne bağlı bir şey, Havuz ise garanti ücret demek. Kendi kazım hızım 6.3 GPS ve ilk 10 dakikada bir blok buldum, bir blok ücreti yaklaşık 1.40$. Gün içerisindeki şansıma bağlı olarak bulduğum blok sayısı artabilir, bazen 8-9 bazen ise 2-3 blok bulabilirsiniz, bunu göz önüne alarak Solo yapmanızı tavsiye ediyorum, dediğim gibi uzun vade değil her gün garanti ücret almak isterseniz havuza girmeniz mantıklı. Şu an için blok bulma zorluğu nispeten düşük olduğundan Solo madenciliğe geçtim. Kart ısım ve enerji tüketimim iyi bir noktada olduğu için Cortex'in diğer coinlere göre avantajı daha yüksek.

Hangi havuzda kazım yapıyorum?

Ben pool olarak 2Miners'ı tercih ettim, Cortex için en iyi ağın bu olduğu düşüncesindeyim, havuz olarak da solo olarak da daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Madenciliğe başladığımdan kısa bir süre sonra ilk bloğumu buldum ancak madenciliğin 15. Dakikasında bir internet kesintisi yaşadığım için şu an tekrar başlattım. Cüzdan adresim Madenci İstatistikleri - Solo Cortex CTXC Madencilik Havuzu - 2Miners. Buradan da kontrol edebilirsiniz. Uygulama olarak Gminer kullanıyorum, uzun vadede kararlı bir şekilde daha iyi ücretler kazanacağımı düşünüyorum.

Sonuç olarak, Cortex daha az sıcaklık değerlerinde, nispeten daha düşük elektrik tüketiminde daha yüksek kazançlar sağlayacağı için, kartımın da sıcaklılardan dolayı bozulmasını engellemek için yaptığım bir yatırım. Burada herhangi bir yatırım tavsiyesi vermiyorum, tecrübelerimi ve Cortex madenciliğini merak eden kişiler sadece öğrendiğim bilgileri paylaşıyorum. Benim atladığım ya da merak ettiğiniz şeyleri sorabilirsiniz.
 
Sen şimdi o kadar yazdın ya yarın bir gün birisi Cortex madenciliği hakkında bilgi için konu açar da bu konuyu arayıp okumaz. Bu forumun büyük sorunu bu 😐
 
2Miners ağın %50'sini geçmiş durumda. Woolypooly havuzuna kazıyorum ben.
 
Bende HeroMiners'ı kullanıyorum. Stream özelliği harika.
Üstelik Türkiye'de sunucuları da var. Cortex
 
Son düzenleme:
Merhaba dostlar, yakın zamanda RTX 2080 Super ekran kartımı satarak kendime bir RTX 3080 Ti satın aldım, bu kartın maliyetinden dolayı ve havaların serinlemesi ile beraber yeniden mining yapmayı düşündüm. Bu sırada birçok coini denedim, kartım doğuştan LHR versiyon olduğu için Ethereum madenciliği yapmıyorum. Bu sırada Raven, Ergo gibi coinleri denedim ancak bu coinler hem kartın bellek ısılarını hem de normal sıcaklıklarını anormal derecede yükselttiği için yeni bir coin denemeyi ve bu coinin kazançlarını hesapladım. Size de bu konudaki deneyimlerimi anlatan bir yazı yazmayı düşündüm.

Öncelikle RTX 3000 serisi kartların neden ısındığı konusuna değinmek istiyorum, bu kartlarda kullanılan GDDR6X belleklerin Micron çıkışlı olması ve madenciliğe pek de uygun olmadıklarını söyleyeyim, belleklere gelen voltaj ne kadar yükselirse ısısı da o kadar yükseliyor, voltajı kıstığınız vakit ise maalesef madencilik değerleri düşüyor. Örnek vermem gerekirse eski RTX 2000 serisi kartlarda voltajı belirli miktarlarda düşürdüğünüzde madencilik gücünüz buna bağlı olarak %5 veya %10 performans kaybı yaşıyordu. 3000 serisinde ise bu oranlar %20-30 hatta bazen %50'ye kadar performans kaybına neden oluyor. Kartlardaki ısı da aynı oranda düşüyor ancak bu kartların fiyatlarını baz alırsak bu da verimliliği oldukça kısıyor. Bu ters orantı yüzünden çoğu kişi karta zarar vermek yerine madencilikten vazgeçiyor doğal olarak. Kartların yeni olması, bütçelerin kısıtlı olması ve fiyatların yüksek olması gelir kaygısı veya gider kaygısı olan kişilerin içinde bulunduğu durumu daha da zorlaştırıyor, kendimden örnek vermem gerekirse, kartımı 17.000₺'ye satın aldım, öğrenci olarak bu kartın sadece Gaming alanında değil gündelik hayatımda da ek bir gelir getirmesini istiyorum. Bu ısılarla ve kartın bozulabilme olasılığı yüzünden tam performans alamamak insanı biraz rahatsız ediyor. Bu yüzden farklı coinlerin kartı ne denli zorladıklarını not olarak, tam performansta çalışmasını sağlamaya çalışıyorum.

Öncelikle Raven ve Ergo madenciliği hakkında konuşmak istiyorum, bu iki coin arasındaki tek fark Raven'in ekran kartında hem Core Clock'u hem de Memory'i kullanmasından kaynaklanıyor, Raven madenciliğinde kartınıza ne kadar güç verirseniz, bellek gücünü ne kadar çok kullanırsanız o kadar Mh/s alırsınız, aynı şekilde Ergo için de Memory ne kadar yükselir ve enerji ne kadar artarsa o kadar fazla Mh/s alırsınız. Benim Raven coinde alabildiğim en yüksek değer 53 Mh/s ve Ergoda ise 262 Mh/s oldu. Burada sıcaklık değerlerim fanlar %90'da çalışırken Raven GPU 60 bellekler ise çoğu zaman 100 dereceye kadar çıktı. Ergoda ise fanlar %80 GPU sıcaklığı 57 ve bellek ısıları ise 80-88 arasındaydı. Bu ısılar bana göre optimal değil, uzun vadede problem yaratabilecek ısılar, Ergo için bellek ısıları nispeten kabul edilir aralıkta ancak Raven için aynı şeyleri söyleyemem. Özellikle elektrik tüketimi Raven'de 320-330 Watt aralığında, Ergoda ise 250-300 aralığındaydı. Raven ve Ergo arasındaki diğer bir fark ise tabii ki ödeme sıklığı ve kazançlar, kazançlar arasında 0.30 Cent gibi düşük farklar varken, ödeme sıklığında Ergo'da 3 günde bir ödeme alıyorum, Raven'de ise günlük. Ergo kazmak her ne kadar olumlu gibi dursada ileriye dönük bir madencilikte Ergo çok da iyi bir yatırım değil 1 Ergoya ulaşmak 3 günümü alıyor, Raven'de ise 60 Raven'i bir günde kazabiliyordum. Genel hatlarıyla bu iki coin aslında RTX 3000 serisi kartlar için özellikle LHR versiyonları için pek mantıklı ve karlı gelmedi bana. Bu yüzden Cortex'i araştırmaya başladım.

Cortex madenciliği nasıl yapılır, neden Cortex'i tercih ettim, uzun vadede mantıklı mıdır?

İlk olarak Cortex(CTXC) madenciliği yapabilmeniz için bir AMD veya NVIDIA karta sahip olmanız gerekiyor. Cortex madenciliği için gereken minimum GPU belleği, Windows 10 için 11 GB ve Windows 7 veya Linux için 8 GB'dir. Bu algoritma kartın belleklerini kullanmaya ihtiyaç duymayan bir algoritmadır, bu yüzden diğer kripto madenciliklerinden ayrılır. Bu da yüksek enerji tüketen RTX 3000 serisi kartlar için büyük bir avantaj. Cortex belleklerden ziyade çekirdek hızlarını kullanır, bu şekilde kart daha serin çalışır. Güç tüketimini azalttığınızda performans kaybınız çok yüksek olmayacaktır. Kendim 3080 Ti'da kullandığım PL 81 Core Clock +150 ve Memory Clock 0 Fan Speed 70 ve güç tüketimi 282 Watt, kartımın 58 derecede ve belleklerimin ise 70-74 arasında çalışmasını sağlıyor. Cortex'in bu sıcaklık yönü tatmin edici, ayrıca kazançlara gelecek olursam. Kendi kartım yaklaşık olarak 6.3 GPS gibi bir değer vermekte bu ayarlarda eğer havuzda bir kazım yaparsam bugün için yaklaşık olarak 29.77 CTXC kazandırmakta, yaklaşık piyasa değeri 6, 05$. Ergo ve Raven'e göre 0,30 centlik bir kayıp var. Ancak bellek sıcaklığı ve GPU sıcaklığı optimal değerler arasında olduğu için ve miktarlar da tatmin edici olduğu için bunu tercih ediyorum. Uzun vade yatırımı olarak düşündüğüm için Ergo ve Raven'den daha mantıklı olduğunu düşünüyorum, internette Cortex için çok fazla kaynak bulamadığım için böyle bir yazı yazmak istedim.

Peki Solo mu yoksa Havuz mu?

Açıkçası bu biraz da kazım gücünüze bağlı ve tabii ki şansınıza bağlı. Şanslı olduğunuzu veya yüksek bir kazım gücüne sahipseniz kesinlikle Solo mining yapmayı tavsiye ederim. Ancak GPS hızınız 3 veya altındaysa Solo'yu tavsiye etmiyorum, bulacağınız blok sizi tatmin etmeyebilir. Dediğim gibi bu biraz şans ve kazım gücüne bağlı bir şey, Havuz ise garanti ücret demek. Kendi kazım hızım 6.3 GPS ve ilk 10 dakikada bir blok buldum, bir blok ücreti yaklaşık 1.40$. Gün içerisindeki şansıma bağlı olarak bulduğum blok sayısı artabilir, bazen 8-9 bazen ise 2-3 blok bulabilirsiniz, bunu göz önüne alarak Solo yapmanızı tavsiye ediyorum, dediğim gibi uzun vade değil her gün garanti ücret almak isterseniz havuza girmeniz mantıklı. Şu an için blok bulma zorluğu nispeten düşük olduğundan Solo madenciliğe geçtim. Kart ısım ve enerji tüketimim iyi bir noktada olduğu için Cortex'in diğer coinlere göre avantajı daha yüksek.

Hangi havuzda kazım yapıyorum?

Ben pool olarak 2Miners'ı tercih ettim, Cortex için en iyi ağın bu olduğu düşüncesindeyim, havuz olarak da solo olarak da daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Madenciliğe başladığımdan kısa bir süre sonra ilk bloğumu buldum ancak madenciliğin 15. Dakikasında bir internet kesintisi yaşadığım için şu an tekrar başlattım. Cüzdan adresim Madenci İstatistikleri - Solo Cortex CTXC Madencilik Havuzu - 2Miners. Buradan da kontrol edebilirsiniz. Uygulama olarak Gminer kullanıyorum, uzun vadede kararlı bir şekilde daha iyi ücretler kazanacağımı düşünüyorum.

Sonuç olarak, Cortex daha az sıcaklık değerlerinde, nispeten daha düşük elektrik tüketiminde daha yüksek kazançlar sağlayacağı için, kartımın da sıcaklılardan dolayı bozulmasını engellemek için yaptığım bir yatırım. Burada herhangi bir yatırım tavsiyesi vermiyorum, tecrübelerimi ve Cortex madenciliğini merak eden kişiler sadece öğrendiğim bilgileri paylaşıyorum. Benim atladığım ya da merak ettiğiniz şeyleri sorabilirsiniz.

Hive OS üzerinden Cortex için solo mining yapabilir miyim?
 

Geri
Yukarı