COVID-19 geçirenlerin psikolojisi bozuluyor!

Herkese selamlar.

Kendi çapımda bir araştırma yaptım, gördüğüm sonuç: COVID geçiren hastaların psikolojisi bozuluyor! COVID geçirmeyen gençlerin bile psikolojisi bozuluyor.​



Yapılan bir araştırmaya göre, ciddi şekilde koronavirüs hastası olan üç kişiden biri, virüsü yendikten sonraki altı ay içinde psikolojik rahatsızlıklar yaşadı.

ABD'de 236.379 hastanın elektronik sağlık kayıtlarına göre virüsü yenen hastaların %34'ünün psikolojisinin bozulduğu anlaşıldı.

Ancak virüsü kapmamış olmanız, sizi sağlıklı yapmaya yetmiyor.
Özellikle gençler virüsü kapmaları halinde büyük ihtimalle ciddi şekilde hasta olmayacaklardır. Ancak onlar için en büyük tehlike COVID-19 değil.

Canadian journal of Psychiatry'de yayınlanan son çalışma, pandemi sırasında erken anksiyete belirtilerine baktı.
15 ile 34 yaş arasında olan Kanadalıların yüzde 36'sında destek almaları gereken anksiyete belirtileri vardı. 55 yaş ve üzerindekilerin anksiyete belirtileri ise sadece yüzde 14,5 olarak kayda geçti.

Genç insanlar daha yüksek anksiyete oranlarına ve diğer akıl sağlığı sorunlarına sahipti. Zihinsel sağlık semptomları mevcut olduğunda, gençlerin daha yaşlı gruplardan daha da ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacaklarını söyleyen çalışmalar mevcuttur.

Bildiğimiz şey, akıl sağlığı sorunlarının, özellikle uzun sürdüğünde, her yaşta hastalık başlangıcı ve ölüm dahil olmak üzere yaşam kalitesi, günlük işleyiş ve fiziksel sağlık üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğidir. Akıl sağlığı her yaş için bir öncelik olmalıdır, ancak genç insanlarda özellikle önemli olabilir.

COVID-19 salgını şüphesiz ki yaşlılar için fiziksel olarak çok tehlikeli. Ancak bu sürecin 2 yılı aşkındır devam etmesi şüphesiz birçok gencin tükenmişlik sendromu, anksiyete, deprasyon ile tanışmasına sebep oldu.

Yapılan araştırmalara göre COVID -19 bugün bitse dahi psikolojik rahatsızlık yaşayanların çoğu 2 yıl önceki psikolojilerine geri dönemeyebilir. Tüm bu araştırma ve verilerin ışığında COVID -19'un gençlerde orantısız bir psikolojik dengesizlik yarattığını kabul etmeliyiz.

Aşılamanın gecikmesi ve insanları giderek daha da yalnızlaşması daha büyük sorunlara yol açabilir. COVID-19'a bulduğumuz aşı ile bu hastalığı yenebiliriz. Ancak bu virüsün psikolojik etkilerinin de insanlara aynı şekilde bulaştığı açık.





Kaynaklar:
 

Yeni konular

Geri
Yukarı